תהלוכה של חמאס בצפון הרצועה (צילום: חדשות)
מצעד של חמאס בעזה, ארכיון | צילום: חדשות

"מעצרים שרירותיים ועינויים": דוח חדש שפורסם הבוקר (שלישי) תוקף בחריפות את הרשות הפלסטינית ורשויות חמאס, וטוען כי הן מפעילות אלימות רבה כלפי מתנגדים פוליטיים ומפגינים. דוח הארגון Human Rights Watch, שפורסם תחת הכותרת "שתי רשויות, דרך אחת, אפס התנגדות", מעלה שהרשויות הפלסטיניות "הקימו מנגנוני דיכוי במטרה לחסל כל התנגדות, בין היתר תוך שימוש בעינויים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי הדוח, "בשנים האחרונות הן הרשות הפלסטינית שבשליטת פתח בגדה המערבית והן תנועת ההתנגדות האסלאמית (חמאס) ברצועת עזה ביצעו מעצרים שרירותיים רבים בגין ביקורת שנמתחה על הרשויות בדרכים לא אלימות". לדברי אנשי הארגון שערכו תחקיר בנושא במשך כשנתיים, המעצרים מופנים בעיקר כלפי גולשים במדיה החברתית, עיתונאים עצמאיים, פעילים בקמפוסים של אוניברסיטאות ומשתתפים בהפגנות.

"הרשות הפלסטינית ורשויות חמאס משתמשות במעצר כדי להעניש את מבקריהן ולהרתיע אותם ואנשים אחרים מפני אקטיביזם", נכתב בדוח. "במתקני המעצר, כוחות הביטחון מתגרים בעצירים באופן קבוע, מאיימים עליהם, מכים אותם וכופים עליהם תנוחות לחץ מכאיבות למשך שעות".

הדוח מפנה אצבע מאשימה לשלושה גופים ברשות הפלסטינית - מנגנון הביטחון המסכל, שירותי המודיעין וועדת הביטחון המשותפת - ולמנגנון ביטחון הפנים של חמאס. "התעללות ועינויים ננקטים כדבר שבשגרה נגד אנשים המוחזקים במשמורת פלסטינית: העינויים הם בגדר מדיניות ממשלתית הן אצל הרשות הפלסטינית והן אצל רשויות חמאס", נכתב.

אבו מאזן , מחמוד עבאס (צילום: רויטרס, חדשות)
"הרשות הפלסטינית מענה כדבר שבשגרה" | צילום: רויטרס, חדשות

המסמך החמור מתבסס על 86 מקרים מיהודה ושומרון ומרצועת עזה, ריאיונות עם 147 אנשים, רובם עצירים לשעבר, מסמכים וראיות מצולמות. "כל הגופים הללו התכחשו לכך שההפרות אינן מוגבלות למקרים חריגים, וטענו כי מקרים אלה נחקרים כאשר הם מובאים לידיעת הרשויות, ואלה ממצות את הדין עם האחראים. הראיות שנאספו על-ידי ארגון Human Rights Watch סותרות טענות אלה".

עוד טענו פעילי הארגון: "המעצרים בגין התבטאויות לא אלימות מהווים הפרה חמורה של משפט זכויות האדם הבינלאומי. העינויים שנוקטות הרשות הפלסטינית ורשויות חמאס עלולים לעלות לכדי פשע נגד האנושות, בהינתן השימוש השיטתי הנעשה בהם במשך שנים רבות".

"הרשות הפלסטינית שבשליטת פתח עצרה באופן שיטתי פעילים ותומכים של חמאס או של ארגונים המזוהים עם חמאס, אך ורק בשל השתייכותם או התבטאויותיהם הפוליטיות", נטען. "רשויות חמאס ביצעו הפרות דומות נגד תומכי פתח או אנשים שמילאו תפקידים בממשלת הרשות הפלסטינית, ובכלל זה במנגנוני הביטחון, לפני השתלטות חמאס על הרצועה בשנת 2007".

מחברי הדוח קראו לאבו מאזן ולחמאס להתחייב פומבית להפסקת המעצרים השערורייתיים והעינויים - ודרשו מבית הדין הפלילי הבינלאומי לבחון את הנושא ולפתוח בחקירה רשמית.