נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חתם את ביקורו בישראל והגיע לרשות הפלסטינית: סמוך לשעה 10:30 הגיע פוטין לבית לחם, שם פגש את יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. את ביקורו ברשות הפלסטינית העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

מדובר בביקור ראשון של פוטין במזרח התיכון מאז נבחר לנשיא רוסיה. כמו בישראל, גם ברשות הפלסטינית ערכו קבלת פנים מכובדת לנשיא, שכללה גם משמר כבוד. לקראת ביקורו, הועלתה רמת הכוננות בעיר בית לחם וגורמי ביטחון איבטחו את ביתו של עבאס. שני המנהיגים צפויים לדון בתהליך השלום במזרח התיכון, שלא התקדם משמעותית בתקופה האחרונה.

בתום פגישה קצרה בין השניים, מסרו שני המנהיגים הצהרות במסיבת עיתונאים משותפת שערכו. "אנו מעריכים את פוטין על תמיכתו במאמץ הפלסטיני וכן את מאמציהם של בני העם הרוסי, אחיו של העם הפלסטיני", אמר אבו מאזן וציין את פתיחתו של מוזיאון רוסי ברמאללה, כשבעתיד צפוי להיפתח מרכז מדע משותף. "שוחחתי היום עם פוטין בשורת סוגיות, החל בפיתוח היחסים הבילטראליים לרבות הבנייה בהתנחלויות שנחשבות מכשול מרכזי בהשגת השלום".

אבו מאזן הצהיר כי דרש מפוטין לסייע לו בשחרור כל האסירים הפלסטינים, ובמיוחד את אלו שנעצרו לפני הסכם אוסלו. "זה הוסכם בינינו לבין הישראלים, אך לצערי זה לא מומש", אמר אבו מאזן.

המנהיג הערבי הוסיף כי השניים דנו על המצב בעולם הערבי מתוך הבנה שהסוגיות הללו עומדות על סדר היום הרוסי כמו גם על זה הפלסטיני. בסיום דבריו, הודה אבו מאזן לעמיתו והביע הערכה רבה על ביקורו. "העם שלך הוא עם אח של העם הפלסטיני ואנחנו מקווים שביקורך הבא ייערך בקרוב, אהלן וסהלן".

"המהלכים החד צדדיים לא מוסיפים ערך כלשהו לתהליך השלום"

מיד אחריו הודה גם פוטין לאבו מאזן על הזמנתו לביקור הדיפלומטי. "סיימתי כעת את השיחות עם אבו מאזן, שהיו בונות בתוכן שלהן. דנו במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים וכן בהמשך שיתוף הפעולה בשלל תחומים", אמר פוטין והוסיף כי השניים "דנו גם בשורה של פרויקטים ובסיוע לרשות הפלסטינית. חשוב לבנות דרך לעתיד שעליה נוכל לבסס בסיס להתקדמות הלאה במגעים בין רוסיה לרשות הפלסטינית".

חיזוק מרוסיה לאבו מאזן (צילום: AP)
פגישה באווירה טובה בבית לחם, היום | צילום: AP

פוטין חזר על העמדה הרוסית לפיה השלטון הרוסי מכיר בזכות קיומה של מדינה פלסטינית עצמאית. "זו עמדתה של ברית המועצות כבר עשרות שנים", ציין נשיא רוסיה. "שוחחנו על הדרכים להתגבר על המכשולים הניצבים במשא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית. לאבו מאזן יש עמדה אחראית והוא שואף להגיע להסדר קבע על בסיס שתי מדינות. המהלכים החד צדדיים לא מוסיפים ערך כלשהו לתהליך השלום".

פרס לפוטין: צריך להיות ברורים בנושא אירן

בעוד הפלסטינים עסוקים בקידום תהליך השלום, בישראל שמע נשיא רוסיה בעיקר מסרים בנושא תכנית הגרעין האירנית. אמש הוא נועד בבית הנשיא בירושלים עם עמיתו ומארחו הישראלי, שמעון פרס. השניים נשאו נאומים שכללו בעיקרם מחמאות הדדיות - אך בפגישה שנערכה ביניהם קודם לכן דנו בסוגיות מרכזיות הנוגעות למצב במזרח התיכון.

פרס ופוטין, אמש (צילום: אבי אוחיון לע"מ)
פרס ופוטין, אמש | צילום: אבי אוחיון לע"מ

פוטין הגדיר את עמדותיה של ישראל באשר לאירן ולסוריה "קשוחות" והזהיר מפני מעורבות צבאית - הן כדי למנוע את התחמשות הרפובליקה האיסלאמית בנשק גרעיני והן בניסיון לעצור את מרחץ הדמים שמבצע צבאו של בשאר אסד. "צריך ללמוד מניסיון העבר במזרח התיכון", אמר הנשיא הרוסי לפרס - והדגיש כהמחשה את הסתבכות המערב באפגניסטן ובעירק.

פרס, מצדו, ביקש מפוטין להפעיל את השפעת ארצו כדי למנוע זליגה של נשק לא קונבנציונלי מסוריה לידי גורמים שעלולים יהיו לעשות בו שימוש. נוסף על כך, הוא קרא לו "להשמיע קול ברור ופומבי נגד קריאות אירן להשמדת ישראל".

פרס פתח את נאומו בברכות חמות לפוטין וכך גם ולמורשת ארצו ואמר: "יש בארצנו לתרבות הרוסית: לשיריה, ללחניה, לספריה. אתה הנשיא המנוסה בעולמנו ומצד שני אתה נשיא צעיר מאוד", הוסיף הנשיא הישראלי בהומור, "אנו זוכרים את יחסך החם לישראל, ואנו מצפים לראותך כנשיא שיתרום גם בעתיד לשלום באזורנו. מאז היבחרותך התקדמנו מאוד ביחסים שבינינו. אפשר היום לנוע בין שתי המדינות ללא ויזות. והתפתח שיתוף פעולה מדעי בין שתי ארצותינו".

"ישראל בנויה על מסירותו של האדם ועל תרומתו של המדע", הצהיר פרס, "ארצנו כה קטנה שיש בה גבולות יותר מאשר מרחבים. המדע אינו יודע גבול ואינו מכיר גבולות. רוסיה בורכה ביכולת מדעית גבוהה וגם במרחבים שופעים. היא עשויה להיות ספק של לחם לעולם רעב. רוסיה נשאה במחיר מלחמות שאין דומה לו. היא שילמה בדם מיטב בניה על הניצחון על היטלר והיא יכולה להיות היום תורם השלום לעולמנו המלא סכסוכים".

"ניסיונך העשיר וכושר הנהגתך יכולים לתרום רבות להפסקת האלימות, לקירוב השלום, לשחרר את עולמנו מאויבים ומסכנות", סיכם פרס, "ביקורך כאן אפשר לנו להצדיע לגיבורי הצבא האדום. העולם הנאור כולו חייב בהצדעה זו. גיבורי הצבא האדום הם שהכריעו את השטן הנאצי. ביקורך כאן הוא הזמנה ליצירת תקווה חדשה. הבה נפעל ביחד להפוך את האזור הזה למחוז של תקווה טובה. לדור הצעיר, לילדים שלנו, לכל הצעירים, לכל הילדים. ללא הבדל לאום או דת. לחמנו כתף אל כתף כדי להביס אויב נורא. הבה נפעל שכם אל שכם כדי להביא עתיד חדש".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק