הודו סוערת בימים האחרונים בעקבות דיווחים וטענות כי הממשלה נערכת להחליף את שם המדינה. לצד שורת דיווחים בכלי התקשורת המקומית, מהלך אחד יוצא דופן משך את תשומת ליבם של רבים. בהזמנה רשמית לארוחת ערב של פסגת G20 שתיערך בניו דלהי בסוף השבוע עם נשיאת המדינה, נכתב כי היא תיערך בנוכחות נשיאת בהרט (Bharat), ולא נשיאת הודו.

כלי התקשורת ההודי Times Now, המשדר בשפה האנגלית, דיווח אתמול (שלישי) כי ממשלת הודו צפויה לשנות את שם המדינה באופן רשמי – לבהרט. "הודו תיקרא בהרט באופן רשמי", דווח.

 

 

בהרט הוא אחד השמות הנפוצים והמקובלים להודו בזירה המקומית, אך גם בעיני לא מעט ברמה הבין-לאומית. מדובר במילה בשפת הסנסקריט העתיקה, והיסטוריונים רבים מעריכים שמקורה בכתבי ההינדו העתיקים. זהו גם שמה של הודו בשפה ההינדית.

 

 

לאפשרות של שינוי שמה של הודו לבהרט גם משמעויות פוליטיות מקומיות רבות. נרנדרה מודי, ראש הממשלה החזק והדומיננטי, מוביל קו הינדי-לאומני קשוח בשנים האחרונות, תוך ניסיון להאדרת הרגשות הפטריוטיים המקומיים, וכן תוך דחיקת אזרחים בני דתות אחרות שאינם הינדים, המהווים את הרוב הגדול במדינה.

מפלגתו של מודי, ה-BJP, "המפלגה העממית ההודית", נקראת בהודו מפלגת "בהרטיה ג'נאטה". אחד הערכים המובילים את חברי המפלגה בשנים האחרונות הוא הרצון לשנות את שמה של הודו, שלטענתם מהווה סמל לשלטון הקולוניאליזם הבריטי במדינה, בין המאות ה-18 וה-20, שהסתיים סופית בשנת 1947. אחת הטענות בקרב התומכים בשינוי השם הוא כי השם הודו (India) מסמל את "העבדות לבריטים". סינג דהמי, מושל מדינת אוטרקנד וחבר במפלגתו של ראש הממשלה מודי, כתב אתמול באפליקציית X (טוויטר לשעבר) כי ההזמנה לארוחת ערב עם "נשיאת בהרט" היא "מכה נוספת למנטליות העבדות".

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי | צילום: רויטרס

לאורך השנים האחרונות פעלו אנשי מפלגת ה-BJP לשנות שמות רבים של מוסדות ואתרים בהודו המזוהים עם התקופה הבריטית, וכך גם התקופה המוגולית (בשליטת המוסלמים) במאות השנים שלפני כן. מנגד, באופוזיציה ההודית מביעים התנגדות למהלך.

אחד החששות בהודו משינוי שם המדינה ל"בהרט" הוא שהודו תתקדם שלב נוסף בתהליך הדרת האוכלוסייה המוסלמית במדינה. לאורך השנים האחרונות מוביל מודי מגמה מדאיגה של פגיעה בזכויות ובתחושת ההזדהות של המוסלמים בהודו (כ-15% מהאוכלוסייה, יותר מ-200 מיליון בני אדם). בחירת שם בעל שורשים ומשמעויות הינדיות מובהקות עלולה לפגוע פגיעה נוספת במרקם החיים העדין במדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם, ואולי גם המגוונת ביותר מבחינה אתנית.

האתר המרכזי של כינוס פסגת G20 בניו דלהי: "בהרט מנד (צילום: רויטרס)
האתר המרכזי של כינוס פסגת G20 בניו דלהי: "בהרט מנדפאם" | צילום: רויטרס

למרות הביקורת הגדולה בהודו על השם הנוכחי והמשמעויות ההיסטוריות הכואבות שלו, מסכימים רבים כי הוא עדיין נחשב לגורם מאחד בקהילה המקומית. במשך 76 שנים מצליחה הודו לשמור על אחידות ולאומיות מגובשת באופן יחסי, למרות מתיחות מורכבת בין הקבוצות השונות בה. שינוי השם עלול להמשיך את התהליך שמוביל מודי ולהביא לפגיעה חמורה בכך.