עם כניסתה של הפסקת האש לתוקף, רחובות רצועת עזה התמלאו הבוקר (ב') ביותר מ-400 אלף פלסטינים, שמצאו מקלט במתקני האו"ם או בביתם של בני משפחה במרכז הרצועה - אחרי שנמלטו מאזור ההפגזות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

צוות של סוכנות הידיעות AP שליווה את התושבים, סיפר על נשים ילדים וקשישים, שמסתובבים ברחובות הסמוכים למתקן האו"ם, כשבידיהם שקיות ומזרנים. חלקם הולכים ברגל, אחרים נוסעים במוניות ויש מי שנעזר בעגלות וחמורים - כולם נעים לכיוון הבתים. ההליכה הזו קשה, היא מלווה בחשש, לא רק מחידוש האש, אלא גם ממה שיימצאו בשכונות שנטשו.

"שמענו על הפסקת האש, אני מאוד מקווה שתמשך הפעם הרבה זמן, הם הודיעו על הפסקות אש כבר כמה פעמים בעבר, אבל בכל פעם, אחרי חמש דקות זה נגמר והחלו מתקפות מהאוויר", אמר איבראהים אל זייאם, תושב הרצועה בחשש. "אולי , בעזרת האל, הפעם הם יהיו נאמנים להבטחות ותהיה הפסקת אש ונוכל לשבת בשקט בבית".

מגעים לשיקום הרצועה (צילום: רויטרס)
רפיח הרוסה | צילום: רויטרס

במחנה הפליטים שאטי, התושבים עוברים דרך השווקים להצטייד במזון ובמים. עשרות ילדים מצטופפים סביב ברז מים, התור לבנקים מתחיל, ובדוכן הסמוך הפירות והירקות נחטפים. "במהלך הפסקת האש, חשבנו שנחזור לברכה, לברכה של החיים שלנו, לברכה של הילדים שלנו, אבל הכל נהרס לגמרי", סיפר אבו מוחמד, בעל דוכן בשוק. "אסור שמוסלמים, או לא מוסלמים, יסכימו לזה".

בשאטי כמו גם בשכונות סג'עייה ורפיח חוזרים לבתים ומוצאים הריסות. "אלו היו החיים שלי, זה היה העבר והעתיד שלי, הכל הרוס" אמר בצער צעיר תושב רפיח ל-BBC, כשהוא ניצב מול הריסות ביתו.

בינתיים ברשות הפלסטינית מתחילים לרקום מהלכים משפטיים ליום שאחרי. שר החוץ של הרשות הפלסטינית ריאד אל-מאלכי סיפר כי נפגש עם תובעים באמסטרדם והבין שיש "עדויות ברורות" לכך שישראל ביצעה פשעי מלחמה. ‎