משבר הומניטרי חריף (צילום: AP)
משחתת אמריקנית, ארכיון | צילום: AP

המשבר בעירק מחריף - ארה"ב טרם החליטה להתערב: בכירים בארצות הברית אמרו כי איסוף המודיעין נגד הקיצונים בעירק - שפועלים בהנחיית אל-קאעידה - משתפר, אך נדרשים עוד מספר שבועות עד שתושג תמונת מצב מלאה. בנוגע לאפשרות התקיפה האווירית, הסבירו הבכירים: "אנחנו עוד לא שם".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשבוע שעבר דווח על שליחתם של 300 יועצים צבאיים אמריקנים לבגדד, במקביל להזזת נושאת מטוסים, משחתת וכלים ימיים נוספים, אך הבכירים שהתבטאו באנונימיות הבהירו כי המידע רק נאסף בשלב זה, ללא החלטה ממשית על תקיפה.

"ייקח עוד זמן עד שנבין היכן מופעלים הכוחות הקיצוניים, איפה הם אוגרים נשק ומה כוונותיהם", הוסיפו הבכירים. עם זאת, אחד מהם הדגיש כי על סמך המידע הקיים לא ניתן לשלול תקיפה מוגבלת על מטרות ספציפיות. נשיא ארה"ב ברק אובמה נמנע מהכרזה על פעולה צבאית באזור, והדגיש כי בשלב הזה המאמצים מתמקדים בהקמת ממשלה משותפת עם הסונים והכורדים, כדי ליצור חזית נגד לוחמי "דאעש".

למעלה מ-30 טיסות מודיעין בכל יום נועדו לאיסוף מידע מעל שמי המדינה, והשבוע ייפתח מרכז מבצעים משותף לאמריקנים ולעירקים שאמור לשפר את יכולות איסוף המודיעין.

משבר הומניטרי חריף
משבר הומניטרי חריף | צילום:

כמיליון בני אדם הפכו לפליטים

ראש ממשלת עירק, נורי אל-מאליכי, נאבק להחזיק בתפקידו לאור ההידרדרות במצב בארצו, שהובילה ללחץ בינלאומי שמופעל נגדו בדרישה להרכיב ממשלה שתכלול חברים מכל הפלגים בעירק. אתמול (ה') נערכות שיחות ראשונות בניסיון ליצור ממשלה שכזו, שתניח את דעתם של מנהיגי העולם שעשויים לחזור למדינה כדי לבלום את הארגון הסוני. אל-מאליכי הודה כי נערכה תקיפה של מטוסים סורים בשטח עירק נגד מוקדים של אנשי המדינה האסלאמית, ואף הודה על המאמץ.

הארגון הסוני "המדינה האסלאמית של עירק והלבנט" הכריז כי הוא לא מתכוון להסתפק בכיבוש חלקים מעירק וסוריה, וכי בכוונת אנשיו להמשיך ולהפעיל לחץ ולפעול נגד המשטרים בכל רחבי המזרח התיכון, כולל לבנון, שטחי הרשות הפלסטינית, ירדן וישראל.

בשבועיים האחרונים הכריזו החמושים הסונים כי הם מתקדמים לכיוונה של הבירה בגדד, אך קואליציה נדירה של כוחות שיעים וכוחות צבא עירק יחד עם גורמים כורדים כמו כוחות הפשמרגה, שיתפו פעולה כדי לבלום את התקדמות הקיצונים.

לדברי האו"ם, יותר מאלף בני אדם, רבים מהם אזרחים, נהרגו בפעולות של ארגון המדינה האסלאמית וברחבי הרשת עולות עדויות על מעשי זוועה. קצת פחות ממיליון בני אדם הפכו פליטים במשבר האחרון, והם מתווספים ליותר ממיליון פליטים שכבר ברחו מהקרבות בסוריה.על פי האו"ם מספר הפליטים היום הוא הגבוה ביותר שנרשם, עוד יותר גבוה מימי מלחמת העולם השנייה.