סוף למשטרו של עלי עבדאללה סאלח (צילום: חדשות 2)
עלי עבדאללה סאלח. עוד מנהיג ערבי נופל | צילום: חדשות 2
מנהיג ערבי נוסף עומד לאבד את השלטון. בתום חודשים של מהומות דמים בתימן, הסכים הנשיא עלי עבדאללה סאלח לקבל עסקה בתיווך מדינות המפרץ הפרסי לפיה יעביר את סמכויות השלטון לאופוזיציה, בניסיון לסיים את שפיכת הדמים במדינה. בתמורה יובטח לסאלח כי לא יועמד לדין - כך מדווחת הטלוויזיה הממלכתית בתימן.

על פי הדיווחים מתימן, שני הצדדים - סאלח והאופוזיציה בתימן הסכימו לעסקה באופן עקרוני, אבל הנשיא עדיין לא חתם עליה רשמית. פקיד במשרד החוץ התימני סיפר כי "העסקה קובעת שעל סאלח לעזוב את השלטון בתוך 30 יום, ועם זאת מספקת חסינות מלאה עבור סאלח ועבור אלה ששירתו את משטרו".

דובר שגרירות תימן בוושינגטון, מוחמד אלבשה, הסביר כי על האופוזיציה לקבל את העסקה הסופית לפני שסאלח יחתום על ההסכם. בנוסף, ההסכם מחייב הקמת ממשלת אחדות בתוך שבעה ימים. התקשורת הממלכתית בתימן הביאה מדברי סגן שר ההסברה במדינה שאמר כי "קיים פיתרון שעשוי לקדם את המדינה ולהפוך אותה לדמוקרטיה טובה יותר." סגן השר הסביר כי "סאלח בירך על היוזמה שהציגו שש מדינות המפרץ והראה נכונות חיובית להתמודד עם המצב על פי החוקה התימנית".

33 שנות שלטון עומדות להסתיים

סיכום עולמי: מהומות בתימן (צילום: AP)
ההפגנות בתימן | צילום: AP
גוש מדינות הנפט במפרץ פעלו בכדי להקל על המתחים בין סאלח לבין האופוזיציה במדינה שהפכה חסרת מנוחה יותר ויותר עם הזמן. עוד לפני הסכמתו לפרוש, הטיח סאלח באופוזיציה האשמות בדבר "קבלת כסף מלוכלך בכדי לגרום להפלת הממשלה".

"אנחנו מעוניינים מאוד למנוע שפיכות דמים כי הדם התימני הוא יקר מאוד, והאופוזיציה לא יכולה לגרור אותנו למצב שבו אנו הורגים אחד את השני", אמר סאלח והוסיף: "מלחמת האזרחים לא תשפיע רק על תימן, אלא גם על האזור כולו ועל הביטחון הבינלאומי. אני מוכן לפרוש", הצהיר סאלח, אך הדגיש שהצעד ייעשה "אך על פי החוקה התימנית, ובאמצעות בחירות חופשיות בלבד".

במשך שבועות ארוכים, פרצו ברחבי תימן הפגנות אלימות נגד הממשלה וקראו להדחתו של סאלח שנמצא בשלטון מאז שנת 1978. הנשיא הפורש שימש כבעל ברית של ארה"ב במאבקה נגד אל-קעידה בחצי האי ערב. מאז החלו המהומות בתימן, טען סאלח כי עליו להישאר בשלטון משום שביכולתו להתמודד בצורה הטובה ביותר עם האיום האיסלאמי באזור.

סאלח הודיע כבר לפני מספר שבועות כי הוא מקבל את דרישות האופוזיציה בדבר הרפורמות החוקתיות והבטיח שלא ירוץ לנשיאות בבחירות הבאות שתיערכנה במדינה. עם זאת, בתחילת החודש הדגיש כי אין בכוונתו לעשות ויתורים נוספים מלבד הרפורמות התובעניות גם ככה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק