איראן פועלת להגביר את הלחץ על ישראל במלחמה, פחות מחודש לאחר המתקפה המסיבית של טילים וכטב"מים ששיגרה. על פי דיווחים שונים, בתקופה האחרונה ביקר בכיר משמרות המהפכה בחשאי בלבנון ובעיראק, ופעל לקידום והגברה של המתקפות נגד ישראל באמצעות הארגונים השלוחים באזור.

אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, ביקר בסוף השבוע בבגדאד שבעיראק. על פי דיווחים בתקשורת הערבית, הביקור שלו נועד בראש ובראשונה להגביר את התיאום עם המיליציות הפרו-איראניות במדינה, וככל הנראה גם להורות על הגברת התקיפות שלהן נגד ישראל.

אמש הודיע דובר צה"ל על יירוט של מטרה חשודה שהתקרבה ממזרח לכיוון העיר אילת. בדיוק באותו זמן, הודיעו המיליציות בעיראק רשמית על קבלת אחריות על שיגור כטב"ם לעבר "מטרה חיונית" בעיר הדרומית. עוד לפני כן, אתמול בשעות הצוהריים, הודיע דובר צה"ל כי יורט כטב"ם שהיה בדרכו לישראל ממזרח.

פגישת מפקדי משמרות המהפכה ומנהיג איראן ח'אמנהאי
פגישת מפקדי משמרות המהפכה ומנהיג איראן ח'אמנהאי

לאורך השבוע האחרון ניכרת הסלמה הולכת וגדלה של המיליציות הפרו-איראניות בעיראק בהודעות על שיגור תקיפות לעבר ישראל. בין השאר פורסמו הודעות על פגיעות בבסיסים צבאיים ברמת הגולן ובאזור הדרום, וגם במתקן הנפט באשקלון, אסדת הגז לווייתן, בתי הזיקוק בחיפה ואפילו בתל אביב. חלק לא מבוטל של ההודעות אינו מגובה בעדויות בשטח, וסביר כי הן מומצאות, ייתכן שלצורכי תעמולה ופוליטיקה פנים-עיראקיים ובתוך מה שמכונה "ציר ההתנגדות האזורי". יחד עם זאת, לפחות חלק מההודעות אכן קשורות לאירועי אמת, שגם בהם ניכרת הסלמה ביחס לתקופות קודמות.

העיתון הסעודי אל-חדת' דיווח השבוע ממקורותיו כי בשבועות האחרונים נפגש אסמעיל קא'אני, שירש בשנת 2020 את תפקיד מפקד כוח קודס מקודמו קאסם סולימאני, עם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה. על פי הדיווח, השניים דנו ב"צעדים עתידיים בנוגע לזירות בעזה ובלבנון".

המיליציות הפרו-איראניות בעיראק (צילום: AP)
המיליציות הפרו-איראניות בעיראק | צילום: AP
תמונה של קאסם סולימאני אצל תומכי המיליציות בעיראק (צילום: רויטרס)
תמונה של קאסם סולימאני אצל תומכי המיליציות בעיראק | צילום: רויטרס

בעוד שניתן בסבירות גבוהה לקשור בין ביקורו האחרון של קא'אני בעיראק להגברת התקיפות נגד ישראל, לא כך הדבר בלבנון. ניתן להעריך כי מידת שליטת משמרות המהפכה במיליציות בעיראק גבוהה בהרבה מזו שבחיזבאללה, אם כי כבר התקבלו אינדיקציות לרמת תיאום גבוהה בין איראן ושלוחיה לאורך החודשים האחרונים. יחד עם זאת, הזירה הצפונית בלבנון נמצאת כבר חודשים ארוכים בעצימות לחימה גבוהה מאוד – עם או בלי ביקור של בכיר איראני.

מאז תחילת המלחמה ביצעו המיליציות הפרו-איראניות בעיראק מאות תקיפות באזור. בחודשים הראשונים כוונו התקיפות בעיקר לבסיסים של צבא ארה"ב בעיראק ובסוריה, אולם רובן ככולן של התקיפות הללו נפסקו לחלוטין בתחילת פברואר. הסיבה: פגיעת הכטב"ם במוצב צבאי אמריקני בגבול ירדן-סוריה שגרמה למותם של שלושה חיילי צבא ארה"ב – וגררה סדרת תקיפות אמריקניות בעיראק ובסוריה, מה שגרם למיליציות "להוריד פרופיל". על פי דיווחים שונים, גם אז ההוראה על עצירת התקיפות הגיעה בעקבות ביקור של קא'אני בעיראק.

חסן נסראללה (צילום: רויטרס)
חסן נסראללה | צילום: רויטרס

בחודשים האחרונים ניכר כי שלוחיה של טהראן בעיראק פועלים בעיקר נגד ישראל, לפי שעה ללא הצלחה מבצעית של ממש. יחד עם זאת, לפחות בחלק מהפעמים יש בהן כדי להטריד את מערכות ההגנה האווירית של ישראל, שנמצאות בתקופה זו בכוננות מבצעית גבוהה.

עיראק ולבנון אינן הזירות היחידות שבהן איראן פועלת ובוחשת בתקופה האחרונה. בשבוע שעבר דווח ברשת סקיי ניוז בערבית כי לאחרונה נרשמו ביקורים תכופים ואינטנסיביים של מומחים איראניים בתימן – במטרה לסייע לחות'ים להגביר את התקיפות נגד ספינות אזרחיות וצבאיות בים סוף ובמפרץ עדן.

על פי הדיווח, המומחים האיראניים סקרו במחוזות שונים בתימן אפשרויות להצבת עמדות שיגור חדשות של טילים וכטב"מים. הלילה דיווח צבא ארה"ב כי כוחות הקואליציה יירטו במפרץ עדן שני כטב"מים מתוך שלושה ששיגרו אתמול החות'ים, לצד טיל בליסטי ששוגר אף הוא. בכל ארבעת השיגורים לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.

יחיא סריע, דובר הזרוע הצבאית של החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
יחיא סריע, דובר הזרוע הצבאית של החות'ים בתימן | צילום: רויטרס

נושאת המטוסים האמריקנית דווייט אייזנהאוואר חזרה השבוע לים סוף, לאחר כמה ימי התרעננות בנמל סודה שבכרתים, יוון. בשבוע שעבר עזבה נושאת המטוסים את ים סוף, לאחר חודשים ארוכים שבהם היא מובילה את סיכול המתקפות של החות'ים לעבר נתיבי השיט המרכזיים באזור. הצי האמריקני עדכן ש-2,000 המלחים ואנשי הצוות שעל הספינה זכו לכמה ימים חופשיים שבהם נהנו מ"אירועי תרבות יוונית" וביצעו פעולות פנאי שונות. לצד התרעננות החיילים, שימשה ההפוגה למילוי מחדש של התחמושת והאמצעים על הספינה – בעגינת הנמל הראשונה שלה מזה חודשים.