אסד. יזכה לתזרים כספים משמעותי (צילום: רויטרס)
"סוריה לא תתכופף". בשאר אסד, ארכיון | צילום: רויטרס

שוברים את הכלים בסוריה: רשתות הטלוויזיה הערביות וסוכנות הידיעות רויטרס מדווחות הבוקר כי כוחות האופוזיציה תקפו לראשונה מאז החלו המהומות, מטרה של מפלגת השלטון, הבעת', בלב דמשק.

על פי הדיווחים, נורו לעבר מטה המפלגה טילי כתף והושלכו רימונים. "ראיתי עשן סמיך עולה מהמבנה", סיפר עד ראייה לרויטרס, "האזור כולו נחסם לתנועה. אני מאמין שהמורדים רוצים להעביר מסר חד לבשאר אסד".

אסד: סוריה לא תתכופף

בתוך כך, מבהיר אסד בריאיון ל"סנדיי טיימס" הבריטי כי האלימות כנגד מתנגדי המשטר בארצו תימשך, על אף האולטימטום שהציבה הליגה הערבית. אסד שב והזהיר את מדינות המערב מפני התערבות צבאית בסוריה, שתגרום לדבריו ל"רעידת אדמה" במזרח התיכון.

על רקע פקיעתו של האולטימטום שהציבה הליגה הערבית, הביע אסד נחישות להמשיך לפעול נגד מתנגדי המשטר בארצו. בריאיון שמתפרסם הבוקר אמר הנשיא כי "סוריה לא תתכופף. הקונפליקט יימשך". שרי החוץ של הליגה הערבית איימו בסנקציות נגד סוריה, אם זו לא תפעל להפסיק את האלימות ולהוציא את כוחות הצבא מאזורי ההתקוממות.

אסד חזר בריאיון על אזהרותיו מפני התערבות צבאית בארצו: "אם הם הגיוניים, רציונליים וריאליסטיים הם לא יתקפו מכיוון שההשלכות יהיו נוראות". לדבריו, "התערבות צבאית תערער את יציבות האזור כולו וכל המדינות יושפעו מכך". במהלך הריאיון הבטיח אסד באופן אישי להילחם ואף למות בהתנגדות נגד פלישת כוחות זרים לסוריה. 

הוא נשבע למנוע התקפות נוספות של "צבא סוריה החופשית", שעל פי דיווחי האופוזיציה הרגו 20 אנשי כוחות הביטחון במהלך מתקפה על בסיס מודיעין של חיל האוויר סמוך לדמשק, לפני יומיים. "הדרך היחידה היא לחפש את האנשים החמושים, לרדוף את הכנופיות החמושות, למנוע כניסתם של אמצעי לחימה וכלי נשק ממדינות זרות, למנוע חבלה ולאכוף את החוק והסדר", אמר.

פעילים לזכויות אדם בסוריה מדווחים כי במהלך יום שבת נהרגו במדינה 12 אזרחים בפשיטה של כוחות הביטחון ושני עריקים נהרגו בקרבות עם הצבא הסורי בחומס. ביום שישי הביעה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון חשש כי סוריה עלולה להידרדר למלחמת אזרחים. היא הוסיפה כי הקהילה הבינלאומית מסויגת בנוגע לאפשרות של התערבות צבאית במדינה, בדומה לזו שהייתה בלוב.

ביום שישי: 38 הרוגים ברחבי סוריה

פיגוע בדמשק (ארכיון) (צילום: רויטרס)
אלימות בדמשק, אתמול | צילום: רויטרס

ביום שישי הפגיז צבא סוריה שני כפרים בצפון סוריה. לפחות שמונה אזרחים נפגעו. אמש הרגו חיילים בצבא העריקים כ-30 מנאמני השלטון.

טורקיה הודיעה כי תתמוך באופוזיציה הסורית וכי תסייע לארגון הגג של המורדים בשלטונו של אסד. גם שר החוץ הצרפתי אמר כי הוא תומך בהגברת הלחץ הבינלאומי על סוריה - בעקבות מעשי האלימות הגוברים במדינה. במהלך ביקורו באנקרה, אמר שר החוץ הצרפתי אלן ז'ופה כי הוא מציע ליצור אזור חיץ בין טורקיה לסוריה.

סדרה של פצוצים וקולות ירי עזים החרידו בבוקר יום שישי את רחובות דמשק, שעות ספורות אחרי שעריקים מצבאו של בשאר אסד תקפו מבנה של ארגון המודיעין הסורי. מרחץ הדמים נמשך חרף הלחץ הבינלאומי המופעל על נשיא סוריה כדי שיחדול מגילויי האלימות החריפים נגד המפגינים.

3,500 הרוגים מחודש מרס

לפי נתוני האו"ם, מחודש מרס שבו פרצה המחאה נגד שלטונו של אסד, גבתה האלימות הקשה את חייהם של יותר מ-3,500 בני אדם. ארגוני זכויות אדם ואופוזיציה אף מתעקשים כי המספר האמיתי גבוה בהרבה.

בקרב מיליציית העריקים, שמכנה עצמה בשם "צבא סוריה החופשית", טענו כי המתקפה נגד המבנה בדמשק גרמה "זעזוע בכל יסודות מטה המודיעין". ראשי הקבוצה האשימו כי אסד עושה שימוש במידע מודיעיני שנאסף מהאוויר כדי לדכא בהצלחה את המהומות נגדו. הסיבה למתקפה על בסיסי הצבא הייתה, לדבריהם, ניסיון "לכרסם ביכולתו של אסד לפגוע במפגינים".

אנדרו טאבלר ממרכז המחקר האמריקני בוושינגטון העריך בריאיון ל-CNN כי "המתקפה נגד בסיסי הצבא בסוריה הביאה לפתיחתה של תקופה חדשה במערכה". עם זאת, הוא הביע ספק באשר להתקדמות המצב שם לכיוון חיובי ואמר כי "עד כה, רוב המחאות נגד אסד היו שלוות באופיין".

הקהילה הבינלאומית חוששת ממלחמת אזרחים וחוששת לפעול  

אין תמונה
צבא סוריה החופשית

ארגוני אופוזיציה בסוריה ממשיכים לקרוא לקהילה הבינלאומית לעשות שימוש בכוח נגד אסד ומשטרו וכן להכריז על המרחב האוווירי של המדינה אזור אסור לטיס. דרישות אלו באו אחרי צעדים דומים שנקטו מדינות ברית נאט"ו נגד ממשלו של מועמר קדאפי בלוב - מהלכים שנמשכו עד מפלתו של הרודן.

בינתיים, התכנסו ראשי הליגה הערבית ברבאט שבמרוקו. הם האשימו כי אסד לא עומד בהתחייבויות שקיבל על עצמו שלפיהן יסיג את כוחותיו ממרכזי הערים ויתיר לעיתונאים לסקר את הסערה המתחוללת בארצו.

למרות שמדינות הליגה הערבית כבר השיבו את שגריריהן למולדותיהם, לצד מדינות כמו צרפת וטורקיה, לא ממהרים לפי שעה ברוסיה ובסין לנקוט מהלך דומה. במוסקבה אף האשימו כי צעדי "צבא סוריה החופשית" מהווים פעולות ש"גוררות את המדינה לתוך מלחמת אזרחים מסוכנת".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק