בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג פרסם היום (שישי) את צו הביניים בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל. הבקשה הישראלית לדחות את העתירה על הסף לא התקבלה, אך גם לא הוחלט על צו להפסקת המלחמה. בינתיים, הוצאו צווים זמניים, לפיהם "על ישראל לעשות כל שביכולתה כדי להימנע מהפרת האמנה נגד רצח עם ולאפשר את הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה". ישראל נדרשת להגיש תוך חודש עדכון.

בית הדין הבין-לאומי אף הוציא צו שקורא לישראל לנקוט צעדים משפטיים נגד "מי שקראו לרצח עם". במעמד מתן הצו נשיאת בית הדין הבין-לאומי השופטת האמריקנית ג'ואן דונהיו ציטטה פוליטקאים ישראלים ביניהם השר גלנט, השר ישראל כ"ץ והנשיא הרצוג. דוניהו הזכירה הצהרה של שר הביטחון על "מצור מוחלט על עזה", ואמרה של הרצוג לפיה, זה לא נכון שיש לא מעורבים בעזה. גם התבטאות של השר כ"ץ על הכנסת דלק לעזה צוטטה.

תביעה כנגד ישראל בבית הדין בהאג (צילום: רויטרס)
השופטים החליטו על כמה צווים זמניים | צילום: רויטרס
מחאות מחוץ לבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג  (צילום: reuters)
מיצג למען החטופים מחוץ לבית הדין בהאג | צילום: reuters

התביעה נגד ישראל בבית הדין בהאג - סיקור N12

נשיאת בית הדין הבין-לאומי פתחה בהתייחסות של כמה משפטים בודדים לטבח 7 באוקטובר, שבהם הכירה שחמאס פשט על יישובי העוטף, רצח 1,200 ישראלים וחטף כ-240 ישראלים. לאחר מכן, היא פירטה על פעילות צה"ל ברצועת עזה, והתייחסה ל"נזק הרב ולעזיבתם של המונים מתושבי הרצועה את בתיהם". עם זאת, היא לא התייחסה לשימוש של חמאס בתושבי עזה ובתשתיות אזרחיות לטרור.

השופטת דוניהו אמרה עוד: "המחסות של אונר"א צפופים למדי וכבר הם לא היגיינים ומאכלסים יותר ממיליון בני אדם, וחסר שם הכול - היגיינה, פרטיות, אנשים חיים בתנאים לא תנאים, ומחלות מתפשטות גם בקרב ילדים. הם חיים חיים מאוד קשים ונמצאים על סף רעב. בעיקר המצוקה של ילדי עזה שוברת את הלב. דור שלם של ילדים סובל מטראומה. אלפים נהרגו, התייתמו ונפצעו".

מחאות מחוץ לבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג  (צילום: reuters)
מחאות מחוץ לבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג, היום | צילום: reuters
תביעה כנגד ישראל בבית הדין בהאג (צילום: רויטרס)
בית הדין הבין-לאומי בהאג, היום | צילום: רויטרס

בית הדין קבע שיש בסיס לתביעה הדרום-אפריקנית. "זכותה של דרום אפריקה לבקש את ציותה של ישראל למחויבות שלה לאמנה נגד ג'נוסייד", הדגיש. "על ישראל לנקוט בכל האמצעים שבכוחה כדי למנוע את ביצועם של כל הפעולות שנופלות תחת סעיף 2 לאמנה, לרבות הרג, גרימת נזק, הרס תנאי מחיה והטלת אמצעים למניעת לידות".

"בית הדין קובע כי האוכלוסייה האזרחית בעזה היא מאוד פגיעה. כמו כן, המבצע הצבאי שבו פתחה בישראל בעקבות 7 באוקטובר הביא לעשרות אלפי מקרי מוות ופציעה, הרס בתי ספר ותשתיות חיוניות, כמו גם עקירה מסיבית. יש לציין כי המבצע הצבאי נמשך וממשלת ישראל כבר הבהירשהמלחמה תימשך עוד חודשים רבים".

צוות ההגנה הישראלי בהאג (צילום: reuters)
צוות ההגנה הישראלי בהאג | צילום: reuters

מחאות מחוץ לבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג  (צילום: reuters)
מחאות החלו ברחובות משעות הבוקר | צילום: reuters

ההחלטה על הוצאת צווים בעניין הסיוע ההומניטרי והדרישה לצעדים משפטיים נגד "מי שמסיתים לרצח עם" התקבלה ברוב של 16 שופטים, מול אחד. שאר הצווים התקבלו ברוב של 15 שופטים, מול שני מתנגדים. בחודש הבא תידרש ישראל לתת עדכון בדבר הצעדים שביצעה לפי הצווים - מרביתם מבוססים על עמידה בתנאים של האמנה נגד ג'נוסייד. 

דרום אפריקה ברכה, חמאס: "ההחלטה היא שלב משמעותי"

ממשלת דרום אפריקה פרסמה הודעה ובה ברכה על ההחלטה של בית הדין: "מקווים מאוד שישראל לא תפעל כדי לסכל את יישום הצו הזה. דרום אפריקה תמשיך לפעול בתוך המוסדות הבין-לאומית על מנת להגן על הזכויות של הפלסטינים ברצועה".

משרד החוץ הפלסטיני ברך גם הוא על ההחלטה וכינה אותה "תזכורת חשובה ששום מדינה היא לא מעל החוק". בכיר בחמאס אמר לרויטרס כי "זהו שלב משמעותי שנועד לבודד את הכיבוש ולחשוף את פשעיו בעזה. קוראים לכיבוש ליישם את החלטות בית הדין".