מצרים מחפשת את דרכה (צילום: רויטרס)
הפגנות סוערות בקהיר ובאלכסנדריה. ארכיון | צילום: רויטרס

למעלה מ-100 אלף בני אדם הגיעו לכיכר תחריר שבקהיר ולעיר השנייה בגודלה במצרים, אלכסנדריה - במטרה למחות על צעדיו האחרונים של נשיא המדינה מוחמד מורסי, שהחליט כי סמכויותיו השלטוניות יורחבו. לפי שעה לא ידוע על פצועים במהומות, אך נמסר כי באלכסנדריה נשמעו קולות ירי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המחאות נגד הנשיא מורסי החלו בשבוע שעבר, בפעם הראשונה מאז ההפיכה במצרים . במהלך כל השבוע התקיימו הפגנות על רקע צווים נשיאותיים שהוציא מורסי, המאפשרים לו סמכויות נרחבות. במהלך המהומות, התלוננו המפגינים כי המשטרה המצרית השתמשה נגדם בגז מדמיע - כדי לפזרם.

המפגינים קראו להפיל את שלטונו של מורסי ולהביא לדמוקרטיה אמיתית במצרים. בעיר אלכסנדריה הציתו בשבוע שעבר מתנגדי המשטר את משרדו של הנשיא מורסי ויידו אבנים לעבר לשכתו. מנגד, בחלק מהמקומות התקיימו הפגנות תמיכה בנשיא, דבר שיצא התנגשויות אלימות בין המפגינים משני הצדדים.

מוחמד אל-בראדעי, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר ומי ששאף להתמודד על משרת הנשיא לאחר הפלת מובארק, תקף בחריפות את צעדיו של מורסי. "להחלטות אלה יהיו השלכות חמורות", הזהיר ואף כינה את הנשיא "פרעה החדש" של מצרים.

המהומות - על רקע צעדי הרחבת הסמכויות

מורסי עורר זעם כשריכז סמכויותיו. ארכיון (צילום: AP)
מורסי עורר זעם כשריכז סמכויותיו. ארכיון | צילום: AP

ההפגנות והמהומות במדינה הערבית הגדולה מתחוללות על רקע שורה של צווים שהוציא מורסי, המרחיבות את סמכויותיו באופן ניכר ולמעשה, מותירות את השלטון המצרי "ריכוזי" ולא דמוקרטי וחופשי, כפי שדרשו מיליוני המפגינים שהפילו את שלטונו של מובארק.

אחת ההחלטות השנויות במחלוקת שקיבל מורסי מגנה על הוועדה שאחראית על גיבוש חוקת מצרים החדשה. יש הטוענים כי מדובר בהליך חשוב שנועד להבטיח את המעבר של מצרים מדיקטטורה לדמוקרטיה, אולם מספר חברים בוועדה הודיעו על פרישתם בטענה שהנשיא ומקורביו מנסים לנסח חוקה בעלת אופי איסלאמי.

בנוסף, הודיע בשבוע שעבר הנשיא המצרי על הדחתו של התובע הכללי במדינה עבד אל מג'יד מחמוד, לאחר 10 שנים בתפקיד. עם הפיטורים הורה מורסי לפתוח במשפט חוזר לשוטרים שהואשמו בהרג מפגינים בטענה כי התובע כשל בטיפול בתיקים אלו.