מצרים אומנם מתנגדת נחרצות לעקירת עזתים לשטחה, אך על פי הדיווח שפורסם היום (שבת) בעיתון הלבנוני אל-אח'באר שמזוהה עם חיזבאללה - בקהיר בוחנים מנגנון שיטפל באפשרות שתהיה הגירה המונית של פלסטינים מהרצועה לשטחה.

על פי ההערכות, המהלך צפוי לצאת לדרך ברבעון הראשון של שנת 2024, כאשר קהיר עומדת על כך שהיא לא תישא בהשלכות לבדה. לצד זאת, צוין כי אף על פי שבמצרים החלו להיערך לתרחיש הזה, שר החוץ המצרי ממשיך במאמצים כדי למנוע זאת. לפי המקורות בקהיר שציטט העיתון, מצרים בוחנת מנגנון שבמסגרתו תהיה יציאה מאורגנת של פליטים פלסטינים - שיורשה להם לצאת דרך מעבר רפיח, ומדינות נוספות יקלטו אותן.

לוחמי צה"ל בעזה (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

על פי הדיווח, מצרים תדרוש שהמעבר יהיה למטרות מוגדרות, כמו טיסה לחו"ל, לימודים או הגירה ועם אשרות שיונפקו במיוחד לפני הכניסה למדינה. על פי ההערכות, מצרים תקבל מאות אלפי מתושבי הרצועה, בגילים שונים יחד עם בני משפחותיהם - אלא שייקבעו כמה קריטריונים לכניסתם, כמו מצב רפואי שמצריך טיפול, מניעים הומניטריים, השכלה ותנאי שלא יתיישבו בסיני - אלא "יתפזרו במקומות אחרים שמחוצה לה ויוענק להם מעמד מיוחד".

"השינוי בעמדה של קהיר נובע מאמונה שישראל תפעל "לחנוק" את הרצועה מבחינה כלכלית, גם לאחר תום המלחמה, תמנע את הניסיונות לשקם אותה ותגביל את הסיוע ההומניטרי", הדגישו המקורות. לדבריהם, זה יקשה על אפשרויות תעסוקה ועל המחייה ברצועה.

העיר רפיח, עזה
העיר רפיח, עזה
תקיפות ישראל ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
תקיפות ישראל ברצועת עזה | צילום: רויטרס

בעיתון ציינו כי מצרים החלה לדון בעניין מכסות הפליטים שמדינות ערביות נוספות צפויות לקלוט, בהן מדינות המפרץ וצפון אפריקה. במקביל, היא דורשת סיוע כלכלי גדול מאירופה, ארה"ב ומדינות המפרץ, בנוסף למתן מענקים לסטודנטים עזתים באירופה, טורקיה וארה"ב – במטרה לאפשר להם להגר לשם עם משפחותיהם.

בחודש אוקטובר נשיא מצרים, עבד אל-פתח א-סיסי, הציע שהפלסטינים מרצועת עזה יפונו לנגב. "מה שקורה בעזה הוא ניסיון לכפות על אזרחים לתפוס מחסה ולהגר למצרים – ולא נקבל את זה", הוא אמר. "מצרים מתנגדת לכל ניסיון לפתור את הסוגיה הפלסטינית בדרכים צבאיות או באמצעות עקירה כפויה של פלסטינים מאדמתם", הוסיף א-סיסי.