נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוקל להטיל תנאים והגבלות על אספקת נשק אמריקני לישראל אם יחל מבצע צבאי נרחב ברפיח, כך דווח אמש (שני) בפוליטיקו. זה לא האיום הראשון שמודלף מגורמים אמריקניים בנוגע לאובדן הסבלנות של הנשיא האמריקני מניהול המלחמה של ישראל. ביום שבת אמר הנשיא האמריקני בקולו כי הוא חושב שראש הממשלה נתניהו "טועה" בניהול המלחמה, ופוגע בישראל בכך שהוא מרחיק ממנה תמיכה של מדינות אחרות. 

ביידן והממשל האמריקני בראשותו בפירוש אינם היחידים במערב שמביעים חוסר סבלנות ושביעות רצון מהתנהלותה של ישראל. מדינות רבות במערב ובכלל נעמדו לצידה של ישראל ולצד זכותה להגן על עצמה בתחילת המלחמה, אבל ככל שהיא מתקדמת, וניכר כי בישראל נמנעים מעיסוק מהותי בסוגיית "היום שאחרי" – סוגיה קריטית מבחינת רוב מדינות העולם, כך ניכר כי גם נפגע היחס שלהן לישראל.

  • ארה"ב: ביקורת פומבית של ביידן על נתניהו, הטילה סנקציות על מתנחלים, דווח כי שוקלת להגביל אספקת סיוע צבאי, שוקלת הכרה במדינה פלסטינית.
  • בריטניה: הטילה סנקציות על מתנחלים, דווח כי שוקלת להגביל אספקת נשק צבאי, אמרה כי תשקול להכיר במדינה פלסטינית.
  • גרמניה: קוראת לסנקציות על מתנחלים, הקנצלר "שכח" לקרוא להשבת החטופים.
  • צרפת: הטילה סנקציות על מתנחלים.
  • קנדה: הטילה סנקציות על מתנחלים.
  • איטליה: סירבה לקבל שגריר המכהן כראש עיריית מעלה אדומים, הפסיקה אספקת נשק.
  • ספרד: תפעל להכרה במדינה פלסטינית.

לראשונה אי פעם החליטו המדינות הגדולות במערב, שנחשבות בעלות ברית חשובות של ישראל, להטיל סנקציות על מתנחלים ביהודה ושומרון, למרות שהביקורת על הנעשה שם קיימת כבר שנים. בברכה לרגל חודש רמדאן שפרסם קנצלר גרמניה אולף שולץ, ידיד גדול של ישראל, הוא קרא להפסקת אש מיידית ברצועת עזה, אבל אפילו כבר לא הזכיר את התנאי הבסיסי ביותר מבחינת ישראל: השבת כל החטופים.

ביום שבת הודיע ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס כי יביא לאישור הפרלמנט הספרדי במדריד הצעת החלטה להכרה במדינה פלסטינית. לדבריו, החלטה שכזאת היא אולי הדרך היחידה שעוד נותרה לשמר את רעיון שתי המדינות, והוא רואה בזה מתוך "שכנוע מוסרי". הוא הוסיף ואמר כי זו "הדרך היחידה שבה שתי המדינות, ישראל ופלסטין, יוכלו לחיות יחד בשלום".

סנצ'ס אינו נחשב לידיד הגדול ביותר של ישראל, ולמעשה, הוא מוביל ממשלה בעלת מרכיבי שמאל-קיצוני, שמרבים לבקר בחריפות את ישראל, ואף מכנים את מלחמתה ברצועת עזה "רצח עם", וקוראים להעמיד את נתניהו ובכירים ישראלים נוספים למשפט בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. אבל סנצ'ס אינו המנהיג האירופי היחיד שמקדם מהלך כזה.

ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס | צילום: רויטרס

שר החוץ של בריטניה דיוויד קמרון אמר בקולו כי הממשלה בלונדון שוקלת להכיר בתוך זמן קצר במדינה פלסטינית. בנוסף, לפני כשבועיים דווח כי גם בבריטניה דנים באפשרות לאסור מכירת נשק לישראל במקרה של מבצע צבאי ברפיח. בעוד שאפשר להגדיר את ממשלת ספרד כעוינת את ישראל, לפחות באופן יחסי באירופה, ממשלת בריטניה בהחלט נמנית על התומכות היותר גדולות שלנו.

נתניהו עם ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני (צילום: עמוס בן גרשום לעמ‎)
נתניהו עם ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני | צילום: עמוס בן גרשום לעמ‎

ארה"ב, בריטניה, צרפת וקנדה כבר הטילו סנקציות חסרות תקדים על מתנחלים שנוהגים באלימות נגד אוכלוסייה פלסטינית ביהודה ושומרון. גרמניה עצמה הודיעה שתפעל לקידום סנקציות שכאלה מטעם כלל האיחוד האירופי. איטליה, שנחשבת אף היא לידידה גדולה של ישראל, ועומדת בראשה ממשלה בעלת אופי ימני, סירבה, בהליך בלתי שגרתי, לקבל שגריר ישראלי חדש, מכיוון שהוא מכהן כראש עיריית מעלה אדומים שמעבר לקו הירוק. עוד לפני כן, הבהיר שר ההגנה האיטלקי כי רומא הפסיקה לספק לישראל נשק מאז 7 באוקטובר.

נציב זכויות האדם של האו"ם חשף בסוף השבוע ממצאים מדוח הקובע כי בניית ישראל בהתנחלויות בשנה האחרונה הייתה בהיקפים הגדולים ביותר (24,500 יחידות דיור הוקמו בין אוקטובר 2022 לאוקטובר 2023) מאז שהחל המעקב בשנת 2017. הוא אמר כי הגידול בבנייה בהתנחלויות "משול להעברת האוכלוסייה של ישראל עצמה – ומהווה פשע מלחמה". הוא הוסיף גם כי אלימות המתנחלים נגד האוכלוסייה הפלסטינית, המקודמת גם בידי כוחות צה"ל, הגיעה לרמות "מזעזעות", במיוחד לאחר 7 באוקטובר.