מרבית האסירים, אזרחים. ארכיון (צילום: CNN)
"האיום החמור ביותר על עירק". לוחמי דאעש | צילום: CNN

גורמים כורדים ועירקים סיפרו בערוצי טלוויזיה מקומיים כי שני מטוסי F-16 תקפו שני יעדים של ארגון הטרור דאע"ש הצר על טריטוריות כורדיות בצפון עירק. הפנטגון הכחיש בתוקף את הדיווחים בתקשורת הכורדית והעירקית אודות התקיפה אמריקנית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האמריקנים אישרו כי החלו במבצע להצנחת סיוע הומניטרי מן האוויר, בעקבות המצור שהטילו כוחות דאע"ש - ארגון הטרור הקיצוני המכנה עצמו "המדינה האסלאמית בעיראק ובלבנט", על העיר הכורדית סינג'ר. גורמים בארה"ב הוסיפו כי ייתכן וייחסו להם תקיפות שבוצעו על ידי הצבא העירקי או הכורדי. "דיווחי התקשורת לפיהם ארה"ב הוציאה לפועל התקפות אוויריות בעירק הינן שגויות לחלוטין", צייץ דובר הפנטגון סגן האדמירל ג'ון קירבי בחשבון הטוויטר שלו. "לא ננקטה כל פעולה שכזאת".

גורם בכיר לשעבר בסוכנות הביון האמריקנית (CIA) ששירת בבגדד, אמר לעיתון Newsweek כי מי שעומד מאחורי התקיפות האוויריות נגד ארגון דאע"ש הם הטורקים. "הטורקים הם שעומדים מאחורי ההתקפות", אמר הבכיר והוסיף כי הוא משוכנע שארה"ב מסייעת לכוחות הטורקים באיתור מטרות.

נוכח המשבר ההומניטרי, התכנסה הלילה (ו') מועצת הביטחון של האו"ם לישיבת חירום מיוחדת בה גינתה את פעולותיו של ארגון הטרור המיליטנטי. המועצה קראה לגיוס סיוע בינלאומי נוכח הסכנה למשבר הומניטרי באזור הלחימה. "חברי מועצת הביטחון קוראת לקהילה הבינלאומית לתמוך בממשלה העירקית ובאזרחי המדינה על מנת להקל על סבלה של האוכלוסייה המושפעת מהסכסוך בעירק", הודיע שגריר בריטניה לאו"ם ונשיא המועצה התורן מארק לייל.

זהו הגינוי השלישי של מועצת הביטחון נגד "המדינה האסלאמית בעיראק ובלבנט" אשר גורמים רבים מייחסים לו קיצוניות רבה יותר משל ארגון הטרור אל-קאעידה.

פליטים כורדים באזור סינג'ר (צילום: AP)
פליטים כורדים באזור סינג'ר | צילום: AP

החשש למשבר הומניטרי חריף התעורר בעירק נוכח הקרבות המרים באזור הכורדי בצפון עירק. לוחמי דאעש הקיצוניים התקדמו וכבשו שטחים נוספים והעימותים הולכים ומתקרבים לארביל, הבירה האזורית של חבל הכורדים. עשרות אלפים ברחו להרים באזור סינג'ר וגורם המייצג את המיעוט הכורדי טוען שהפליטים נמצאים על סף מוות בעקבות הרעב הכבד באזור.

ג'באר יאוור, מזכ"ל משרד לוחמי הכורדים, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "מדובר ב-50,000 בני המיעוט היזדי" שנמלטו מפני מתקפת ארגון הטרור הסוני להר המבודד. לדבריו, אם לא יאכלו בתוך 24 שעות, "הם כולם בסכנת חיים, ורבים כבר מתו".

יאוור הוסיף כי בימים האחרונים נוצר שיתוף פעולה בין הכוחות הכורדים לבין הממשל העירקי בבגדד, שנועד למנוע את התקדמות לוחמי הארגון הסוני לעבר הצפון. "שינינו את הטקטיקה שלנו ממגננה למתקפה - אנחנו מתעמתים איתם עכשיו", אמר.