נשיא ארה"ב ג'ו ביידן דחק בראש הממשלה בנימין נתניהו לעצור מתקפת מנע נגד כוחות חיזבאללה בלבנון ימים לאחר מתקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר, והזהיר אותו כי מתקפה שכזו עלולה לעורר מלחמה אזורית רחבה יותר - כך דווח הערב (שבת) ב"וול סטריט ג'ורנל".

לשכת ראש הממשלה הכחישה את הדיווח: "הפרסום אינו נכון. כבר ביום הראשון של המלחמה ראש הממשלה נתניהו החליט שישראל תפעל קודם להשיג ניצחון מוחץ בדרום, תוך הרתעה תקיפה בצפון. מדיניות זו אומצה בקבינט".

לפי הדיווח, לישראל היה מידע מודיעיני - שארה"ב חשבה שהוא לא אמין - שלפיו מחבלי חיזבאללה מתכוננים לחצות את הגבול כחלק מהתקפה רב-כיוונית, אמרו גורמים אמריקניים רשמיים. מטוסי קרב ישראליים היו באוויר והמתינו לפקודות כשביידן שוחח עם נתניהו ב-11 באוקטובר במשך 45 דקות, ואמר לראש הממשלה לחשוב מה ההשלכות של פעולה כזו, לפי אנשים שמעורים בפרטי השיחה.

המתקפה הישראלית לא יצאה לפועל והשיחה בין ביידן ובכירים אמריקנים אחרים לנתניהו וקבינט המלחמה שלו - שפרטיה לא דווחו בעבר - קבעה דפוס של מאמצי הבית הלבן למנוע כל הרחבה של הסכסוך שעלולה למשוך את ארה"ב למערכה.

חיילים בגבול עם לבנון (צילום: פלאש 90)
בישראל העריכו: מחבלי חיזבאללה יחצו את הגבול | צילום: פלאש 90

מאמץ מרכזי של ממשל ביידן מאז 7 באוקטובר היה למנוע כל הסלמה לאורך הגבול עם לבנון, שבו מתנהלים כמעט מדי יום חילופי אש בין לוחמי צה"ל למחבלי חיזבאללה ומחבלים פלסטינים. לאחר מתקפת חמאס, שלחה ארה"ב שתי קבוצות תקיפה של נושאות מטוסים למזרח הים התיכון, ואחריהן צוללת גרעינית, כדי לחזק את ההרתעה.

בלב המאמצים של וושינגטון עמדו מאמצים דיפלומטיים. עמוס הוכשטיין, פקיד הבית הלבן המוביל את המאמצים להפחית את המתיחות בגבול ישראל–לבנון, נסע בין וושינגטון, ביירות וירושלים בניסיון להבטיח סיום דיפלומטי של הלחימה בצפון. גם צרפת הייתה מעורבת ודחפה את לבנון לציית להחלטת מועצת הביטחון 1701, הקוראת לכוחות חיזבאללה לצאת מדרום לבנון ולהישאר במרחק של לפחות 18 מיילים מגבול ישראל.

לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", התפקיד של ארה"ב בעצירת ישראל מלבצע מתקפה מסיבית על חיזבאללה באוקטובר מראה את התפקיד הקריטי שמילאה הדיפלומטיה בהרחבת הסכסוך למלחמה אזורית גדולה יותר.

ארה"ב קיבלה את האינדיקציה הראשונה שלה לתוכניות המוצעות של ישראל למתקפת מנע בבוקר 11 באוקטובר בסביבות השעה 6:30 בבוקר בוושינגטון, כאשר גורמים ישראלים הודיעו בדחיפות לבית הלבן כי הם מאמינים שחיזבאללה מתכנן מתקפה. ישראל ידעה שהיא לא יכולה לעשות את זה לבד, אמרו גורמים אמריקנים, וביקשו תמיכה של ארה"ב.

השיחות והפגישות בין ישראל וארה"ב נמשכו שש שעות עד שבכירים מישראל הסכימו לסגת מהרעיון שכן ארה"ב התעקשה שהמודיעין לא מצביע על מתקפה מיידית של חיזבאללה.

טנק צה"ל בשדה חקלאי סמוך לגבול עם לבנון (צילום: אייל מרגולין, Flash90)
ארה"ב התעקשה: המודיעין לא מצביע על מתקפה קרובה | צילום: אייל מרגולין, Flash90

שר החקלאות וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני אבי דיכטר התייחס הערב לדיווח ב"המהדורה המרכזית", ואמר כי מי שבלם את מתקפת המנע היה הקבינט ולא לחץ אמריקני. "כחבר קבינט, מבלי להיכנס לפרטים, מי שעצר את מה שעצר היה הקבינט, לא שיחה של ביידן, לפחות לא עם הקבינט", אמר דיכטר.

הוא הבהיר: "בנסיבות שבהן היינו, בתהליך שבו התנהל הדיון, הקבינט היה באחד מהרגעים היותר משמעותיים של למה בכלל צריך קבינט כזה, ללא קשר לשרים ממפלגה כזו או אחרת. מי שעצר את התקיפה היה הקבינט, מבלי לדבר עם ביידן או עם מישהו אחר, על פי הנתונים וההיגיון המבצעי".