העקבות שהובילו לבן לאדן (צילום: חדשות 2)
הריסות המלחמה באפגניסטן | צילום: חדשות 2

לילדי קאבול, בירת אפגניסטן יש תחביב חדש. לפני שנתיים הגיעו לקאבול שני צעירים אוסטרלים עם שלוש גלגשות (סקייטבורדים) והתחילו ללמד את ילדי העיר לגלוש על הסקייטבורד, במזרקה יבשה ונטושה בליבה של העיר.

כיום עשרות בנים ובנות, המגיעים מכל המעמדות החברתיים בעיר, עניים ועשירים כאחד, נפגשים בבית הספר לגלישה שנמצא בתוך האנגר שנראה כמו הכלאה בין מתקן צבאי לבין מתנ"ס עירוני ומציגים יכולות גלישה לצד אופנת הסקייטרים של מותגים מוכרים מהעולם המערבי העוזרים במימון הפארק.

עלות השיעורים לילדי המדינה מוכת המלחמות היא חינם לחלוטין, ובנוסף בפארק ישנם גם כיתות בהן יכולים הצעירים, לאחר שהניחו את הקסדה והסקייטבורד ללמוד מחשבים ואף ספרות.

במדינה ענייה ושמרנית כמו אפגניסטן נראה מוזר במקצת לפתוח בית ספר לסקייטבורד, אך המייסדים של הבית ספר העונה לשם "סקייטיסטן" אומרים שהבית ספר הוכיח את עצמו בצורה מצוינת כדרך לקרב בין ילדים משכבות ממעמדות שונים אך בעיקר נמצא מתאים לבנות. וזאת מכיוון שאם כדורגל נחשב ספורט גברי, ענף הסקייטבורד נמצא הולם ומתאים לבנות על ידי האפגאנים.

"אני רוצה להיות גולשת מקצועית"

סקייטבורד (צילום: AP)
סקייטבורד לקרוב בין מעמדות באפגניסטן | צילום: AP

"לפני שנה היה פה שטח ריק בו הסתובבו רק כלבים" מספר פראידון אילהם, אחד מכותבי הנאומים של נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי בעבודתו היומיומית אך גם מסייע לסקייטיסטן להמשיך להתקיים ולהתמודד עם קשיי הבירוקרטיה האפגניסטנית הסבוכה.

"אני רוצה להיות גולשת מקצועית כמו המדריך שלי ולעזור לילדים אחרים ללמוד לגלוש" אומרת מהרו בת ה-10, כוכבת עולה בשמי הסקייטיסטן שלא נראה עליה התלבטות בין העולם המסורתי ממנו היא מגיעה לבין קפיצה מרמפות עם הסקייטבורד.

לפארק הגלישה הצליחו להביא כמאתיים ילדי רחוב מרחובותיה של קאבול, שבשבילם הסקייטבורד אינו רק בידור עבורם אלא גם נותן להם תקווה כלשהי .

יושב ראש הועד האולימפי של אפגניסטן שסייע בהקמת סקייטיסטן מציג את המקום כעזרה ומפלט לילדים העניים של העיר כמו פזילי בת ה-11 שהייתה מוכרת מסטיקים ברחוב, היא הורשתה על ידי הוריה ללכת ללמוד לרכב בסקייטיסטן רק לאחר שאורגן כי להוריה ישולם דולר אמריקני אחד ביום, שהייתה מרוויחה עבורם במכירת המסטיקים.