חיסולו של אוסאמה בן לאדן הוא נקודת ציון פוליטית חשובה ביותר עבור הנשיא ברק אובמה, וראיה לכך ניתן לראות בהמונים שיצאו לחגוג הלילה ברחובות מנהטן עם דגלי ארה"ב.

את ההשפעה על ארגון אל קעידה ועל הטרור העולמי, קשה הרבה יותר למדוד.

פיטר ברגן, עיתונאי אמריקני, אמר לרשת סי.אן.אן כי מותו של בן לאדן מסמן את "סוף המלחמה בטרור". אך אנליסטים רבים אחרים חולקים על כך: אל קעידה בשנת 2011, אחרי הכל, הוא ארגון שונה מאוד ממה שהיה ב-2001, עם סוללת מנהיגים חדשה וטווח רחב יותר של קבוצות משנה.

"מנהיגי תעמולה סמליים"

אנליסטים דנים כבר זמן רב בשאלה עד כמה באמת בן לאדן וסגנו, יליד מצרים, איימן אל זאווהירי, מכוונים את פעולות אל קעידה. שני הגברים חיו לרוב במחבואים שונים מאז 11 בספטמבר 2001, והשאירו את רוב פעולות היומיום של הארגון לשליחיהם. קבוצות משנה של אל קעידה כבר פועלות עם הכוונה מועטה יחסית מה"מנהיגות" בגבול אפגניסטן-פקיסטן.

"ניתן להניח שהתפקידים הראשיים, בעיקר במקרה של בן לאדן, הם מנהיגי תעמולה סמליים", אמרה לרשת "אל ג'זירה" ברברה סוד, אנליסטית לשעבר בנושא אל קעידה, של סוכנות הביון האמריקנית.

מכה אדירה - אבל לא חיסול הארגון

ואכן, באל קעידה קמה שורה של מנהיגים חדשים וצעירים: אבו אל יזיד, אבו יאיא אל-ליבי ואייטח עבד אל-רחמן, לדוגמה. אם בן לאדן היה רק סמל, אז ניתן לטעון שהוא כבר מילא את מטרתו: האידיאולוגיה והאסטרטגיה שלו זורמים בעורקי אל קעידה בכל מקום בעולם.

"זוהי מכה אדירה לרשת הג'יהאדית בכמה מובנים, אבל זה לא מחסל את אל קעידה", אמר דוד גרנשטיין-רוס, ראש המרכז לחקר טרור קיצוני בוושינגטון. "לקבוצת הג'יהאד מנהיגים אחרים שיכולים לכהן כראשי הארגון".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק