"המשטרה תירה על מי שיאיים עליה" (צילום: רויטרס)
"המשטרה תירה על מי שיאיים עליה" | צילום: רויטרס

לאחר שנהרגו לפחות 640 איש בעימותים האלימים במצרים בין המפגינים לכוחות הביטחון, ממשלת מצרים מצדיקה את פעולותיה כ"הגנה עצמית". ממשלת מצרים טוענת כי אינה אחראית למרבית ההרוגים, ומאשימה את תומכי האחים המוסלמים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שגריר מצרים לבריטניה אמר כי הכוחות המצרים "עשו את מה שהיו צריכים לעשות" וכי הפעולות היה אחראיות. השגריר, אשרף אלחולי, האשים את המפגינים בהתססה לאלימות: "מה שממשלת מצרים והמשטרה עשו נבע ממחויבות המדינה לאזרחיה. 48 ימים של כיבוש אזור במצרים, ומניעה מאזרחים להגיע לבתיהם או לעבודה או לבתי הספר, אינם מקובלים בשום חברה". שר הפנים המצרי הכריז כי המשטרה תשתמש באש חיה כדי להרחיק התקפות על כוחות הביטחון או משרד הממשלה.

גורמים באחים המוסלמים, עם זאת, הגדירו את פעולות הממשלה כ"טבח", והבטיחו להמשיך למחות עד שמורסי יוחזר לשלטון. עיסאם אלריאן, ממנהיגי האחים המוסלמים, אמר כי "המחאות לא פסקו במהלך הלילה, ואנחנו נמשיך בעצרות ובהפגנות ברחבי המדינה עד שהדמוקרטיה והחוק יחזרו למצרים". "למרות הכאב והצער על מות הקדושים המעונים שלנו, ההפיכה האחרונה הפכה אותנו לממוקדים יותר, כדי שנוכל להביא לקץ ההשתלטות", נכתב בהצהרת התנועה. התנועה מאשימה את הצבא המצרי בהפיכה שהביאה לנפילתו של הנשיא מוחמד מורסי בחודש שעבר, ובהריגת כ-640 אנשי התנועה בימים האחרונים.

מניין ההרוגים ממשיך לעלות (צילום: רויטרס)
הועמסו על גבי אמבולנסים | צילום: רויטרס

"קבוצות קיצוניות עלולות לנצל את המצב"

האלימות במדינה גררה תגובות מצד מנהיגים בעולם - חלקם בני ברית של מצרים - אשר מתחו ביקורת על ממשלת מצרים שהלכה רחוק מדי, לדבריהם, בטיפולה האגרסיבי בתומכי הנשיא המודח מורסי. שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, הביע הבוקר (ו') דאגה מההסלמה וקרא לכל הצדדים להפחית את המתיחות. "יש צורך להפגין ריסון מקסימלי, אחרת קבוצות קיצוניות ינצלו את המצב, וזה יהיה חמור ביותר".

פביוס הוסיף כי צריך לעשות הכל כדי למנוע מלחמת אחים ולחזור לשולחן המשא ומתן: "הרשויות צריכות לערוך מחוות וחובה על המפגינים למחות בלא אלימות". מועצת הביטחון של האו"ם פרסמה בלילה הודעה לפיה על הצדדים במדינה להפסיק את האלימות. "הדעה של כלל חברי המועצה היא כי על הצדדים להפסיק את האלימות במצרים, ולנהוג באיפוק מרבי", אמרה שגרירת ארגנטינה לאו"ם מריה כריסטינה.

המפגינים המשיכו לתקוף מבנים ממשלתיים (צילום: רויטרס)
המפגינים המשיכו לתקוף מבנים ממשלתיים | צילום: רויטרס

במהלך הלילה המשיכו המהומות ברחבי המדינה: המפגינים המשיכו להתבצר ברובע "עיר נאצר" בקהיר, חסמו את הכביש לכיוון הפירמידות והסתערו על מבנה ממשלתי בגיזה. הרשויות פינו את הבניין, לאחר שזה התחיל לעלות באש. התקשורת במצרים מדווחת כי תומכי מורסי תקפו מספר תחנות משטרה, בית חולים ומשרדי ממשלה מחוז לקהיר, וזאת על אף מצב החירום שהוכרז במדינה, אשר מגביל את ההתאספויות ההמוניות ומעניק סמכויות מעצר נרחבות לכוחות הביטחון.

כוחות הביטחון הצליחו להיכנס למסגד בעיר נאצר בו הונחו גופות ההרוגים מיום רביעי. תומכי מורסי עזבו את המסגד לאחר שעברו חיפוש בהסכמתם, והגופות הועמסו על גבי חמישה אמבולנסים. 

מצרים בוערת - סיקור מיוחד:

"יום זעם" הוכרז ברחבי מצרים"

גורם מצרי: ביטול התרגיל לא ישפיע

אובמה ביטל תרגיל צבאי משותף לארה"ב ולמצרים

מצרים: מאות אנשי האחים המוסלמים הסתערו על בניין ממשל

דיווח בקהיר: 250 גופות התגלו במסגד

אקוודור החזירה את שגרירה ממצרים

המצב במצרים ישפיע על ישראל?

האחים המוסלמים: נמוטט את ההפיכה

צפו: אלימות, בריונות וביזה במצרים

עיתונאי מצרי מדווח לחדשות 2: "אין פתרון למצב הבעייתי"

הבית הלבן מגנה את הצבא המצרי

לפחות 3 עיתונאים נהרגו בחידוש המהומות

בעולם מודאגים ומגנים: "חייבים לעצור את הטבח במצרים"

צבא מצרים מפנה בכוח את תומכי מורסי