בסוף השבוע האחרון השלימו המיליציות הכורדיות בסוריה, בסיוע הקואליציה הבינלאומית בהובלת ארה"ב, את מבצע ההשתלטות על המעוז האחרון שבו החזיק ארגון הטרור בסוריה סמוך לגבול עם עירק. למרות המכה שחטף ארגון "המדינה האסלאמית" - הוא לא הובס לחלוטין, ובפני ארגוני המודיעין בעולם בכלל ובמערב בפרט ניצב אתגר משמעותי ביותר: אלפי הלוחמים שנמלטו מאזורי הקרבות ועלולים להקים "תאים רדומים" במדינות המוצא שלהם - בדגש על מדינות אירופה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בשיא כוחו, בין השנים 2014-2016, השתלט הארגון על בערך כשליש משטחן של עיראק וסוריה והפך את הערים מוסול שבצפון עירק וא-רקה שבצפון-מזרח סוריה למרכזי השליטה שלו באזור. בסדרת מבצעים שהתנהלה בשלוש השנים האחרונות - נכתשו שלוחותיו בעירק ובסוריה מן האוויר ומן הקרקע ואלפים מפעיליו שנותרו בחיים - נאלצו להיכנע או להימלט.
עם ריסוק מרכזי השליטה והמפקדות הצבאיות, איבד דאע"ש נכסים אסטרטגיים ומקורות מימון עיקריים - אך טרם הובס. בחודשים האחרונים, הצליח הארגון להתאושש מן ההפסדים הצבאיים שספג ועבר לפעול דרך רשתות מחתרתיות.
ההערכות בממשל האמריקני מדברות על כך שלארגון הטרור יש כיום בין 15-20 אלף תומכים בכל רחבי עירק וסוריה. בחודשים האחרונים דאע"ש נטל על עצמו אחריות לשורה של פיגועי התאבדות קטלניים בשתי המדינות - נגד אזרחים או כוחות לוחמים, לרבות הכוחות האמריקניים בסוריה.
יש לציין כי גם כעת האיום שנשקף מדאע"ש לא הוסר - אף על פי שהארגון ספג מכות קשות ומעוזיו קרסו בזה אחר זה, גם אם באופן הדרגתי. לצד סימני ההתאוששות שהוא מגלה בעירק ובסוריה, יש לארגון שלוחה פעילה בחצי האי סיני, שגם לאחר קריסת דאע"ש - עדיין ממשיכה לבצע פיגועים נגד צבא מצרים, על בסיס כמעט יומי, וגם נגד שלוחות מרוחקות יותר - באפריקה ובאסיה.