לא קוראים מהדף, רק ברשת (צילום: רויטרס)
הצעירים קוראים יותר | צילום: רויטרס

יש אנשים שמוכנים לעבוד בתור במשך ימים כדי לרכוש או לקרוא ספר כזה או אחר שיוצא לאור - הארי פוטר למשל, אבל זו כנראה תופעה של העולם המערבי. אתר האינטרנט של רשת אל-ערביה מפרסם את תוצאות מחקר שנערך על ידי "האגודה למחשבה ערבית" שטוענת כי ילד ערבי קורא שש דקות בלבד במהלך שנה אחת, בעוד ילדים במדינות מערביות קוראים בערך 12,000 דקות באותו פרק זמן.

המצב אצל המבוגרים לא יותר טוב מבחינת הוצאות הספרים. על פי נתונים באותו המחקר, דובר הערבית הממוצע קורא בכל שנה רבע דף! כאשר הקורא האמריקני הממוצע משלים 11 ספרים באותה התקופה ואילו הבריטי קורא 7 ספרים באותה התקופה.

הפתרון טמון באינטרנט  

"אם נספור גם את השעות שבהם הנוער הערבי קורא ברשת, אנו מקבלים ממוצע של 365 שעות קריאה בשנה, לעומתם דובר השפה הערבית המבוגר קורא בממוצע במשך 6 דקות בשנה. זה מדגיש את חשיבות האינטרנט בחברה הערבת המתפתחת", נאמר בדו"ח המסכם את המחקר.

לא מפתיע: הממלכה מתנגדת "מטעמים דתיים" (צילום: AP)
הפתרון ב E-BOOK | צילום: AP

"המספרים העגומים האלה מדגישים את הצורך להעלות ספרים לרשת ולעודד את תרבות הקריאה של ספרים ברשת על ידי הצעירים" כתב איקרם אל-יעקוב, כתב רשת אל ערבייה, הוא טוען שערכי הלימוד והקריאה לא חדרו לסביבה הערבית ומדגיש את ההזנחה של ספריות בעולם הערבי.

חאדר אל שהאבי, סטודנטית לרפואה מהאוניברסיטה של ריאד, אמרה לאל ערביה שאת הרגלי הקריאה שלה היא פיתחה רק אחרי שהתקבלה לאוניברסיטה. "מחייבים אותנו לבצע מחקרי עומק ואני נהנית מזה. בבית הספר כולם קראו מאותו הספר, אבל היום אני יודעת שככל שאתה קורא יותר אתה גם משתפר, אני מנסה לעודד את כולם לשנות את חייהם ולקרוא יותר", היא אומרת.

בחודש אפריל 2011 התפרסם מחקר נוסף שנערך על ידי "יאהו מקטוב" על הרגלי הקריאה במזרח התיכון, על פיו רק אדם אחד מכל חמישה קורא על בסיס קבוע ובין אלו שכבר קוראים, מהווים הצעירים בני פחות מ-25 שני שליש.

אחד מכל שלושה ממאה מיליון דוברי השפה הערבית, מתקשה או לא יודע קרוא וכתוב

על פי הידיעה, הגורם המרכזי לחוסר הקריאה הוא המחסור בהזדמנויות לקרוא או ללמוד לקרוא במדינות ערב, מחסור שנובע מהעוני של רוב האוכלוסייה. אל שאהבי כותב שמתוך 100 מיליון דוברי השפה הערבית, אחד מכל שלושה אנשים מתקשה מאוד, או אינו יודע קרוא וכתוב בכלל.

בנתיים קוראים -סססמאות (צילום: AP)
בנתיים קוראים -סססמאות | צילום: AP

נאורה פארוק, מורה מאיחוד האמירויות מאשימה דווקא את היחס לשפה עצמה. "התלמידים לא חושבים שזה חשוב ללמוד את שפת אמם, ההורים שלהם שמים דגש דווקא על למידת אנגלית מפני שהם חושבים שזה יסייע להם בקידום הקריירה, ולכן הם נוטים להתעלם מחשיבותה של הערבית". היא מוסיפה גם שהילדים לא לומדים מספיק, או לא לומדים בכלל ספרות ערבית בבית הספר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק