לאחר שהקבינט החליט לקצץ באספקת החשמל לעזה, ברצועה מוסיפים להתמודד עם משבר הומניטרי שהולך ומחמיר מדי יום. התושבים נאלצים להסתפק בחשמל למשך שעתיים בלבד בכל יום, ואילו הרחובות הולכים ומתמלאים במקבצי נדבות. "אין ערך לחיים בעזה", סיפר היום (שני) סמי עבייד, פרשן לענייני ישראל ברדיו אל-מנאר המתגורר בעזה, בשיחה עם חדשות 2 Online.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תחנת הכוח ברצועה משותקת, ובשל כך מרבית החשמל המגיע לבתים בעזה מיוצר בישראל. יחד עם זאת, החלטת הקבינט תוביל משמעותית לצמצום האספקה לרצועה שגם כך שרויה בעלטה. "כיום בעזה יש חשמל למשך שעתיים בכל 24 שעות", הסביר עביד. "בבתי חולים ובמוסדות ציבוריים ישנם גנרטורים המופעלים מדלק למכוניות, וזה מספיק בקושי. באשר לבתים - העיר עזה חולקה אף היא לאזורים, ובכל פעם מתחדשת האספקה בחלק אחר של העיר". גם אספקת המים משובשת, והעירייה מבצעת מילוי מכלים פעמיים בשבוע.

מחסור בחשמל ובמים בעזה (צילום: רויטרס)
חיים בעלטה. עזה | צילום: רויטרס

"רואים מקבצי נדבות בכל רחוב", הוסיף. "אתה לא יכול לעבור ברחוב מרוב שיש כאלה. אפשר לראות משפחות שלמות: בני זוג וילדיהם מסתובבים ומבקשים כסף מאנשים. יש הרבה אנשים שאין להם כסף לשכר דירה, ובעל הדירה זרק אותם החוצה - הרחוב הוא קורת הגג שלהם".

אין כסף לאוכל. עזה (צילום: רויטרס)
אין כסף לאוכל. עזה | צילום: רויטרס

"אין חיים היום בעזה", טען עביד. "אין חשמל ואין כסף לתושבים, אין להם כסף כדי לאכול וכדי לשתות וכדי לקנות סיגריות. כולם מובטלים ולכולם אין כסף. תנועת חמאס יושבת בקצה וממשיכה לנופף בדגלה 'אנחנו ההתנגדות' ולא עושה שום דבר עם ישראל. התושבים אומרים - 'אם אתם ההתנגדות, אז תתחילו במלחמה. יותר טוב למות במקום לחיות בסבל אדיר'".

"שחמאס ישתמשו ברקטות"

עביד הסביר כי בשל ההחמרה במצב הקיים, התושבים מטילים את האשמה היום על שלושת הגורמים האחראים למצבם: יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, תנועת חמאס שלאחרונה נכוותה מהפניית הכתף הקרה מצד המממנת העיקרית קטר, וכמובן ישראל. "האמירה היא ששלושתם עושים יד אחת נגד האזרח הפשוט בעזה". הראשון הוא כמובן אבו מאזן עצמו, המצטייר בעזה כמנהיג חלש וחסר משמעות, שדואג לעצמו בלבד. "כולם יודעים שהוא בן 80 שלוקח כסף למשפחה שלו. אם יהיו בחירות הוא יזכה ב-0 קולות".

משבר הומניטרי ברצועה: לאן פניה של עזה? (צילום: רויטרס)
הרחוב הפך לבית. עזה | צילום: רויטרס

יחד עם זאת, הוא מתאר תהליך שמוביל לריכוז ההאשמות לעבר חמאס. "התושבים שואלים את עצמם 'למה שחמאס לא תלחץ על ישראל?' יש לתנועה 100 אלף רקטות. אם היא לא משתמשת בהן, אז היא שותפה לסבל של תושבי עזה". לדבריו, לאחרונה הסדקים בתמיכה בתנועה הפכו לאחרונה לגלויים, אמנם מוקדם מדי לומר אם הם יהפכו להתנגדות ממשית בשטח. "חמאס אומרים לתושבים שבעוד 50 שנה נשחרר את הירושלים, אך האזרחים אומרים שלא מעניין אותם מכך, אלא ממצבם כיום - הם רוצים רק חשמל ומים. לא מעבר".