שבועיים אחרי הדיון הקודם, ובתום ארבעה ימים של דיונים מרתוניים מועצת הביטחון של האו"ם הצביעה הערב (שישי) בעד החלטה להגדיל את הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועת עזה ברוב גדול של 13 מדינות ו-2 נמנעות בלבד - ארה"ב ורוסיה. ההצבעה הייתה על נוסח מרוכך ומעודן, שקורא רק להגדלת הסיוע ולשחרור מיידי של החטופים מבלי לדרוש הפסקת הלחימה.

לינדה תומאס גרינפילד, שגרירת ארה"ב באו"ם (צילום: רויטרס)
לינדה תומאס גרינפילד, שגרירת ארה"ב באו"ם, במועצת הביטחון | צילום: רויטרס

מאחורי הקלעים בימים האחרונים נרשמה דרמה דיפלומטית של ממש. את הנוסח המקורי ניסחה איחוד האמירויות, אך ארה"ב פעלה "לעדן" אותו לטובת ישראל. הנוסח הזה אכן הובא להצבעה, אך בתחילת הדיון רוסיה ניסתה להכניס בו שינוי כך שידרוש גם להפסקת אש: ארה"ב השתמשה בזכות הווטו שלו, והניסיון הרוסי נבלם. בסופו של דבר חרף ההתנגשות הזאת, שתי המעצמות הללו נמנעו בהצבעה. נציין כי ההחלטה שעברה אינה בכפוף לפרק 7 של אמנת האו"ם, כלומר היא נטולת סמכות אופרטיבית. אך משמשת תמרור לישראל מבחינת דעת הקהל העולמית לגבי המצב ההומנטרי המדרדר בעזה.

השגרירה האמריקנית באו"ם, לינדה תומאס גרינפילד, אמרה בתום ההצבעה: "זה היה קשה אבל הגענו לשם. מאז שהתחילה המלחמה ארה"ב פעלה ללא הרף כדי להקל על המשבר ההומניטרי, לשמור על חיים, להוציא את החטופים מעזה, ולדחוף להגנה על חיי אזרחים חפים מפשע... ההצבעה היום מדגישה את הניסיונות הללו, ואני רוצה להודות לאיחוד האמירויות על הניסיונות להקל את המשבר ההומניטרי".

משאיות סיוע במעבר רפיח בדרכן לעזה (צילום: רויטרס)
משאיות סיוע במעבר רפיח בדרכן לעזה. הצעת מועצת הביטחון קוראת קורא רק להגדלת הסיוע ולשחרור החטופים | צילום: רויטרס

"זה לקח לנו ימים רבים, אבל המועצה היום מעניקה תקווה מחודשת להקלה על הסבל הבלתי נתפס וקוראת לצעדים מידיים להרחבת הסיוע ההומניטרי וליצור את התנאים להקל על המתיחות... היום, המועצה הדגישה שהקלת המשבר צריכה להיות בראש סדר העדיפויות שלנו. על כל החטופים להשתחרר מייד - וכל ארגוני הסיוע צריכים לקבל מייד גישה לחטופים. כל הצדדים צריכים לכבד את החוק הבין-לאומי... זה רלוונטי לכל הצדדים בסכסוך, לישראל וגם לחמאס - ארגון טרור שיצר את המלחמה הזאת ושפועל מתוך בתים ובתי חולים ומשתמש באזרחים כמגן אנושי".

שר החוץ אלי כהן מסר אחרי ההצבעה: "ישראל תמשיך במלחמה עד לשחרור כל החטופים וחיסול החמאס ברצועת עזה. ‏ישראל תמשיך לפעול לפי החוק הבינלאומי אך תבדוק מטעמי ביטחון את כל הסיוע ההומניטרי לעזה. ‏החלטת מועצת הביטחון צודקת בקריאתה לוודא שהאו"ם נדרש להתייעל בהעברת הסיוע ההומניטרי ולוודא שהוא מגיע ליעדו ולא לחמאס".

גלעד ארדן, שגריר ישראל באו"ם, בדיון מועצת הביטחון (צילום: רויטרס)
"התמקדות האו"ם רק במנגנוני הסיוע לעזה - מיותרת ומנותקת מהמציאות". השגריר ארדן | צילום: רויטרס

שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן הודה לארה"ב ולנשיא ביידן על "עמידתם האיתנה לצד ישראל", והעביר ביקורת חריפה על שתיקת המועצה "אל מול זוועות 7 באוקטובר": "אני מודה לארה"ב ולנשיא ביידן על העמידה האיתנה לצד ישראל לאורך המו"מ על ההחלטה והשמירה על הקווים האדומים שהוגדרו. ההחלטה שומרת על הסמכות הביטחונית של ישראל לפקח ולבדוק את הסיוע הנכנס לעזה".

"מנגד, אסור להתעלם מכך שמועצת הביטחון כגוף לא גינתה עד היום את טבח ה-7 באוקטובר", הוסיף. "זוהי חרפה שחושפת את חוסר הרלוונטיות של האו"ם בקשר למלחמה בעזה. התמקדות האו"ם רק במנגנוני הסיוע לעזה, היא מיותרת ומנותקת מהמציאות - ישראל ממילא מאפשרת הכנסת סיוע בכל היקף נדרש. האו"ם צריך היה להתמקד במשבר ההומניטרי של החטופים. מחדלי האו"ם ב-17 השנים האחרונות אפשרו לחמאס לחפור מנהרות טרור ולייצר טילים ורקטות. ברור שאי-אפשר לסמוך על האו״ם לפקח על הסיוע הנכנס".