לפחות שש מתקפות כוונו נגד צבא ארה"ב בסוריה ובעיראק ב-48 השעות האחרונות. על רקע תמיכתה הבלתי מסויגת של ארה"ב בישראל ובזכותה להגן על עצמה מפני הטרור של ארגון חמאס, גורמים רבים בקרב "חזית ההתנגדות" המובלת על ידי איראן ומשמרות המהפכה – מצחצחים חרבות נגד הנוכחות האמריקנית באזור, ודווקא לאחר תקופה ממושכת של שקט בגזרה זו.

ביום רביעי בבוקר דווח על סיכול מתקפת מל"טים נגד אחד מבסיסי הכוחות האמריקניים בעיראק. אתמול בבוקר דווח על שתי תקיפות טילים ומל"טים נגד הכוחות האמריקניים בסוריה – בבסיס א-תנף שבמשולש הגבולות בין סוריה, עיראק וירדן, ובבסיס בשדה הנפט כונוכו שבצפון-מזרח סוריה. אתמול בערב דווח על מתקפה גם על בסיס חיל האוויר האמריקני עין אל-אסד בעיראק, ובמקביל תקיפה נגד הכוחות האמריקנים באזור אל-עומר שבמחוז דיר א-זור במזרח סוריה. הלילה בוצעה מתקפת טילים ורקטות נוספת נגד בסיס הכוחות האמריקניים, סמוך לבגדאד שבעיראק.

כוחות צבא אמריקניים בצפון-מזרח סוריה (צילום: ap)
כוחות צבא אמריקניים בצפון-מזרח סוריה | צילום: ap

דובר הפנטגון אישר אמש כי אזרח אמריקני, קבלן בשירות צבא ארה"ב, מת בעקבות המתקפה על בסיס עין אל-אסד, בשל אירוע לבבי שחווה בעת שניסה לתפוס מחסה משיגור הרקטות. בתקיפות אתמול בסוריה נרשמו כמה פצועים קל. מעבר לכך, לא דווח על נפגעים אמריקנים בתקיפות.

כל התקיפות, ללא יוצאת מן הכלל, מיוחסות למיליציות הפרו-איראניות בעיראק ובסוריה, הנאמנות בצורה כמעט מוחלטת למשמרות המהפכה. כל התקיפות מגיעות בתזמון מדויק במקביל ולאחר ביקור ביידן בישראל, ועל רקע התמיכה האדירה של האמריקנים בישראל – בתחום הצבאי והמדיני.

בכירים באיראן, וגם גורמים בעיראק ובתימן, הבהירו בתקופה האחרונה כי התמיכה האמריקנית בישראל תגרור תגובה צבאית חריפה מצד כוחות "ציר ההתנגדות" במזרח התיכון. ארה"ב הציבה סמוך לחופי ישראל את קבוצת התקיפה של נושאת המטוסים ג'רלד פורד, שהספינה USS Carney שלה יירטה אתמול טילים שככל הנראה שוגרו על ידי החות'ים מתימן לישראל. במקביל – גם נושאת המטוסים דווייט אייזנהאוור עושה דרכה לאזור.

נושאת המטוסים האמריקנית ג'רלד פורד  (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
נושאת המטוסים דווייט אייזנהאוור (צילום: רויטרס)
נושאת המטוסים דווייט אייזנהאוור | צילום: רויטרס

ההחלטה להציב כוחות צבאיים אמריקניים כל כך גדולים באזור – בשיעור של יותר מעשרת אלפים לוחמים ואנשי שירות, טייסות קרב רבות ואמצעי לחימה מתקדמים – לא נועדה רק להבעת תמיכה בישראל. סדר הכוחות הנרחב הזה נועד גם לסייע לצבא האמריקני להגן על הנכסים היקרים שלו באזור, ולהיות מוכן בדיוק להסלמה שכזו, שסביר שתלך ותתרחב ואף תגבה קורבנות נוספים.

לאורך השנים האחרונות נרשמו כמאה תקיפות של הכוחות הפרו-איראניים בעיראק ובסוריה נגד הצבא האמריקני. ביקורת נוקבת נמתחה בארה"ב על היעדר התגובה של ממשל ביידן לסכנה הנשקפת לכוחות במזרח התיכון בעקבות התקיפות, אך למרות זאת נמשכה התקשורת מול טהראן בניסיון לחדש את הסכם הגרעין. ואולם, בשבועות האחרונים נרשמה רגיעה כמעט מוחלטת בגזרה זו – במסגרת המאמצים להפחתת המתיחות באזור, על רקע עסקת חילופי האסירים בין וושינגטון לטהראן. כעת, עם פתיחת מלחמת "חרבות ברזל" והגברת המעורבות של איראן וארה"ב – המתיחות שבה ועולה על פני הקרקע, עם חשש אמיתי להסלמה גדולה הרבה יותר.