בארה"ב מנסים בימים האחרונים לסיים סופית את אירועי המחאה וההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות, אולם כמה מאהלי מחאה עדיין עומדים וממשיכים לפעול בחלק מהקמפוסים. יותר מ-2,500 בני אדם נעצרו באוניברסיטאות בארה"ב מאז החלו העימותים, כמה מוסדות אקדמיים יוקרתיים במיוחד ביטלו את טקסי הסיום המסורתיים, ובחלק מהמקומות הושג מתווה שבו הוסכם לבחון מחדש את ההשקעות של נכסי האוניברסיטה במדינת ישראל. בשבוע האחרון ניכר ביתר שאת כי המחאות הפרו-פלסטיניות הולכות ומסלימות גם ביבשת אירופה.

מאות עצורים בעימותים קשים בהפגנות בעשרות יעדים שונים באירופה בשבוע האחרון. באמסטרדם נעצרו לפחות 169 בני אדם, ועוד עשרות מפגינים נגד ישראל נעצרו בברלין, פריז, ומקומות נוספים. ערים רבות באירופה "התקשטו" בשלטים הקוראים לרצח עם בישראל – כמו "פלסטין תשוחרר מהנהר ועד הים".

"כשרוסיה פלשה לאוקראינה, אוניברסיטת קיימברידג' ניתקה איתה את היחסים", קראו השבוע סטודנטים במרכז האקדמי היוקרתי. "אנו לא מבינים מדוע הם מסרבים לעשות זאת כרגע". ברבות מהאוניברסיטאות היוקרתיות שבהן נרשמות בימים האחרונים הפגנות קשות עולה דרישה מההנהלות לנתק את כל הקשרים האקדמיים עם ישראל – בין אם מדובר במוסדות לימוד ישראליים ובין אם מדובר בחוקרים או סטודנטים ישראלים.

 אחד היעדים המרכזיים של העימותים הוא באוניברסיטה החופשית של ברלין, ובמקום הוקם מאהל מחאה שדומה לאלו שהוקמו בקמפוסים בארה"ב. יעדים נוספים שבהם נרשמו הפגנות ועימותים: צרפת, איטליה, ספרד, נורווגיה, דנמרק ועוד.

מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברלין (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברלין | צילום: AP
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברלין (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברלין | צילום: AP

בברלין, לפחות 20 אוהלים הוצבו באוניברסיטה החופשית בעיר. המפגינים שילבו ידיים והציבו שרשרת אנושית במטרה למנוע מכוחות הביטחון לפגוע במתחם. על פי דיווח של כלי התקשורת המקומיים, רבים מהמפגינים כיסו את פניהם במסכות ועטו לראשם כאפיות. אחת הקריאות שנשמעו: "ויוה, ויוה פלסטין". לטענת מארגני ההפגנה, המפגינים הם סטודנטים מאוניברסיטאות שונות בבירה הגרמנית.

הנהלת האוניברסיטה החופשית עדכנה כי היא קראה בעצמה למשטרה לאחר שהמפגינים סירבו לכל סוג של שיח וחלקם אף ניסו להשתלט על מבנים בקמפוס. "כיבוש אינו מתקבל על הדעת באוניברסיטה החופשית בברלין", אמר נשיא האוניברסיטה גונת'ר ציגלר, "אנו נכונים לשיח אקדמי, אך לא בדרך הזאת". ראש עיריית ברלין קאי וגנר שיבח את החלטת האוניברסיטה להכניס את המשטרה לתחומי הקמפוס.

מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברלין (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברלין | צילום: AP
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה באמסטרדם (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה באמסטרדם | צילום: AP

יעד נוסף של הפגנות בברלין הוא אוניברסיטת הומבולדט היוקרתית. לפני ימים אחדים נעצרו שם עשרות אנשים במהלך ניסיון של המשטרה המקומית לפנות את ההפגנה. הפגנה נוספת, לא גדולה במיוחד, נרשמה באוניברסיטת לייפציג.

אוניברסיטת הומבולדט בברלין

 

 

השבוע נערכה הפגנה נרחבת במעורבות כ-3,000 בני אדם, כולל מרצים וסטודנטים, באוניברסיטת אמסטרדם בהולנד. בתיעודים שפורסמו ברשתות החברתיות נראו עימותים קשים של המפגינים עם השוטרים, כולל ירי זיקוקים, ועימותים נרשמו גם מול גורמים פרו-ישראליים, עם כמה אירועים של אלימות קשה. "פלסטין תהיה חופשית" ו"השוטרים מחוץ לקמפוס" הן חלק מהקריאות שנשמעו בהפגנה.

"הנתיב היחיד שיש לבחור בו או חרם אקדמי טוטלי על ישראל", צוטט בכלי תקשורת ג'מיל פיורינו חביב, מרצה לתקשורת באוניברסיטת אמסטרדם. מטעם הנהלת האוניברסיטה נמסר: "אנו שותפים לכעס ולתמיהה על המלחמה, ואנו מבינים שיש מחאות על כך. אנו שבים ומדגישים כי בתוך האוניברסיטה – דיאלוג היא התשובה האפשרית היחידה".

מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בווינה (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בווינה | צילום: AP
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בהלסינקי (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בהלסינקי | צילום: AP

באוניברסיטת וינה באוסטריה הוקם מתחם של לפחות 20 אוהלים, שהוקם בסמוך למיקום שבו נערך השבוע טקס הזיכרון לשואה ולגבורה של סטודנטים יהודים. בשל כך, נרשמה נוכחות משטרתית גוברת והיה חשש מעימותים וחיכוכים. ארגון הסטודנטים האוסטרי מתח ביקורת על ההפגנות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים, ואמר כי "קבוצות אנטישמיות הן בין המארגנים שלהן".

מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בהלסינקי (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בהלסינקי | צילום: AP
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בקופנהגן (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בקופנהגן | צילום: AP

בבריטניה נרשמו הפגנות באוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג' היוקרתיות, ויותר מ-200 חוקרים באוקספורד חתמו על מכתב שמביע תמיכה בהפגנות. בפינלנד, עשרות מפגינים הקימו באוניברסיטת הלסינקי מאהל מחאה, והבטיחו כי לא יפרקו אותו "עד שהאוניברסיטה תנתק את הקשרים האקדמיים עם אוניברסיטאות בישראל". מאהל מחאה נוסף הוקם באוניברסיטת קופנהגן שבדנמרק, והנהלת האוניברסיטה העבירה מסר כי ניתן להמשיך למחות "כל עוד נשמרים חוקי הקמפוס".

מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברצלונה (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטה בברצלונה | צילום: AP
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת קיימברידג' (צילום: AP)
מחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת קיימברידג' | צילום: AP

באיטליה הוקמו מאהלי מחאה באוניברסיטה בבולוניה, אחת הוותיקות ביותר בעולם. מתחמים נוספים הוקמו באוניברסיטאות ברומא ובנאפולי. בספרד, מאהלי מחאה הוקמו באוניברסיטאות בוולנסיה, ברצלונה, וגם באוניברסיטה הבאסקית בלאיואה. גם באוניברסיטת מדריד הבטיחו הסטודנטים להקים מאהל מחאה.

 

 

בפריז נרשמו עימותים קשים מאוד באוניברסיטת "סיינס פו", מכון פריז למדע המדינה. לאורך כמה ימים נרשמו עימותים, עם תמונות של מפגינים פורצים גם למבנים ומתחמים שבהם נערכו בחינות סוף השנה לסטודנטים. בשבוע שעבר הודיעה ואלרי פקרס, נשיאת מחוז איל דה פראנס (שהבירה פריז נמצאת בתחומו), הודיעה על השעיית כל המימון לאוניברסיטת "סיינס פו" – "עד להשבת הסדר והשלווה". היא כתבה בציוץ ב-X כי "מיעוט רדיקלי הקורא לשנאה אנטישמית לא יכתיב את החוק לכל הקהילה החינוכית".