כבר שנים שהמאבק של חאלד משעל בישראל מתנהל מבחוץ. למעט ביקור חטוף ברצועת עזה, בזמן שלטונם הקצר של האחים המוסלמים במצרים, כף רגלו לא דרכה בשטחים מאז שישראל נכנסה לתוכם, במהלך מלחמת ששת הימים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוא היה אז בן 11, בן הכפר סילואד שמצפון לרמאללה. הוריו, כמו פלסטינים רבים, עזבו בעקבות המלחמה לכווית - שם מצאו פרנסה. משעל הצעיר מצא עניין בלימודים, ואחרי שסיים תיכון המשיך לתואר בפיזיקה באוניברסיטה הכוויתית. שם הוא פגש בפעם הראשונה את האחים המוסלמים ואימץ את אורח החיים הדתי.

מהר מאוד השתכנע משעל שהאסלאם הוא הפתרון, כפי שקובעת סיסמת האחים. משלב זה, כסטודנט פעיל, הוא התחיל לעבוד על מה שיהפוך לפרויקט חייו: הצבת אלטרנטיבה אסלאמית לתנועת השחרור הלאומי הפלסטינית, הפת"ח. גם הדור המייסד של פת"ח, אגב, התחיל את דרכו בכווית.

ב-1987 החזון שבו נאחז זכה להגשמה, עם תחילת פעילות חמאס בגדה וברצועה, ומשעל הפך לדמות מפתח בכל מערך הגיוס הפוליטי והזרמת הכספים מחו"ל פנימה, בדרכים עקלקלות, לתוך השטחים. זו המומחיות שפיתח, וזה מה שקירב אותו אל ההנהגה. בשנים האלה הוא גם התחתן, הביא לעולם שבעה ילדים, והיגר פעם נוספת - לירדן.

חאלד משעל, ארכיון (צילום: רויטרס)
חאלד משעל | צילום: רויטרס

בתחילת שנות ה-90, בזכות הדחיפה שנתן לשלל פעילויות התנועה מחו"ל, הוקפץ לתפקיד חבר הלשכה המדינית, הגוף הפוליטי המתווה את מדיניות התנועה וגם את יעדיה הצבאיים. כעבור זמן קצר, החליף בתפקיד ראש הלשכה את קודמו ולימים סגנו, מוסא אבו מרזוק, שנעצר ונכלא בארצות הברית בגין פעילות טרור.

זכה לתהילה בזכות נסיון ההתנקשות 

מה שייזכר יותר מכל מאורע אחר בקריירת הטרור של משעל הוא היום שבו כמעט החזיר את נשמתו לבורא - ניסיון ההתנקשות הכושל בחייו בעמאן שבירדן בספטמבר 1997. לא זו בלבד שמשעל זכה לקבל את חייו בחזרה, באמצעות נוגדן רעל שישראל סיפקה, אלא שהפרשה כולה הכתימה את ישראל בכישלון מבצעי צורב, שעליו התוודתה בפני חוסיין מלך ירדן. ישראל גם נאלצה לשחרר מהכלא את מייסד חמאס, השייח' אחמד יאסין.

משעל, לעומת זאת, זכה מרגע זה לתהילה בעולם הטרור הפלסטיני ובעולם הערבי בכלל. מאז הוא טוען כי ישראל ניסתה שוב ושוב לחסל אותו אבל הוא ומעגל האבטחה שסביבו למדו להיזהר.

משעל הפך את ההתגרות בישראל, והפריטה על רגשות הצער והעצבים החשופים של החברה הישראלית ומנהיגיה, לחלק מכלי הנשק התעמולתיים שלו. במידה רבה הוא למד זאת ממנהיג חיזבאללה ,חסן נסראללה, שעימו נהג להתייעץ חדשות לבקרים.

כנגד שיתוף הפעולה של אבו מאזן עם ישראל וארצות הברית, יצר ח'אלד משעל לתנועתו ציר עם מדינות העימות, תומכות ארגוני הטרור הפלסטיני, סוריה, אירן, ובשנים האחרונות גם טורקיה, שם התקבל בכבוד מלכים בחסות ראש הממשלה ארדואן.

משעל ואיסמעיל הנייה (צילום: רויטרס)
משעל ואיסמעיל הנייה | צילום: רויטרס

"התנועה סובלת באופן קשה מהפעילות של הישראלים , לא יכולה לבטא את עצמה כי היא נמצאת בבונקרים, והוא הדובר של התנועה", הסביר יורם שוויצר, ראש התכנית לחקר הטרור במרכז למחקרי ביטחון לאומי. "הוא גם מאפשר לעצמו בגלל שהוא לא נרדף על חייו לנקוט עמדות קיצוניות, ונוקשות. אין לו יריבים".

אבל מעבר לשטנה וההתגרות בישראל, הוא התגלה במשך השנים גם כמנהיג נטול סנטימנטים כלפי הסבל הנופל על עמו שלו, בעקבות החתירה הבלתי נלאית של חמאס לעימות צבאי עם ישראל. הוא הסביר למראיין הטלוויזיה המצרית אחרי מבצע "עופרת יצוקה", מדוע נכון בעיניו להקריב מיליוני שהידים כי "אם המדד לתבוסה היה מספר החללים והפצועים והבתים ההרוסים הרי שמצרים ואלג'יר לא ניצחו את בריטניה וצרפת". לדבריו, "העם הוייטנאמי איבד יותר משלושה מיליון בני אדם, וניצח את ארצות הברית".

משקיע בקטאר - ומעביר כסף לפיגועים

אין ספק כי בחוגי התנועה משעל נתפס כסמן קיצוני, חסיד של מאבק שותת דם וחסר עכבות בישראל. לכן, הוא היה גורם דוחף ומספק אמצעי מימון לפיגועי ההתאבדות לאורך כל שנות ה-90 ובמהלך אינתיפאדת אל אקצא.

"מה שמתקיים כאן לדעתי בין חאלד משעל לבין הזרוע הצבאית זו סוג של חיה ותן לחיות", הסביר פרופסור עוזי רבי, ראש מרכז דיין לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב. צריך לזכור מי שמספק צינור חמצן כספי וכלכלי לחמאס עדיין זה חאלד משעל.

במשך השנים רכש משעל לא מעט יריבים, לא רק בתוך התנועה ובזירה הפלסטינית, אלא גם במשטרים הערביים שעם כמה מהם הסתכסך עקב הפעילות החתרנית שארגן. לא פעם הוא עבד בתיאום עם ארגוני אופוזיציה אסלאמיים, כדי ליצור כר פורה לפעילות חמאס בחו"ל.

בשנות ה-90 גורש משעל מירדן לקטאר, ולאחר מכן עבר להתארח בסוריה, בחסות משטר אסד. הוא ישב בדמשק עד בוא האביב הערבי והחלטתו לתמוך בחימוש המורדים - דבר שהוביל לגירושו פעם נוספת. תחילה מצא מקלט זמני במצרים, ולאחר מכן, בשנתיים האחרונות, שוב הוא מתגורר בקטאר.

הון אישי של 2.5 מיליארד דולר

אלוף משנה במילואים דוקטור משה אלעד, לשעבר ראש מערך התיאום הביטחוני מול הרשות הפלסטינית, הסביר כי מאז שהוא גורש מסוריה הוא התבסס בקטאר, יצר קשרים טובים עם השלטון וכדי להראות שהוא איש קטאר - משעל הכניס את כספיו בפרויקטים של קטאר, ודרך זה הוא מעביר מעשר לחבר'ה ברצועת עזה. אבל הקשר של משעל עם קטאר עוזר בעיקר למניעים שלו ולא לפלסטינים בעזה.

מבחינה כספית, משעל עומד בראש מפעל המימון הגלובלי של תנועת חמאס. השתלטות החמאס על רצועת עזה לפני שבע שנים והמצוקה הגוברת של האוכלוסיה שם, עזרו לו לנפח את חשבון הבנק שלו במיליארדי דולרים. חיי הנהנתנות במגורי יוקרה ובמלונות חמישה כוכבים הם חלק בלתי נפרד מסגנון החיים שלו. הונו האישי מוערך ב-2.5 מיליארד דולר. גם שאר מנהיגי חמאס לא יכולים להתלונן על מחסור במזומנים בחשבונות הבנק שלהם.

גם היום, מרחוק, הוא לוחץ על אנשי הזרוע הצבאית לא להיכנע לדרישותיה של ישראל, ובלבד שתישאר ההתנגדות הצבאית כמשקל נגד למשא ומתן המדיני. גם אם זה אומר לגבות מחיר דמים כבד מהפלסטינים, לא פחות מהישראלים.