מדינה בקריסה: ממשלת האיטי הודיעה הלילה (בין ראשון לשני) על מצב חירום ברחבי המדינה, עם עוצר לילי שיוטל לפחות למשך היממות הקרובות. ההודעה מגיעה בעקבות הסלמה חמורה באלימות בסוף השבוע, עם שפל נוסף שהגיעה אליו המדינה הקריבית וגבול נוסף שנחצה על ידי הכנופיות האלימות במדינה, ששולטות בחלקים גדולים ממנה.

"המשטרה קיבלה הוראות להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי לאכוף את העוצר הלילה ולתפוס את כל העבריינים", אמר שר האוצר פטריק בויוורט (Boivert), המכהן גם כממלא מקום ראש הממשלה. ראש הממשלה עצמו, אריאל הנרי, נמצא בימים אלה בביקור בקניה, וניכר כי ההסלמה החמורה קשורה ישירות לעובדה זאת.

מהומות אלימות בהאיטי (צילום: רוייטרס)
מהומות אלימות בהאיטי | צילום: רוייטרס
מהומות אלימות בהאיטי (צילום: רוייטרס)
מהומות אלימות בהאיטי | צילום: רוייטרס

במהלך סוף השבוע איחדו הכנופיות האלימות בהאיטי כוחות, ותקפו אזורים נרחבים בבירה פורט או פרינס, ועל פי ההערכות שולטות בכ-80% ממנה. חברי הכנופיות פשטו על שני בתי כלא גדולים בבירה, ואפשרו את בריחתם של לא פחות מ-4,000 אסירים. בין האסירים, גם חלק מרוצחיו של נשיא האיטי ז'ובנל מואיז, שחוסל ביריות בשנת 2021, בפרשה שעדיין מתבררת בבית המשפט.

לפחות תשעה בני אדם נהרגו בהאיטי מאז יום חמישי, בהם ארבעה שוטרים. במקביל לבתי הכלא, תקפו הכנופיות גם מוסדות ציבוריים נוספים, כמו נמל התעופה הבין-לאומי בבירה ואצטדיון הכדורגל הלאומי. בין השאר דווח כי הקרבות בבירה בסוף השבוע גרמו נזק לאחד הסיבים האופטיים המרכזיים באזור, וחלקים גדולים נותקו מרשת התקשורת.

"אנחנו רוצים למנוע מראש הממשלה אריאל הנרי לחזור להאיטי", אמר ג'ימי "ברביקיו" צ'ריציה (Cherizier), אחד ממנהיגי הכנופיות במדינה, בהודעה מצולמת שפרסם. ראש הממשלה הנרי נמצא בימים אלה בקניה כדי להשלים את התיאומים וההכנות לקראת שליחתו של הכוח הרב-לאומי שנקבע עבור האיטי במועצת הביטחון של האו"ם. חיילים ממספר מדינות באפריקה, ובמימון רב של ארה"ב, צפויים להגיע ולנסות להשליט מעט סדר במדינה.

מהומות אלימות בהאיטי (צילום: רוייטרס)
מהומות אלימות בהאיטי | צילום: רוייטרס
מהומות אלימות בהאיטי (צילום: רוייטרס)
מהומות אלימות בהאיטי | צילום: רוייטרס

מאז שקניה הודיעה על נכונותה להוביל את הכוח הרב-לאומי להאיטי בקיץ שעבר, המצב שם רק הלך והחמיר. בחודש פברואר בלבד נרצחו ונהרגו לפחות 230 בני אדם, וכלי תקשורת רבים בעולם מציינים כי הסדר החברתי והחוקי במדינה קרס כמעט לחלוטין. בחודש שעבר דווח כי ילדה בת 13 ואביה, שהוגדר ככומר וודו, נתפסו על ידי אנשי הכנופיות ונרצחו באמצעות מצ'טות.

רובם ככולם של השירותים הבסיסיים ביותר שהמדינה אמורה לספק לאזרחים במדינה קרסו לחלוטין, בין אם בשל מלחמות הכנופיות האלימות ובין אם בשל אסונות טבע כמו רעידות אדמה קשות. לפי נתוני האו"ם, כ-45% מ-11 מיליון האזרחים זקוקים לסיוע במזון כדי לשרוד, והשבוע הוגשה בקשה לסיוע הומניטרי למדינה בגובה 674 מיליון דולרים. "ראיתי בהאיטי דברים שלא ראיתי בכל ימי חיי", צוטטה בניו יורק טיימס אולריקה ריצ'רדסון, המתאמת ההומניטרית של האו"ם למדינה.

ראש ממשלת האיטי אריאל הנרי (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת האיטי אריאל הנרי | צילום: רויטרס
פורט או פרינס, האיטי (צילום: רוייטרס)
פורט או פרינס, האיטי | צילום: רוייטרס

במקביל לזעזועים החברתיים והאזרחיים שחווה האיטי, מעמדו השלטונו של ראש הממשלה אריאל הנרי הולך ונסדק. ככל שעובר הזמן גוברות הקריאות להתפטרותו, או לעריכת בחירות מסודרות בהקדם. הוא מצידו מסרב להורות בשלב זה על בחירות, וטוען כי הדבר אינו אפשרי במצב הנוכחי שבו נמצאת המדינה.