אוצר בלום בעירק (צילום: AP)
בוחנים את הכתבים בעירק. ארכיון | צילום: AP

מצבור של ספרים וחפצים, רכושה של הקהילה היהודית שננטש בבגדד ונמצא במרתף מזוהם במהלך פלישת הכוחות האמריקנים ב-2003, הוא הגורם לסכסוך בין ארצות הברית ועירק. משרד התרבות העירקי דורש להחזיר את האוצר לידי הממשל בבגדד, אך בארה"ב לא ממהרים להחזיר את האוסף.

הספרים, חלקם מימי הביניים, בהם גם ספרי תורה לילדים, היו בעבר בידי אנשי הקהילה ומשמשים עדות לחיים העשירים בקהילה היהודית בעירק. האוסף המכובד אותר באחד מהמרתפים של המשטרה החשאית מימיו של סדאם חוסיין. אחרי שנחשף, האוסף כולו הועבר למשמורת ושיקום בארצות הברית. בסיום העבודות , הועברו הספרים לארכיון הלאומי האמריקני, עד היום.

אבל השלטונות בעירק ובראשם טאהר נאסר אל חאמוד, שר התרבות, דורשים את הספרים בחזרה. לדבריו של אל חאמוד, האמריקנים עושים כל שביכולתם כדי לעכב את שליחת הספרים בחזרה לעירק.

"אלו לא חומרים של ממשלת ארצות הברית, אנו בהחלט מתכוונים להחזיר את הכל", אמר פיל פריין, דובר משרד החוץ האמריקני לענייני המזרח התיכון. "אנו מתנצלים על העיכוב, אבל שמחים שעכשיו נצליח להניע את הנושא". אבל הידיעות מארה"ב לא מרגיעות את אל חאמוד שאמר, "אנו לא סומכים על האמריקנים או על הרצון הטוב שלהם, הם הונו אותנו בעבר".

על פי הפרסומים בסוכנויות הידיעות, מי שמנסה למנוע את השבת הרכוש לעירק, הם אנשי הקהילה היהודית שעזבו את המדינה. אם האוסף יחזור לבגדד, מומחים ומלומדים יהודים וישראלים לא יוכלו לראות אותו ולחקור אותו.

האוסף מכיל תמונות ומסמכים שמתארים את חיי הקהילה בעירק, כתבים יהודיים שהודפסו בבגדד, בוורשה ובוונציה, אחד מהם הוא ספר תורה שנכתב ב-1568 ועוד חמישים עותקים של ספרי ילדים לקהילה היהודית, ספרים הכתובים בעברית ובערבית. בעבר, הקהילה בעיאק הייתה הקהילה היהודית הגדולה ביותר במזרח התיכון, קהילה שמקורותיה מגיעים עד המאה השישית לפני הספירה. קיצה של הקהילה הגיע עם הקמתה של מדינת ישראל ב-1948. היום, על פי הפרסומים, חיים בעירק פחות מעשרה יהודים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק