באיווה שמתמודדת עם גל קור בקנה מידה גדול עם טמפרטורה של 26 מעלות מתחת לאפס, נורתה הלילה (בין ראשון לשני) "יריית הפתיחה" לנשיאות ארה"ב, בבחירות שיתקיימו ב-5 בנובמבר השנה. איווה היא המדינה הראשונה שבה התקיימו הפריימריז במפלגה הרפובליקנית. לרשתות החדשות האמריקניות לקח כחצי שעה בלבד להכריז על טראמפ כמנצח הגדול, וזאת הודות לפער העצום שגרף בהצבעות.

דולנד טראמפ (צילום: Evan El-Amin, shutterstock)
נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ | צילום: Evan El-Amin, shutterstock

כתבי האישום שהוגשו נגדו לא עשו רושם על חברי המפלגה הרפובליקנית איווה, מדינה שאמנם קטנה ביחס למדינות אחרות בארה"ב - אך משמעותית במיוחד, וזאת נוכח העובדה שהיא הראשונה שבה התקיימו הבחירות המקדימות, שבמידה רבה יכתיבו את המשך הטון בקמפיינים השונים. טראמפ זכה בלא פחות מ-51.05% מהקולות, פער עצום על רון דה-סנטיס שהגיע למקום ה-2 עם 21.25% - במה שהפך לערב קשה מאוד מבחינה של ניקי היילי, שגרירת ארה"ב לשעבר לאו"ם בזמן ממשל טראמפ. היילי קיבלה 19.05% מהקולות והגיעה למקום ה-3, ואל המקום ה-4 הגיע איש העסקים ויווק רמאסוואמי עם 7.66% בלבד - נתון עגום מאוד שהספיק לו כדי להודיע על פרישה מהמרוץ.

"אני רוצה להגיד לכולם", הודה טראמפ למצביעיו לאחר שנודע לו על הניצחון הגדול. "חלף זמן מה ואני רוצה להודות לאנשים הנהדרים של איווה - תודה אנחנו אוהבים את כולכם. אני חושב שזה הזמן שכולם בארצנו יתאחדו, בין אם הם רפובלקנים, דמוקרטים, ליברלים או שמרנים".

ניקי היילי (צילום: reuters)
ניקי היילי | צילום: reuters
מושל פלורידה, רון דה-סנטיס (צילום: רויטרס)
רון דה-סנטיס | צילום: רויטרס

המדינה הבאה שבה ייערכו הפריימריז היא ניו המפשייר בשבוע הבא. כל מדינה מיוצגת על ידי מספר אחר של נציגים, לפי גודל האוכלוסיה ולפי שטחה. הנציגים מייצגים את בחירת תושבי המדינה בפריימריז הוועידה הרפובליקנית ביולי, שבה יוכרז באופן רשמי המועמד לנשיאות מטעמה של המפלגה. מאחר שיש 2429 נציגים, המועמד הראשון שיבטיח 1215 נציגים - יותר ממחצית ממספר הנציגים - יהיה המועמד הרפובליקני לנשיאות.

טראמפ ינסה להבטיח את הקולות כמה שיותר מוקדם, כדי להימנע גם מהשפעה של ההליכים המשפטיים שלו על בחירתו למועמד הרפובליקני, ועוד לפני שנודע הניצחון הגדול שלו באיווה, הוא זה שמוביל בסקרים גם ביתר המדינות.