מנהיגים דרום אפריקנים נפגשו עם אנשי חמאס בביקורים רשמיים במדינה לאחר טבח 7 באוקטובר, כך דווח היום (ראשון) בדיילי מייל הבריטי. בידיעה נכתב כי משלחת של חמאס ביקרה במדינה בחודש בדצמבר. לפי מקורות ישראלים, הביקור מעיד על מערכת היחסים ה"נוחה" בין חמאס לבין דרום אפריקה לאורך השנים, זאת על רקע התביעה התקדימית שהגישה נגד ישראל בבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג.

באסם נעים, חבר בלשכה המדינית של חמאס, הוביל את המשלחת שהגיעה בדצמבר לדרום אפריקה, וכללה גם נציג חמאס באיראן, עלי אל-קדומי. הקבוצה מטעם ארגון הטרור ביקרה בפרלמנט הדרום-אפריקני ופגשה בפוליטיקאים של הקונגרס הלאומי האפריקני. נוסף על כך, ערכה מסיבת עיתונאים לזכרו של נשיא המדינה לשעבר, נלסון מנדלה. חברי המשלחת אף פגשו את מנדלה מנדלה, נכדו של מנדלה, בטקס שנערך בבנייני האיחוד בפרטוריה, מקום מושבה של ממשלת דרום אפריקה.

איסמעיל הנייה נואם מחוץ לצלב האדום בעזה (צילום: מג'די פתחי, TPS)
איסמעיל הנייה, שוחח עם שרת החוץ הדרום-אפריקנית לאחר טבח 7 באוקטובר | צילום: מג'די פתחי, TPS

בדיווח נאמר כי שרת החוץ הדרום-אפריקנית, נלדי פאנדור, שוחחה עם מנהיג חמאס איסמעיל הנייה, ימים לאחר הטבח הרצחני ב-7 באוקטובר - שבו נרצחו 1,200 בני אדם ונחטפו כ-240 אזרחים ואזרחיות ישראלים. מאוחר יותר הבהיר משרד החוץ הדרום-אפריקני כי השיחה לא נועדה להראות תמיכה בחמאס, אלא לאשר מחדש את הסולידריות של הממשלה עם העם הפלסטיני. בהודעת המשרד נכתב: "השרה פאנדור ומנהיג חמאס (הניה) דנו כיצד להשיג את הסיוע ההומניטרי הדרוש לעזה ולחלקים אחרים של השטחים הפלסטיניים".

ד"ר טל בקר, חבר המשלחת הישראלית לבית הדין בהאג, אמר ביום שישי בדיון כי "לדרום אפריקה קשרים קרובים עם החמאס". לדבריו, "אם יש מקום לצו ביניים, צו הביניים הזה צריך להיות נגד דרום אפריקה. היחסים הללו המשיכו ללא הפרעה גם אחרי זוועות 7 באוקטובר. דרום אפריקה שמחה מאוד על קשריה ומתפארת בקשרים עם בכירי חמאס, לרבות משלחת בכירה של הארגון שביקרה בדרום אפריקה למפגש סולידריות מספר שבועות אחרי הטבח".

שרת החוץ הדרום-אפריקנית, נלדי פאנדור (צילום: ap)
שרת החוץ הדרום-אפריקנית, נלדי פאנדור | צילום: ap

ביקורם של אנשי ארגון הטרור במדינה נערך בשלבים שבהן גם במדינות ערב שמרו על מרחק מראשי חמאס, כך לפי הדיווח. בדיילי מייל ציינו כי שר התפוצות עמיחי שיקלי אף צייץ כי בין חברי המשלחת הדרום אפריקנית היושבת בדיוני בית הדין, נמצא גם שון ג'אברין, שנקשר לארגון החזית העממית.