טילים ארוכי טווח - תוצרת סעודיה: במסגרת תמרון צבאי גדול שערכה, מדינת הענק שבחצי האי הערב חשפה אתמול (ג') לראשונה טילים בליסטיים מתקדמים שברשותה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בטילים בליסטיים מדגם DF-3 תוצרת סין שנמכרו לסעודיה בסוף שנות ה-80 בהוראתו של מנהיג סין אז, דינג שיופאנג. לטילים טווח של 3,300 קילומטרים - ובמקור הם מצוידים בראשי קרב גרעיניים בעוצמה גדולה, הסביר טל ענבר, ראש מכון פישר - המרכז לחקר החלל.

לפני שנים אחדות, חשפו צילומי לוויין את בסיס הטילים של סעודיה בו נראו שני משטחי שיגור לטילים עם ציון ברור של כיווני השיגור המתוכננים: אחד כוון לאירן - והשני לכיוון ישראל.

העיתוי לחשיפת הטילים המתקדמים הוא לא מקרי - ונועד להעביר מסר ברור לאירן, שהמרוץ שלה לגרעין מטריד מאוד את גורמי הממשל בריאד. עוד נועדו הטילים להעביר מסר גם לוושינגטון, שמדיניות החוץ הפייסנית שלה מכעיסה מאוד את הסעודים.

התמרון הצבאי הגדול ביותר - מול חופי אירן

על פי דיווחים שונים, רכשה סעודיה באחרונה טילים בליסטיים חדישים מתוצרת סין לטווחים של 1,500 ק"מ (DF-21) , אולם טילים אלה לא הוצגו עדיין בפומבי. ארה"ב עשתה מאמצים אדירים למנוע את מכירתם למדינה מתוך כוונה להיות זו שמוכרת לסעודיה טילים בליסטיים וכך לוודא שטילים אלו לא יוכלו לשאת ראשי נפץ גרעיניים.

תמרון צבאי שנועד לאיים על אירן
תמרון צבאי שנועד לאיים על אירן | צילום:


בתמרון הצבאי הגדול ביותר בתולדות סעודיה, בו לקחו חלק כל זרועות הצבא שנערך במזרח המדינה - הכי קרוב לאירן שאפשר, השתתפו כוחות אוויר, ים ויבשה. התמרון נועד לרמוז כי במקרה של עימות בחזית המזרחית עם אויב כלשהו, אלו הם הפיקודים שישתתפו בעימות. הפיקוד שלא השתתף בתרגיל הוא דווקא הפיקוד המערבי, שנועד להתמודד מול ישראל.

עוד בתרגיל, שכונה "חרבו של עבדאללה", הכוחות המזוינים של המלכה ערכו מצעד צבאי גדול - ובסופו חשפו את ההפתעה בדמות הטילים ארוכי הטווח שנשמרה לסוף.
האורח המרכזי במצעד היה נסיך הכתר סלמאן. למקום הגיעו גם שר הביטחון הסעודי, מלך בחריין והשייח' מוחמד בן זאייד , נסיך הכתר של אבו דאבי ורמטכ"ל צבא פקיסטן. בתרגיל לא נכח נציג אמריקני.

החשש בסעודיה הוא כי משא ומתן בינלאומי שמובילה ארה"ב מול אירן, יאפשר לטהרן להתבסס כמדינת סף גרעינית, מה שמאיים על יצבות המזרח התיכון כולו. פרשנים במערב מסבירים כי תצוגת הטילים מסמנת את נחישותה של סעודיה להתמודד עם התחזקותה של טהרן, כמו גם נכונותה לפעול באופן עצמאי אל מול הפייסנות שמציגה ארצות הברית.

נוכחותו של המפקד הצבאי העליון של פקיסטן בתמרון, מעוררת מחדש את הספקולציות כי ריאד עשויה לבקש לרכוש ראשי נפץ גרעיניים מאיסלמבאד כדי שתוכל לאיים על אירן. וושינגטון היא עדיין השותף הביטחוני המועדף של הממלכה , אלא שמערכת היחסים בין המדינות ממשיכה להראות סימנים לא מעודדים במיוחד.