"בעוד אנו שואפים לשלום, עזה והגדה המערבית צריכות להיות מאוחדות תחת מבנה ממשלתי אחד – שבסופו של דבר יהיה תחת רשות פלסטינית מחודשת", כתב אתמול (שבת) נשיא ארה"ב ג'ו ביידן במאמר דעה מיוחד בוושינגטון פוסט. ביידן לא הרחיב ופירט מה היא מבחינתו "רשות פלסטינית מחודשת", ופתח פתח להערכות וספקולציות רבות. על פי חלק מהדיווחים, בממשל ביידן מצפים שבסופו של דבר תהיה רשות פלסטינית חזקה ויציבה הרבה יותר ממצבה כיום, ואתמול גם ראש הממשלה נתניהו הביע מסרים מרוככים בנוגע לרעיון שכזה.

לפי דבריו של ביידן לא ברור אילו שינויים צפויה הרשות הפלסטינית לעבור בתהליך "ההתחדשות" שלה. על הפרק צפויים תהליכים לחיזוק המצב הביטחוני והאזרחי בפעילות הרשות הפלסטינית – שבסופו של דבר אמורה לאפשר לה להיות מסוגלת לנהל את החיים האזרחיים בשטחי יהודה ושומרון ורצועת עזה, כך על פי תפיסת ממשל ביידן.

ביקור ביידן בישראל: אבו מאזן ונשיא ארה"ב (צילום: ap)
ג'ו ביידן ואבו מאזן | צילום: ap

בוושינגטון שבים ומדגישים כי הפתרון הרצוי מבחינתם הוא פתרון שתי המדינות – והמלחמה ברצועת עזה חייבת להסתיים במצב שבו זוכים הפלסטינים למדינה עצמאית. במאמרו אתמול הדגיש ביידן כי ממשלו מתנגד לחלוטין להעברה בכוח של אוכלוסייה אזרחית מרצועת עזה, לכיבוש מחודש של ישראל את רצועת עזה, מצור או סגר על האזור וגם מתנגד לכל צמצום בשטחה של רצועת עזה, ייתכן שבהתאם לקריאות בישראל להקים בגבול רצועת עזה רצועת ביטחון שלא תהיה נגישה לתושבי הרצועה – ותמנע כל אפשרות לניסיון עתידי לחצות שוב את הגדר ולבצע מעשי טרור ביישובי העוטף.

ניכר כי ביידן מבקש לנצל את המלחמה כעת כדי לקדם בצורה הרבה יותר אקטיבית את גישתו לפתרון שתי המדינות, ועל פי דיווח בפוליטיקו הוא כבר החל לקדם עם בכירי ממשלו צעדים לאסור ויזה לארה"ב על מתנחלים שפועלים באלימות נגד אוכלוסייה אזרחית פלסטינית ביהודה ושומרון. במסמך פנימי בממשל נכתב כי יוטלו סנקציות על כל מי "שיפריע לקידום פתרון שתי המדינות".

המאמצים האלה מצטרפים לשיחות הנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית בתיווך ארה"ב, ובריאד שבים ומדגישים כי לא יסכימו להסכם שכזה ללא הכרה ישראלית במדינה פלסטינית. במהלך סוף השבוע נערך כנס מדיני במנאמה, בירת בחרין, בהשתתפות נציגים מארה"ב ורבות ממדינות ערב, וגם שם הדגישו הסעודים את העמדה הזאת.

אנתוני בלינקן בפגישתו עם מוחמד בן סלמאן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

ברט מקגרק, שליחו המיוחד של ביידן למזרח התיכון שמבקר באזור במהלך הימים האחרונים, השתתף גם הוא בכנס במנאמה. גם הוא עצמו השתמש בביטוי "רשות פלסטינית מחודשת", עוד לפני פרסום מאמרו של ביידן אמש. בכנס סיכמו מקגרק ובכירים ממדינות ערב, לרבות ערב הסעודית, איחוד האמירויות ועוד, כי אותה רשות פלסטינית מחודשת היא זו שצריכה לשלוט על שטחי יהודה ושומרון ועזה ביום שאחרי המלחמה בישראל.

בנימין נתניהו (צילום: לע"מ)
בנימין נתניהו | צילום: לע"מ

בהתכתבות עם דברי ביידן, הביע אתמול ראש הממשלה נתניהו, אולי לראשונה, מסר מרוכך שעשוי להתפרש כהסכמה לשליטה עתידית של הרשות הפלסטינית ברצועת עזה. מדבריו של נתניהו ניתן אולי להבין כי הוא מעוניין לראות רשות פלסטינית שונה מהמוכר כעת, אך הפעם לא שלל על הסף אפשרות לשליטה שלה באזור. "אני חושב שהרשות במתכונתה הנוכחית איננה מסוגלת לקבל את האחריות על עזה", אמר במסיבת עיתונאים אמש.

"אבו מאזן, 43 יום אחרי הטבח הנורא ביותר מאז השואה, מסרב עדיין לגנות", המשיך נתניהו. "שרים בכירים חוגגים, רשות משלמת לרוצחים – אם לא חל שינוי בדבר הזה, מה עשינו? הרי הם היו שם. ראינו מה קרה, הם חוסלו וסולקו כעבור כמה חודשים. מי ילחם בטרוריסטים האלה? חייב להיות כאן שינוי".

ברט מקגרק, שליחו של ביידן, בכנס IISS בבחריין (צילום: רויטרס)
ברט מקגרק, שליחו של ביידן, בכנס IISS בבחריין | צילום: רויטרס

רק לאחרונה אמר נתניהו בראיונות לכלי תקשורת זרים כי "ייתכן שישראל תצטרך לשמור על נוכחות ביטחונית מלאה לזמן בלתי מוגבל ברצועת עזה" לאחר המלחמה. חברים רבים בממשלה ובקואליציה מביעים בגלוי שאט נפש מהרשות הפלסטינית, כמו למשל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.