יותר מ-700 בני אדם נעצרו הלילה (בין שבת לראשון) ברחבי צרפת, בלילה חמישי של מהומות אלימות ונרחבות במחאה על מותו של נהאל, נער בן 17 ממוצא צפון-אפריקני בעימות עם שוטר מקומי. הרשויות בצרפת טענו הבוקר כי חלה רגיעה מסוימת בעוצמת ההפגנות, לאחר ההלוויה של נהאל אתמול וריבוי השוטרים וכוחות הביטחון ברחובות. ד"ר דינה ליסננסקי, מומחית לאיסלאם באירופה, מרצה במרכז האקדמי שלם ואוניברסיטת תל אביב, מסבירה בשיחה עם N12 על הפרופיל של המתפרעים, והמצוקה שמובילה מהגרים רבים לרחובות.

  • גם הלילה, כמו בארבעת הלילות הקודמים, הוצתו מאות רכבים, נבזזו מאות חנויות ובתי עסק, ונרשמו עימותים נרחבים עם כוחות הביטחון.
  • התקרית החריגה ביותר נרשמה בעיר L’Haÿ-les-Roses, כ-15 ק"מ מדרום לפריז, שם מתפרעים התנגשו עם רכב בביתו של ראש העירייה – ואז הציתו אותה. על פי הדיווחים, אשתו ואחד מילדיו נפצעו בתקרית.

אירועי הלילה במספרים

  • 719 נעצרו
  • 577 רכבים הוצתו
  • 74 בניינים הוצתו
  • 45 שוטרים נפצעו

 

 

  • ביממה האחרונה התרחקו המהומות מהבירה פריז, ועברו להתרכז בערים אחרות, לדוגמה מרסיי, אך גם בניס, שטרסבורג ועוד.
  • תקרית לא שגרתית התרחשה בסוף השבוע גם בזירה הפוליטית בצרפת, שבו חאבייר מלכי, ראש עיריית פרנקוויל, מצפון-מערב לפריז, תקף בטוויטר חברת פרלמנט צרפתית שטענה כי אולי יש לראות את המהומות ברמה פוליטית ולא ביטחונית. בציוץ בטוויטר הוא כתב לה: "סתמי את הפה המז***ן שלך ותבואי לערים לראות מה קורה".

 

"מנסים להידמות למחאה בארה"ב"

  • ד"ר ליסננסקי אומרת כי האירועים החלו באזור ננטר, פרוור של פריז, וזה בדיוק אותו המקום שבו התרחשו מהומות הסטודנטים בצרפת בשנת 1968, מה שמעניק להם נופך היסטורי.
  • "מדובר רק במשמעות משנית לדברים", היא מבהירה, ואומרת שבראש ובראשונה מנסים המוחים והמתפרעים להידמות למחאת Black live Matter בארה"ב. כמו באירוע מותו של ג'ורג' פלויד, גם מותו של נהאל מגיע לאחר סיטואציה קשה מול משטרה מקומית.
  • לרבים מהמתפרעים הקצת יותר מבוגרים, האירועים כעת מזכירים את מהומות 2005 בצרפת, גם אז פרצו עימותים אלימים בעקבות מותו של מהגר בידי כוחות שיטור.
  • "האירועים הללו מראים שהבעיה המוסלמית בצרפת לא הולכת לשום מקום", אומרת ליסננסקי, אך מדגישה שהאלמנט הדתי-מוסלמי הוא רק אחד ממה שהיא מכנה "המובלעת חברתית-תרבותית" שבה נמצאים מוסלמים רבים בצרפת.

זהות היברידית

רובם ככולם של המתפרעים מגיעים מפרופיל מסוים, והם דור שלישי למהגרים, כלומר הם נכדים שהיגרו לצרפת ממדינות צפון אפריקה. "רבים מהם נושאים זהות היברידית" – זהות שמשלבת הרבה מרכיבים, כמו צרפתי, מרוקאי, אלג'יראי, צפון-אפריקני, מוסלמי, דתי ועוד. העימותים כעת מגיעים על רקע של ריבוי נרחב של תלונות מצד קהילת המהגרים על אפליה, מעמד סוציו-אקונומי נמוך, והעובדה שלא מתייחסים אליהם כצרפתים מן המניין, למרות שהם אזרחים מלאים ונולדו לאזרחים צרפתים. רבים מבני הקהילה הצפון-אפריקנית בצרפת נושאים בעיות זהות למרות שכבר עברו עשרות שנים מאז גל ההגירה הגדול לצרפת.

הפגנות בפריז בעקבות מות הנער (צילום: reuters)
הפגנות בפריז בעקבות מות הנער | צילום: reuters

רכיב איסלאמי-דתי

ד"ר ליסננסקי מדגישה את הזיקה הגדולה לדת שיש לרבים מהמתפרעים לדת, למרות החוק בצרפת שקובע על הפרדה מוחלטת בין התחומים. על רקע הדברים האלה, ניתן לראות התבטאויות של דרשנים במסגדים רבים בצרפת שמנסים לגנות את האירועים, ולאותת שמבחינתם הם אינם קשורים למהומות. מן הצד השני, קשה לראות לפי שעה אנשי דת שמעודדים ומסיתים למהומות באופן גלוי.

המהומות בצרפת (צילום: רויטרס)
המהומות בצרפת: רכבים ומבנים הוצתו | צילום: רויטרס

רכיב איסלאמי-תרבותי

סוגיה נוספת שניתן לראות בגל המחאות הנוכחי, שמתרחש בעיקר בריכוזי אוכלוסייה מוסלמית בצרפת, היא ההשפעה האיסלאמית-תרבותית על המתפרעים. לדבריה, ניתן לזהות, בעיקר באמצעות מעקב אחר רשתות חברתיות, ציטוטים רבים מתרבות הראפ הצרפתית-מוסלמית. "יש הרבה אומני מחאה, שמתייחסים לבעיות של המהגרים בצרפת, האפליה, הקושי להיות מוסלמי בצרפת, או לחילופין התחושה שכולם צריכים להתאסלם", היא מסבירה. "הרבה מדגישים מסרים של 'לשבור את הכלים', להתנקם ברפובליקה, ומדגישים את היותם ערבים על פני צרפתים". כך למשל, אחד ההאשטגים הבולטים בימים האחרונים הוא "הרפובליקה כלבה".

המהומות בצרפת (צילום: רויטרס)
המהומות בצרפת | צילום: רויטרס

הקשר האפשרי לארגוני הטרור

"אין לנו אינדיקציות ועדויות למעורבות של גורמי טרור או להסתה של גורמי טרור באירועים", מסבירה ד"ר ליסננסקי, "מכיוון שזה עשוי לפגוע במטרה לייצר התקוממות אורגנית מצד האוכלוסייה עצמה". יחד עם זאת, היא מסבירה על בסיס ניסיון העבר, כי "ארגוני טרור לא יושבים בשקט", ועוקבים אחר המתפרעים מקרוב ומזהים במהומות כאופציה לגיוס עתידי. מבחינתם של ארגוני הטרור האיסלאמיסטיים באירופה, כל אחד מהמתפרעים עשוי להיות "יעד קל" לגיוס.