שר החוץ של אירן, מוחמד זריף רמז כי ייתכן שמדינתו תסכים להשהייה של חלקים בתכנית הגרעין שלה למשך עשר שנים. זריף אמר את הדברים אחרי שבתחילת השבוע הוא צוטט בסוכנות הידיעות הפרסית כשהוא מתנגד לתוכניתו של אובמה להשהייה.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בנימין נתניהו ותומכיו מנסים לעורר אווירה של פחד והיסטריה", אמר שר החוץ האירני. "ההסבר היחיד שיש לכך הוא שאנשים מסוימים מחשיבים שלום ויציבות כאיום קיומי". זריף הוסיף כי מדינתו לא תקפה אף מדינה ב־250 השנים האחרונות, וגם אינה מתכוונת לעשות זאת, אך הזהיר כי היא תגיב בעוצמה אם ישראל תפעל צבאית נגדה.

לדברי זריף נאומו של ראש הממשלה נתניהו באו"ם לא גרם לשום שינוי בשולחן המשא ומתן, ורמז כי ייתכן שאירן תסכים להקפיא את תכנית הגרעין שלה בעשר השנים הקרובות. "אם יהיה הסכם נקבל על עצמנו מגבלות מסוימות לפרק זמן מסוים אך איני מתכוון לדון על כך בשידור", אמר.

מתקן גרעיני באירן. העשרה מוגברת (צילום: רויטרס, חדשות)
תחנת כוח גרעינית בבושהר | צילום: רויטרס, חדשות

נשיא אירן דרש: להסיר הסנקציות

נשיא אירן חסן רוחאני אמר בחודש שעבר לראשונה מאז הדיווח על הסכם הגרעין המתגבש עם המעצמות כי מדינתו לא תסכים להמשך ההשפלות והסנקציות. "המעצמות צריכות לדעת שאירן לא תוותר על המשך פיתוח הגרעין", אמר רוחאני במהלך סיור בעיר קום. "עליהן לדעת שכל הסכם חייב לכלול בתוכו את הסרת הסנקציות הבלתי הוגנות והלא חוקיות".

זמן קצר לאחר מכן התייחס מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לשיחות הגרעין, והבהיר כי מוקדם לברך על הסכם בין הצדדים. קרי הדגיש כי ארה"ב אינה מוכנה להשלים עם אירן גרעינית, ותקף במרומז את נתניהו כשאמר כי המתנגדים להסכם אינם מכירים את פרטי השיחות.

בשימוע בפני הקונגרס בנוגע לתקציב מחלקת המדינה, סקר קרי את ההתקדמות במגעים, ואמר כי הוא "מצפה לדעת בקרוב" אם אירן מוכנה להסכים לתנאים, שאותם הגדיר "תכנית מתקבלת על הדעת וניתנת לאימות".

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
ארכיון | צילום: רויטרס, שי פרנקו

"אירן תורשה להפעיל 6,500 צנטריפוגות"

סוכנות הידיעות AP פרסמה קווי מתאר כלליים של טיוטת ההסכם המתגבש בין אירן לבין המעצמות, על פי מידע שהדליפו גורמים המעורבים בשיחות. מהפרטים עולה כי אירן תורשה להמשיך להפעיל אלפי צנטריפוגות להעשרת אורניום וכי במשך עשור יוטל פיקוח הדוק על תכנית הגרעין שלה, שיוסר בהדרגה בשנים לאחר מכן.

מדובר בהסכם שיישומו ייעשה בשני שלבים עיקריים - הראשון יימשך עשר שנים והשני יימשך חמש שנים נוספות. פרטי ההסכם נועדו להגביל את יכולתה של אירן לפרוץ לגרעין, אך בהמשך יגדל בהדרגה מרחב התמרון של הרפובליקה האסלאמית והיא תוכל להתקדם לעבר נשק גרעיני.

בעשר השנים הראשונות תורשה אירן ככל הנראה להפעיל 6,500 צנטריפוגות להעשרת אורניום ברמה נמוכה תחת פיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית - מספר גבוה בהרבה מזה שהציבה ארה"ב כיעד.