על פי דיווחים בכלי התקשורת הצרפתיים, מוחמד מראח, שהודה במעשי הטבח ומתבצר מאז שעות הבוקר, משתייך לארגון אסלאמי בשם "פורסאן אל-עיזה" (בעברית: "פרשי הכבוד"). מדובר בארגון קיצוני סלפי הדוגל בחזרה לימי הזוהר של האסלאם בתקופת הח'ליפות האסלאמית. רק לאחרונה הוא הוצא לחוק בצרפת, בעקבות שורה של פעולות תעמולה לא חוקיות, חלקן לאות הזדהות עם העם הפלסטיני ברצועת עזה.

הארגון הקיצוני, כמו ארגונים סלפים דומים לו ברחבי העולם, הפעיל מערכת תעמולה באינטרנט, באמצעות אתר אינטרנט בשפה הצרפתית והערבית, כמו גם חשבון בפייסבוק בו חברים למעלה מ-1,000 גולשים וחשבון בטוויטר. באמצעות מערכת התעמולה הזאת הופצו רעיונותיו של הארגון, ובמרכזם הכפפת הסדר העולמי לחוקי השיעה והאסלאם.

בסמל הארגון ניתן לזהות את אחד מהאלמנטים המזוהים עם ארגון אל-קעידה - והוא הדגל השחור ועליו המשפט מהקוראן "אין אל מלבד אללה ומוחמד הוא שליחו". הארגון פעיל מאוד בלימוז', פריז ובטולוז - העיר בה אירע הטבח בבית הספר.

במפגשים המתועדים שהועלו לרשת מצולמים הפעילים אומרים ש"עלינו להתעמת עם אלו הלא מאמינים". באחת ההודעות האחרונות שהפיץ הארגון נכתב: "על כל מדינות ערב להחרים מוצרים צרפתים וללמד את הצרפתים לקח, באמצעות הענשתה כלכלית". זאת, במחאה על הסיוע הצרפתי למלחמה באפגניסטן ובעירק. אותה הודעה נפתחה בכותרת "להשיב מחדש את ימי הח'ליפות".

בצרפת עצמה שוכנת אחת הקהילות המוסלמיות הגדולות ביותר באירופה, שידעה בעבר לא מעט התנגשויות מול הממשל הצרפתי. חלקן נבעו מאישור חוקים הפוגעים בזכויות של הקהילה המוסלמית,כמו איסור עטיית הרעלה בציבור לדוגמה.

"פורסאן אל-עיזה" נכנס לתודעה החברתית בצרפת לראשונה ביוני 2010, כשעשרות מפעיליו קראו להחרמת סניף מקדונלד'ס בעיר לימוז' הצרפתית, לצד פעילויות חברתיות נוספות שעוררו זעמן של רשויות החוק בצרפת. זמן קצר לאחר מכן אישר משרד הפנים הצרפתי להכניס למעקב רציף את בכירי הארגון הקיצוני.

"צרפת לא תאפשר שתפעל בשטחה תנועה המאמנת פעילים בנשק מזויין", אמר אז שר הפנים הצרפתי, אך בכירי "פורסן אל-עיזה" גינו את ההחלטה והכחישו את הטענות לפיהן הם מעודדים פעילות חמושה בתוך צרפת. באמצעות עשרות קטעי וידאו שהופצו בפורומים וב"יוטיוב" המשיכו פעילי הארגון להעביר את מסריהם.

גומי ימין בצרפת: להחמיר האכיפה נגד ארגונים מוסלמיים

שיאה של ההתנגשות בין אנשי "פורסאן אל-עיזה" לרשויות בצרפת הגיעה בסוף החודש שעבר, כשהממשלה הצרפתית אישרה להוציא את הארגון מחוץ לחוק. במהלך ישיבת הממשלה השבועית של ממשלת צרפת שהתקיימה ב-29 בפברואר, אושרה ההחלטה בהמלצתו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי. למעשה, קיבלה הממשלה את החלטתו של שר הפנים הצרפתי, שביקש להוציא את הארגון אל מחוץ לחוק כבר בחודש ינואר השנה.

"ארגון 'פורסאן אל-עיזה' מאמץ את רעיון המאבק המזוין וקורא להקמתה של ח'ליפות אסלאמית בצרפת", הודיע בתום הישיבה דובר ממשלת צרפת. "הארגון הזה מפיץ רעיונות גזעניים נגד יהודים ומערביים". חשוב לציין שמדובר בהחלטה כמעט תקדימית, שכן בפעם האחרונה שהוצא ארגון מוסלמי מחוץ לחוק בצרפת היה בשנת 1936, במסגרת יישום הסעיף בחוק "הכנופיות החמושות" בחברה הצרפתית.

אין תמונה
מתוך עמוד הפייסבוק של הארגון

בהחלטה שקיבלה אז ממשלת צרפת, נכתב בין השאר: "ארגון 'פורסאן אל-עיזה' הוא ארגון אלים ששואף לפגוע במבנה החברתי של צרפת, באמצעות הטפה להקמתה של חברה בלעדית למוסלמים, שתתנהל כח'ליפות אסלאמית".

תגובת הארגון להחלטה הצרפתית לא הייתה מפתיעה. אחד מבכיריו, מוחמד אשמלאן, צרפתי ממוצא מרוקני המכונה "אבו חמזה", גינה את ההחלטה והכחיש את ההאשמות של ממשלת צרפת. "ההחלטה היא חלק מהמדיניות של הימין הקיצוני, שמטרתה לעודד את ההצבעה לטובתו של הנשיא סרקוזי בבחירות לנשיאות באפריל הקרוב", תקף אז אבו חמזה. "איננו קוראים להקמתה של ח'ליפות אסלאמית בצרפת, איננו גזעניים".

אבו חמזה (33), יליד נאנט, מדבר ערבית וצרפתית באופן שוטף. בגין אירועי המחאה בסניף מקדונלד'ס בלימוז' הוא הועמד לדין בגין הערות אנטישמיות, יחד עם פעיל בכיר נוסף ב"פורסאן אל-עיזה", קוארי נבא. בכיר נוסף הפעיל בארגון מכונה "מד-מד", המתגורר בצפון צרפת וגולש פעיל בפורומים ג'יהאדיסטיים. הוא גם מי שהקים את אתר האינטרנט של הארגון.

גורמי ימין בצרפת קוראים בשנים האחרונות להחמיר את האכיפה נגד ארגונים חברתיים מוסלמים במדינה, בטענה כי אלו מנצלים את חופש הביטוי והעשייה על מנת לטפח את היבדלות הקהילות המוסלמיות מהחברה הצרפתית הסובלנית. מדובר בחשש הגובר בקרב גורמי ימין במדינות נוספות באירופה בהן חיות קהילות מוסלמיות גדולות - ובהן הולנד וגרמניה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק