פוטין ומרקל, ארכיון (צילום: רויטרס)
מרקל ופוטין בחודש שעבר | צילום: רויטרס

בעוד המתקפות האוויריות של רוסיה וצבא אסד נמשכות בעיר המוכה חאלב בצפון המדינה, אמרה היום (שישי) קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כי "על העולם לעשות ככל שביכולתו כדי לסיים את המצב הברברי בחאלב". היא אף הוסיפה כי אם התקיפות לא ייפסקו, האיחוד האירופי ינקוט צעדים נגד רוסיה ונגד משטר אסד. מנהיגים נוספים באירופה גינו את רוסיה על המתקפות הבלתי פוסקות בעיר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מנגד, סוכנות הידיעות הרוסית TASS דיווחה כי הפסקת האש ההומניטרית בחאלב הוארכה ביממה - עד ל-22 באוקטובר בשעה 19:00 - בהסכמת משרד ההגנה הרוסי. מועצת זכויות האדם של האו"ם אף הצביעה בעד החלטה שקוראת לפתוח ב"חקירה עצמאית ומיוחדת" בנוגע לאירועים בחאלב.

"אנחנו דורשים כי התקיפות ייפסקו", אמרה מרקל בתום דיון באיחוד האירופי. "הבהרנו כי ביכולתנו להפעיל סנקציות לא רק נגד סוריה, אלא נגד כל מי שחובר אליה, כולל רוסיה". המתקפות של מנהיגי אירופה נתקלו בהתנגדות לכוונה להטיל סנקציות מצד איטליה.

"כל האופציות מונחות על השולחן אם הזוועות יימשכו בסוריה", אמר נשיא צרפת פרנסואה הולנד. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי אמרה כי תתמוך במסר חד משמעי לרוסיה וסוריה כדי שיפסיקו את התקיפות.

חאלב, ארכיון (צילום: רויטרס)
חאלב, ארכיון | צילום: רויטרס

"מדובר בפשעי מלחמה"

מיי אמרה כי "האיחוד האירופי צריך לשקול את כל האופציות" על מנת לעצור את התקיפות האוויריות בחאלב. "אנחנו הדגשנו בבירור את עמדתנו לגבי תפקידה של רוסיה והצורך להעביר לה מסר ברור - אם הזוועות יימשכו, כל האופציות על השולחן", הוסיפה.

בדיון שהתקיים היום במועצת זכויות האדם של האו"ם, כינה הנציב העליון לזכויות האדם, זייד ראאד אל חוסיין, את ההתקפה על חאלב כ"פשעים בממדים היסטוריים". "ההפרות האלה הן בבחינת פשעי מלחמה", אמר אל חוסיין. "אם הן בוצעו ביודעין כחלק ממתקפה רחבה או שיטתית נגד אזרחים, הן בבחינת פשעים נגד האנושות".

האיומים הללו מגיעים לאחר שאתמול בלילה אמר הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין כי הוא מוכן להמשיך ולבלום את התקיפות האוויריות בסוריה, ובעיקר באזור חאלב המוכה. דבריו נאמרו בעקבות לחץ כבד מצד ארצות הברית ואירופה, לאחר ששוחח על הנושא עם הולנד ומרקל. לדבריו, מוסקווה הציעה לזרז את הליך ניסוח החוקה החדשה בסוריה - על מנת לאפשר בחירות חדשות במדינה. "אנחנו מוכנים להאריך את תוקף ההחלטה שעוצרת את הפעולות האוויריות", הדגיש פוטין.

"תומכת באופן מלא". מיי (צילום: רויטרס)
"לשקול את כל האופציות". מיי | צילום: רויטרס

בתוך כך, במערב עוקבים בדריכות אחר ספינות מלחמה של הצי הרוסי העושות דרכן אל הים התיכון. היום צולמו הספינות, בהן גם נושאת המטוסים, כשהן חוצות את תעלת למאנש, ככל הנראה לכיוון סוריה. בימים האחרונים הזהירו בנאט"ו כי תגבור הכוחות הוא חלק ממאמץ רוסי להטיל את "המכה הסופית" על חאלב בשבועיים הקרובים.

מנגד, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר היום כי המערב מעוניין להשתמש בארגון הטרור "ג'בהת אל-נוסרא" כדי להפיל את משטרו של בשאר אסד. "כבר הייתה לי הזדמנות לומר שיש לנו חשדות בעניין הזה", אמר. "יש כוונות לשימור הארגון בתור כוח צבאי חזק שמישהו כנראה מעוניין להשתמש בו בסופו של דבר כדי להפיל את המשטר בדמשק. זה מצער".