מעבר רפיח (ארכיון) (צילום: רויטרס)
מעבר רפיח. משבר הומניטרי בעזה | צילום: רויטרס

לא רק אצלנו - גם ברצועת עזה נחשב הדלק למצרך יקר במיוחד בימים אלו, בהם פוקד אותה משבר חשמל חמור. על כן, לא נפסקים הניסיונות להבריח לשטחי הרצועה כמויות אדירות של דלק בשל המחסור הכבד. מאידך, ממשיכה מצרים לנסות להיאבק בניסיונות ההברחה דרך המנהרות.

כלי תקשורת פלסטינים ומצרים מדווחים היום כי כוחות הצבא והמשטרה באל-עריש החרימו ארבע משאיות שנשאו חביות ובהן כ-7,000 ליטרים של דלק - שנועדו להגיע לשטחי הרצועה. מדובר באחד מניסיונות ההברחה הגדולים אי פעם לתוך עזה.

על פי הדיווח, המשאיות נעצרו שעה שעשו דרכן לאזור המנהרות, לאורך גבול רפיח. ארבעה מבריחים מצרים נעצרו בניסיון ההברחה ומעצרם הוארך בארבעה ימים עד לסיום החקירה בעניינם. במצרים דווח כי הסוגיה תועבר לאחר מכן לתובע הכללי, וכי הם יואשמו בניסיון להבריח דלק מצרי לרצועת עזה דרך המנהרות.

משבר הדלק החמור החל ברצועת עזה לפני כשבועיים, עם החלטת המשטר המצרי להפסיק את העברת הדלקים לממשלת חמאס. גורמים בעזה האשימו את הממשל המצרי בהפסקת העברת הדלק כחלק מניסיונותיו להפעיל לחץ על גורמים קיצוניים בחמאס המתנגדים להסכם הפיוס עם פת"ח.

עם זאת, ההערכות הן כי ההחלטה המצרית נובעת מהמצב הכלכלי במצרים, המחסור בדלק במצרים עצמה - ובשל כך גם הפסקת העברת החשמל מתחנת הכוח במצרים לעזה. תחנת הכוח הזאת מספקת כ-60% מכלל תצרוכת החשמל של עזה. למרות זאת, חמאס ממשיך לסרב לקבל דלק מישראל.

תושבי עזה: "משבר הומניטרי ברצועה"

בשל המחסור החמור בדלק, מדברים בעזה על משבר הומניטרי חריף ברצועה. בכלי התקשורת הפלסטיניים מפורסמות עדויות של מקומיים המדברים על קור עז בלילות ללא אפשרות לחמם את הבתים, ותמונות של פלסטינים לצד נרות מפורסמות בכלי התקשורת הערביים. זאת ועוד, גם פעילות בתי החולים מוגבלת בשל המחסור בחשמל.

גם ניסיונו של ראש ממשלת חמאס אסמאעיל הנייה למצוא פתרון לסוגיה עולה בשלב זה בתוהו. לפני כשבועיים הוא יצא לביקור בזק במצרים, על מנת לשכנע את המועצה הצבאית העליונה לחדש את אספקת החשמל לעזה. מצרים, על פי הדיווחים, התחייבה לאפשר את העברתן של כמויות דלק נכבדות דרך המנהרות, אך כפי שזה נראה כרגע היא אינה מקיימת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק