הפגנות בעמאן, אתמול (צילום: רויטרס)
הפגנות בבירה עמאן, אתמול | צילום: רויטרס

לא רק בישראל, גם השכנות סובלות ממשבר אנרגיה קשה. בזמן שבמצרים ממשיכים מאות אלפים לסבול מהפסקות חשמל, בירדן הולכת וגוברת המתיחות ברחובות הבירה עמאן - עם ההחלטה בסוף השבוע להעלות את מחיר הבנזין ב-10%.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אלפי בני אדם יצאו אמש להפגנה במספר מוקדים בממלכה ההאשמית נגד החלטת הממשלה, בטענה כי לא יוכלו לעמוד בגזירה הקשה. לצד מחיר הבנזין, הוחלט בממשלתו של נאסר ג'ודה להעלות גם את מחיר הסולר ביותר מ-6 אחוזים. אחרי ההפגנות אמש, החליטו הבוקר עשרות נהגי מוניות בבירה עמאן לשבות כאות מחאה על עליית המחירים.

מחאת נהגי המוניות, הבוקר בעמאן (צילום: חדשות 2)
מחאת נהגי המוניות, הבוקר בעמאן | צילום: חדשות 2

מדובר בפעם השנייה השנה בה עולים מחירי הדלק בירדן, שלהערכת פרשנים בכירים בעולם הערבי שרויה בסיר לחץ על סף פיצוץ ברקע אירועי "האביב הערבי" סביבה. המרקם החברתי המורכב שלה, בו קיים רוב פלסטיני, כמו גם הביקורת ההולכת והגוברת כלפי מדיניות הממשלה ואף כלפי המלכה ראניה - שאינה ירדנית, הם רק חלק ממרכיבי "תרחיש האימים" שעלול להוביל למהומות חריפות ולערעור יציבות המשטר.

אחת ההפגנות נגד עליית מחירי הבנזין, אמש בעמאן:

עד כה, מירב הביקורת מצד המוחים היא נגד מדיניות הממשלה - ולא כלפי בית המלוכה ההאשמי. ובכל זאת, על רקע אירועי "האביב הערבי" מתרחבת פעילותו של ארגון "האחים המוסלמים" - שיחסיו עם המשטר ההאשמי ידע עליות וירידות בעשרות השנים האחרונות. לאור התחזקותן של התנועות האסלאמיות במדינות האזור, מרחיבים "האחים" בירדן את הביקורת על מדיניות הממשלה, ומקיימים הפגנות שבועיות בקריאה לרפורמות.

מניפים שלטים בהפגנות, אתמול (צילום: רויטרס)
מניפים שלטים בהפגנות, אתמול | צילום: רויטרס

אלא שגורמים בכירים בירדן שבים ומדגישים הבוקר כי מדובר בצעד הכרחי נוכח המצב הכלכלי, הנובע גם ממחוייבות הממלכה לצעדים כלכליים הקשורים לקרן המטבע ולסיוע זר נוסף. "הצעדים יסייעו לירדן להשיג את מטרותיה ולשמור על התקציב", אמרו גורמים בבירה עמאן.

עבדאללה מלך ירדן. ארכיון (צילום: AP)
עבדאללה. הביקורת גוברת | צילום: AP

עם זאת, החשש הוא שהעלאת מחירי הבנזין רק תגביר עוד יותר את המתיחות בממלכה - שנמצאת, כאמור, בקשיים כלכליים קשים. יחד עם טורקיה, פנתה ירדן בסוף השבוע בדחיפות לקהילה הבינלאומית בדרישה לקבל 700 מיליון דולרים שיאפשרו לה להתמודד כלכלית עם קליטת רבבות הפליטים הסורים שחצו וממשיכים לחצות את הגבול.

"איננו יכולים לקלוט עוד את הפליטים הסורים ללא סיוע", אמר בסוף השבוע שר ההסברה הירדני. "מדינות העולם חייבות לפתוח את כיסיהן ולסייע לירדן בכך. המשך קליטת הפליטים בממלכה תגביר את הלחץ על תקציב המדינה". שר התכנון הירדני השמיע התבטאויות דומות, ואמר כי גם במישור התשתיתי - ירדן פשוט לא מסוגלת להמשיך ולשאת בנטל הפליטים הסורים במתכונת הנוכחית. זאת, בהתחשב בעובדה שירדן צופה עליה נוספת במספר הפליטים מהגבול הסורי בימים הקרובים.