גם אם מעדיפים לא לדבר על זה באופן גלוי, באוקראינה מקפידים להיערך לאפשרות של הגרוע מכול מבחינתם. גם לאחר קרוב לשנה וחצי של מלחמה נגד הרוסים, ולמרות שניכר שהוסר החשש, לפחות לעת עתה, מפגיעה ממשית בחייו של הנשיא הנערץ זלנסקי, קיימת תוכנית סודית להמשך ההתנהלות במקרה שהרוסים ירצחו אותו או יצליחו להוציא אותו מכשירות להמשיך ולנהל את המדינה.

באתר "פוליטיקו" נחשפה התוכנית בקייב לאפשרות כזאת, ומצביעים האדם שצפוי להחליפו. התוכנית שפורסמה מבוססת על שיחות עם מחוקקים ופוליטיקאים אוקראינים, וכן חוקרים ופרשנים העוסקים בתחום. היא נוסחה ופותחה כבר בימים הראשונים של המלחמה, כאשר היה חשש אמיתי שכוחות קומנדו רוסיים יצליחו לתפוס את הנשיא האוקראיני ברחובות הבירה קייב. אומנם כיום קיים סיכוי קטן מאוד לפגיעה בזלנסקי בקייב, עדיין לא מן הנמנע שהוא יפגע, למשל במסגרת ביקוריו בחזית הלחימה.

נשיא אוקראינה זלנסקי בביקור בחזית הלחימה בדונייצק (צילום: לשכת נשיא אוקראינה זלנסקי)
נשיא אוקראינה זלנסקי בביקור בחזית הלחימה בדונייצק | צילום: לשכת נשיא אוקראינה זלנסקי

התוכנית להחלפתו של זלנסקי מתבססת על החוקה האוקראינית, ולא נועדה לעשות משהו המנוגד לה, למרות הזעזוע הגדול. בשל כך, מי שצפוי לרשת אוטומטית את זלנסקי, אם ימות, הוא רוסלאן סטפנצ'וק, יו"ר הפרלמנט באוקראינה וחבר מפלגת של הנשיא.

למרות שהחוקה קובעת במפורש כי הוא בעל התפקיד שצריך להחליף את הנשיא במקרה חירום, בקייב ערים לעובדה שהוא זוכה לאחוזי תמיכה ציבורית נמוכים יחסית, ובוודאי נמוכה הרבה יותר ממה שזוכה לה הנשיא עצמו. על פי סקרי דעת שונים, סטפנצ'וק זוכה ל-40% תמיכה לכל היותר – פחות מחצי משיעור התמיכה שזלנסקי זוכה לה באותם סקרים.

על רקע הבעיה הזאת, ומתוך רצון לשמור על לכידות העם האוקראיני, נערכים בקייב לאפשרות שסטפנצ'וק לא ישלוט באותה רמה שבה זלנסקי שולט היום כנשיא, אלא יעמוד בראש צוות של בכירים שינהיג את המדינה יחד. במסגרת זו, יקודמו ראש לשכת הנשיא אנדריי ירמאק, שר החוץ דמיטרו קולבה ושר ההגנה אולקסיי רזניקוב. במקרה חירום – כולם יקודמו לעמדות הנהגה בכירות יותר, כחלק מהצוות שיוביל סטפנצ'וק. עוד דווח כי מפקד הצבא ואלרי זאלוז'ני ימשיך בתפקידו גם במקרה שזלנסקי ימות.

רוסלאן סטפנצ'וק, יו"ר הפרלמנט של אוקראינה (צילום: רויטרס)
רוסלאן סטפנצ'וק, יו"ר הפרלמנט של אוקראינה | צילום: רויטרס

גורמים שונים באוקראינה מציינים כי החשש הגדול ביותר במקרה של פגיעה בזלנסקי הוא לא לפגיעה ברוח הלחימה והאחדות של העם האוקראיני, אלא דווקא בהמשך המחויבות של מדינות המערב. על פי הדיווח, החשש הוא שפגיעה בזלנסקי, שנחשב למנהיג פופולרי במערב לא פחות מבאוקראינה, תביא לפגיעה גם בהמשך הסיוע המערבי.

"המדינה הגיעה לרמה כזאת של אחדות לאומית, שגם אם משהו נורא יקרה לזלנסקי זה לא ישפיע כמו שאתם חושבים", צוטט איש רוח אוקראיני בכתבה. "זלנסקי עושה עבודה נהדרת בהנהגה בזמנים מאתגרים שכאלה", אמר מרואיין אוקראיני אחר, "אולם התחושה בקרב מרבית האוקראינים היא שאנו לעולם לא נוותר, לעולם לא ניכנע לרוסיה".