אבו מרזוק. המשפחה עברה דירה (צילום: חדשות 2)
אבו מרזוק. "המשפחה בקהיר" | צילום: חדשות 2

עדות נוספת למתיחות בין הנהגת חמאס בדמשק למשטר הסורי: משפחתו של סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, עברה להתגורר בימים האחרונים בקהיר בירת מצרים - לשם הגיעה מסוריה, כך מדווח הבוקר היומון הלונדוני "אל-חייאת". על פי הדיווח, סידורי העתקת מקום מגוריה של המשפחה בוצעו על ידי אבו מרזוק עצמו, במהלך ביקורו בקהיר לפני שבועיים.

"המשפחה נמצאת בימים אלו בקהיר, על מנת להכין את הבית בו היא תתגורר, בשכונת מגורים חדשה במזרח קהיר", אמר לעיתון מקור המקורב לאבו מרזוק. "נראה כי שהיית המשפחה בבירת סוריה לא הייתה עוד נוחה בעבור בכירי חמאס, במיוחד בכל הנוגע למישור הביטחוני. לכן הם החליטו להעביר את משפחותיהם למדינות ערב השכנות".

"משפחת משעל בירדן"

העיתון דיווח עוד כי משפחתו של ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, שוהה בימים אלו בעמאן - כמו גם מרבית משפחות בכירי התנועה המחזיקות באזרחות ירדנית. עם זאת, משפחתו של בכיר אחר, עימאד אל-עלמי, עברה להתגורר ברצועת עזה, כפי שדיווח העיתון - "למרות התנגדותם של כמה מבכירי הזרוע הצבאית של החמאס".

עוד דווח כי חרף בקשת השלטונות במצרים כי משפחתו של אבו מרזוק לא תבצע פעילות פוליטית משטחה, במבנה בו עברה המשפחה להתגורר הוקצה משרד פרטי בעבור אבו מרזוק, לשם פעילות זו.

בראשית החודש דיווח העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" כי נשיא סוריה בשאר אסד צפוי להיפגש עם ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל, בניסיון לפייסו יחד עם ראשי הפלגים הפלסטינים שעדיין יושבים בדמשק. זאת, לטענת העיתון, על מנת להתפייס עם ראשי הפלגים הפלסטיניים הפועלים בבירת סוריה.

ציר חמאס-סוריה-חיזבאללה-אירן מתפורר

משעל ואסד. הציר מתפורר? (צילום: רויטרס)
משעל ואסד. הציר מתפורר? | צילום: רויטרס

לדברי הגורמים, מדובר בשינוי אסטרטגיה מצדו של הנשיא הסורי, שבוחר כעת לחזק את תמיכתו בסוגיה הפלסטינית - בתקווה לסלול את דרכו בחזרה לקונצנזוס הערבי. מנהיגים אחרים באזור נהגו לעשות זאת בעבר על מנת לזכות בלגיטימציה ובתמיכה נרחבת בעולם הערבי. כעת, כשהוא מבודד וכשלצדו ניצבת אירן בלבד - מנסה אסד להשיג מחדש את תמיכת העולם הערבי, תוך שימוש בקלף הפלסטיני.

בשבועות האחרונים מדווח על משבר עמוק ביחסים בין חמאס להנהגה הסורית, על רקע המשך הדיכוי האלים המתמשך של גל המחאה נגד אסד. בחודש שעבר דיווחה סוכנות הידיעות "רויטרס" כי מרבית אנשי הלשכה המדינית של הארגון עזבו את דמשקיחד עם בני משפחותיהם מחשש לעתידו של המשטר הסורי, ובמקביל מחפש משעל מדינה אחרת באזור שתסכים לארח את הנהגת הארגון.

פרשנים בכירים בעולם הערבי רואים במשבר חמאס-סוריה שלב נוסף בהתפוררות ציר חמאס-חיזבאללה-סוריה-אירן. לטענתם, חיזבאללה הודיע מיד עם פרוץ המהומות כי הוא תומך במשטר הסורי, גם אם זה עלה לו במחיר של ירידה בפופולאריות ברחוב הלבנוני - בעוד שחמאס, הנתון ללחצים כבדים ברחוב העזתי בשל המצב הכלכלי וברקע אירועי "האביב הערבי" לא היה מוכן להביע תמיכה פומבית בדיכוי האלים של המהומות. במקום זאת, בחרו ראשיו שלא להתבטא כלל בנושא וכשנשאלו על כך - ענו תשובות דיפלומטיות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק