אדם אחד נרצח ותייר בריטי נפצע בפיגוע שהתרחש אמש (מוצ"ש) ברחוב במרכז פריז. על פי הדיווחים, החשוד תקף את עוברי האורח בעזרת סכין ופטיש באזור גשר ביר חכים סמוך למגדל האייפל בבירת צרפת וקרא "אללהו אכבר", כך לפי שר הפנים ז'רלד דרמנין. המשטרה מסרה כי הנרצח הוא תייר בעל אזרחות גרמנית ופיליפינית כפולה. הקורבן השני הוא גבר בריטי שיצא לטייל עם אשתו וילדו כאשר הותקף מאחור, וכעת הוא מאושפז בבית החולים.

הפיגוע האחרון הוא אירוע נוסף בשרשרת של מתקפות והתראות שהתרחשו בחודשים האחרונים בצרפת, והובילו את הרשויות להעלות את הכוננות הביטחונית לרמה הגבוהה ביותר לאחר מתקפות טרור ואיומי פצצות מרובים. על פי הדיווחים, המצב הנוכחי החל עם המלחמה בישראל שהעלתה את המתיחות בעולם כולל בצרפת, בה הזעם ברחוב עלה לאחר שהפגנות פרו-פלסטיניות נאסרו. כך ב-13 באוקטובר גבר בן 20 דקר למוות מורה ופצע שניים נוספים בפיגוע בבית ספר בעיר אראס שבצפון צרפת. הנשיא עמנואל מקרון גינה את הפיגוע כ"טרור אסלאמי ברברי".

טרור פיגוע פריז  (צילום: DIMITAR DILKOFF, getty images)
אדם אחד נרצח ושני נפצע בפיגוע בפריז | צילום: DIMITAR DILKOFF, getty images

מדינות רבות הוציאו אזהרה לאזרחיהן מביקור בצרפת תוך שהן מדגישות כי יש לגלות עירנות מרבית במקרה של איום מיידי של פעולת טרור או בזמן סמוך לפיגוע. כבר ביום שאחרי רצח המורה, ב-14 באוקטובר מוזיאון הלובר וארמון ורסאי פונו ממבקרים לאחר שהתקבלו דיווחים על פצצות. גם תחנת הרכבת של פריז, גאר דה ליון, פונתה לאחר שזוהה חומר נפץ.

ב-18 באוקטובר פונו שמונה נמלי תעופה צרפתיים לאחר שקיבלו איומים בתקיפה, וארמון ורסאי פונה פעם נוספת. נמלי התעופה שנחשדו כמאיומים היו אלה של טולוז, ביאריץ, פו, ניס, ליון, ליל, רן ונאנט. גורמים רשמיים אמרו מאז שהם מאמינים שההתראות היו מזויפות. "התראות השווא האלה הן לא בדיחות רעות, הן פשעים", אמר שר התחבורה הצרפתי קלמנט בון.

פיגוע טרור בפריז  (צילום: DIMITAR DILKOFF, getty images)
רמת הכוננות לפיגועי טרור עלתה בכל רחבי צרפת | צילום: DIMITAR DILKOFF, getty images

האם בטוח לנסוע לצרפת? 

כאמור, הפיגוע שהתרחש אתמול מצטרף לחשש בצרפת כי המדינה למעשה נמצאת תחת מצב מתמשך של איום מפני פיגועי טרור איסלאמיסטיים, למרות הניסיונות לטעון כי מדובר באירועים בודדים שמבוצעים על ידי מתמודדי נפש. בעקבות זאת תוגברה האבטחה ברחבי המדינה, לרבות בבתי ספר, מקומות תפילה, מרכזי קניות, אתרים ומוסדות יהודים. בהתחשב באיום המוגבר, הרשויות צפויות להגיב במהרה לכל איום ועשויות לדרוש מאנשים לפנות אזורים ללא הודעה מוקדמת.

בעקבות המצב, בצרפת החלו ליישם תוכנית בשם Vigipirate, תכנית כוללת למעקב, מניעה והגנה הנוגעת לכל מגזרי הפעילות במדינה. מדובר על מערכת של צעדים שנקבעו על ידי ממשלת צרפת כדי להכין ולהגן על האוכלוסייה הצרפתית, התשתיות והמוסדות במקרה של תקיפה. המטרה היא גם לאפשר פריסה מהירה של אמצעי אבטחה במידת הצורך. במסגרת תכנית זו מקיימת הממשלה מערכת התרעה ציבורית בת 3 רמות לטרור. שינויים ברמת האיום מועברים באינטרנט ובאמצעות מדיה מקומית וארצית.

פריז טרור משטרה אייפל (צילום: LUDOVIC MARIN, getty images)
משטרה תוגברה האתרים תיירותים. פריז | צילום: LUDOVIC MARIN, getty images

למרות הבחירה של הרשויות בצרפת להעלות את רמת האזהרה מפיגועי טרור לגבוהה ביותר, במשרד החוץ הישראלי לא קיימת אזהרת מסע חריגה ואין המלצה לתיירים ישראלים שלא לבקר בצרפת. לעומת זאת, במחלקת המדינה האמריקנית הועלתה אזהרת המסע לצרפת לרמה 2 מתוך 4 ונכתב: "קבוצות טרור ממשיכות לתכנן פיגועים אפשריים בצרפת. מחבלים עשויים לתקוף עם אזהרה מועטה או ללא אזהרה, ולהתמקד באתרי תיירות, מוקדי תחבורה, שווקים או קניונים, מתקני ממשל מקומיים, בתי מלון, מועדונים, מסעדות, מקומות פולחן, פארקים, אירועי ספורט ותרבות גדולים, מוסדות חינוך, נמלי תעופה, אזורים ציבוריים ועוד".