התעצמות חיל הים המצרי (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

כיצד הופך חיל הים המצרי לאחד הכוחות הימיים החזקים באזור? אמש (מוצ"ש) טען ראש הממשלה נתניהו בריאיון כי "מצרים הייתה קונה בכל מקרה צוללות", ובאמירה הזו הוא גם רמז בין היתר על תהליך של התעצמות הצבא המצרי בשנים האחרונות. האם יש ממש בדבריו?

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

הצי המצרי תמיד שיחק תפקיד חשוב בהיסטוריה מול איומים ובלימת ניסיונות הכיבוש של האויבות באזור. עכשיו, תפקיד הכוחות הימיים השתנה והוא עשוי להיחשב כאחד הכוחות הימיים החזקים ביותר בין מדינות ערב ואפריקה, ובמזרח התיכון, אחרי טורקיה.

רוב הצי המצרי הוקם בשנות ה-60, בתמיכת ברית המועצות לשעבר. עכשיו, יותר מחצי מאה לאחר מכן, החל הנשיא הנוכחי א-סיסי, בתהליך שידרוג טכנולוגי דרמטי שכולל בין היתר רכש רב של כלי שיט, הקמת בסיסים ימיים חדשים, בניית אסטרטגיה חדשה לחיל הים והפיכתו למודרני ומשפיע. ביסוס הכוח הימי של מצרים, והפיכתו לגדול, חזק ומודרני יגביר את השפעתה של מצרים בים האדום ובים התיכון.



אמש דיבר נתניהו בריאיון הבלעדי לחדשות על מכירת הצוללות למצרים. ראש הממשלה הסביר כי: "מצרים היתה קונה את הצוללות בכל מקרה. לא דרוש אישור שלי למכירת הצוללות למצרים. גנץ ולפיד, ובמיוחד בוגי ואשכנזי, רוצים להכריח אותי לחשוף סוד מדינה ולסכן את ביטחון המדינה. הם חושפים סוד מדינה ועושים דבר שלא יעשה".

אחד האתגרים המרכזיים של הצי המצרי הוא ראיית האיום הישראלי והטורקי בהקשר סכסוך משאבי האנרגיה במזרח הים התיכון, והדרך להגן על משאבי האנרגיה שדות הגז שלה באזור. לכן, כחלק מהאסטרטגיה החדשה שלה, מצרים משתפת פעולה עם יוון וקפריסין - מדינות שיש להן עוינות עם טורקיה ואינטרסים כלכליים במזרח הים התיכון. שיתוף הפעולה כולל ביצוע תרגילים צבאיים משותפים לחיזוק שיתוף הפעולה הצבאי בין המדינות.

מאז 2015 פתחה מצרים בתוכנית פיתוח מקיפה שכללה רכש רב של אמצעי לחימה מצרפת, רוסיה, סין, גרמניה ודרום קוריאה. כניסת כלי השיט החדשים שינו את חיל הים המצרי ב-180 מעלות. מצרים הצטיידה בשתי נושאות מסוקים LHD Mistral מתוצרת צרפת, 3 צוללות מסוג 209Mod1400 מתוצרת גרמניה, ארבע קורבטות מסוג Gowind-2500 ועוד ספינות שטח וספינות סיור מתוצרת רוסיה ודרום קוריאה. חלקן חמושות בטילי ים-ים, ים-חוף ומערכות הגנה אווירית מתקדמות.

התעצמות חיל הים המצרי (צילום: חדשות)
צילום: חדשות


כיום מצרים בונה שלושה בסיסים ימיים חדשים שמצביעים על שלושה כיוונים אסטרטגיים חשובים: בסיס ימי על החוף הצפון-מערבי כדי להבטיח גבולות ימיים עם לוב; בסיס חיל הים בראס בנאס בדרום מזרח הים האדום כדי לאבטח את הים האדום ואת מפרץ באב אל-מנדב; ו"הנמל המזרחי", כדי להבטיח את תעלת סואץ ואת שדה הגז החדש שהתגלה במזרח הים התיכון. מצרים חילקה לאחרונה את כוחות הצי שלה לשני ציים, צפוני ודרומי, כדי לחלק את המשימות והשליטה במרחב הימי.

צבא מצרים החל באחרונה בשדרוג משמעותי של הקומנדו הימי המצרי. כמות הלוחמים הוגדלה והם צוידו באמצעי לחימה חדשים, כלי שייט מתקדמים, מעל ומתחת למים. בנוסף, צבא מצרים מתאמן בשלל מתארים כמו פשיטה, השתלטות על ספינות, פגיעה במתקני חוף, הטבעת ספינות ואיסוף מודיעין. הקומנדו הימי המצרי פעל באחרונה בשורה של מבצעים נגד הטרור בסיני וזכה להצלחה רבה.

התעצמות חיל הים המצרי (צילום: חדשות)
צילום: חדשות


מצרים פועלת מול צרפת כדי לקבל את הסכמתה לייצור ספינות במספנת אלכסנדריה. התהליך כולל העברת טכנולוגיה צרפתית למצרים, בנייה ותחזוק ספינות סיור, קורבטות ועוד. גם הגרמנים בוחנים אפשרות דומה, שהיא חלק מהתנאים שהציבה מצרים בעסקאות הנשק מול מדינות אירופה. זה יאפשר בעתיד לצי המצרי לבנות בעצמו ספינות ואמצעי לחימה ימיים ויישמר יכולת עצמאית ובלתי תלויה ברצונן של מדינות האזור.

הפיתוח נועד לשם כך שלמצרים תהיה עתודה ענקית של גז טבעי. מצרים צפויה להקים עשרות שדות גז בים התיכון וים סוף, המחייבת היווצרות כוח ימי היכול להרתיע ולסכל כל איום על האינטרסים הכלכליים והטריטוריאליים שלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו