נשיא צרפת עמנואל מקרון, שהגיע בישראל ביום ה-18 למלחמה לביקור תמיכה, התראיין הערב (שישי) לרשת BBC הבריטית, וביקר בחריפות את התקיפות של צה"ל ברצועת עזה. "דה פקטו, היום אזרחים מופצצים. הילדים האלה, הנשים הללו, האנשים המבוגרים האלה מותקפים ונהרגים. אין לכך סיבה ואין לגיטימציה, אז אנחנו כן מפצירים בישראל להפסיק".

לוחמי נח"ל ליד פיר מנהרה (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי נח"ל ליד פיר מנהרה ברצועה | צילום: דובר צה"ל

ראש הממשלה נתניהו מיהר להגיב לדבריו: "האחריות לפגיעה באזרחים היא של חמאס-דאעש ולא של ישראל. נזכיר שישראל נכנסה למלחמה בגלל שארגון הטרור רצח באכזריות מאות ישראלים וחטף יותר מ-200 ישראלים. בעוד שישראל עושה הכל כדי להימנע מפגיעה באזרחים וקוראת להם לצאת מאזורי הלחימה - חמאס-דאעש עושה הכל כדי למנוע מהם לצאת לאזורים בטוחים ומשתמש בהם כמגן אנושי. חמאס מחזיק באכזריות בחטופינו - נשים, ילדים וקשישים - בפשע נגד האנושות. הוא משתמש בבתי ספר, במסגדים ובבתי חולים כמפקדות טרור. הפשעים הללו שחמאס מבצע היום בעזה, יתבצעו מחר בפריז, בניו יורק ובכל מקום בעולם. על מנהיגים בעולם לגנות את חמאס-דאעש ולא את ישראל".

בריאיון בלעדי לרשת הבריטית, שכבר ספגה ביקורת קשה על הסיקור המוטה שלה את המלחמה, הוסיף הנשיא כי אין זה תפקידו לשפוט אם מבוצעים פשעי מלחמה כעת. יחד עם זאת, הוא גינה בחריפות את מתקפת הפתע של חמאס ואת הטבח שביצעו המחבלים בעוטף עזה, ואמר כי הוא "מגנה בצורה ברורה" את המעשים, אותם כינה פעולת טרור.

"אנחנו חולקים את הכאב (עם ישראל) ואנחנו חולקים ברצון להיפטר מהטרוריסטים. אנחנו יודעים מה משמעות הטרור בעבור צרפת", אמר, אך הוסיף כי "אין הצדקה" לתקיפות שגורמות להרג של אזרחים בעזה. "זה חשוב ביותר לכולנו בגלל העקרונות שלנו, כי אנחנו דמוקרטיות", הסביר, "זה חשוב לטווח הבינוני-ארוך גם לביטחונה של ישראל עצמה, להכיר בכך שכל החיים חשובים".

הבחירות בצרפת (צילום: רויטרס)
נשיא צרפת מקרון | צילום: רויטרס

הנשיא הצרפתי נשאל אם ישראל הפרה את החוק הבין-לאומי במלחמה אך הוא סרב להשיב לשאלה: "אני לא שופט. אני ראש של מדינה". לאחר מכן אמר כי זה לא יהיה נכון לבקר כך את ישראל רק חודש לאחר שספגה מתקפה, וזאת בשל היותו "שותף וחבר".

מקרון גם התייחס למתיחות בארצו שלו בין הקהילה היהודית בצרפת לבין האזרחים המוסלמים. הוא אמר כי בצרפת יש כנראה את הקהילה המוסלמית הגדולה ביותר באירופה וגם קהילה יהודית גדולה - וכשארצו ושאר אירופה חוות עלייה גדולה באנטישמיות - כל אזרחי הרפובליקה צריכים להיות "מאוחדים נגד אנטישמיות", וצריכים "לחלוק את הכאב או את חמלה של פלסטינים".