המרד הצבאי ברוסיה - והתגובות בעולם: שעות לאחר שקבוצת וגנר הכריזה על מרד צבאי, ומעט לאחר שהנשיא ולדימיר פוטין נשבע להגן על רוסיה ו"לעצור את הבוגדים" - התגובות בעולם לא איחרו להגיע. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי  אמר כי "כל מי שבוחר בדרך הרשע הורס את עצמו".

המלחמה באוקראינה: זלנסקי מבקר בחרסון
נשיא אוקראינה זלנסקי: "יש שם כל כך הרבה כאוס ששום שקר לא יוכל להסתיר"

"במשך זמן רב רוסיה השתמשה בתעמולה כדי להסוות את חולשתה ואת טיפשות ממשלתה", הוסיף זלנסקי. "יש כל כך הרבה כאוס עכשיו כך ששום שקר לא יכול להסתיר זאת. החולשה של רוסיה ברורה, היא בקנה מידה עצום, וככל שרוסיה תחזיק זמן רב יותר את חייליה ואת שכירי החרב על אדמתנו, כך יהיו לה יותר כאוס, כאב ובעיות".

מרד צבאי ברוסיה - סיקור N12

בנאט"ו מסרו בעקבות האירועים כי הם "עוקבים אחרי המצב ברוסיה", ושר החוץ של ליטא, שגובלת במובלעת רוסית, הגיב: "במשך 100 שנה הליטאים חיו בקצה הבנדיטוקרטיה האכזרית של מוסקווה, בידיעה שזה רק עניין של זמן עד להתפרצות הכאוטית הבאה. אנחנו לא מוסחים ואנחנו רואים בבירור כאוס. המטרה, כמו תמיד, היא ניצחון וצדק. לאוקראינה. הזמן הוא עכשיו". 

גם שר החוץ של בריטניה ג'יימס קלברלי הגיב: "בעקבות האירועים שפרצו הלילה ובהם היו מעורבים קבוצת וגנר והצבא הרוסי, אנחנו עוקבים אחר המצב בקפידה ומקיימים קשר הדוק עם בעלי בריתנו. אזרחי בריטניה צריכים להמשיך ולעקוב אחר עצות הממשלה שלא לנסוע לרוסיה".  

לשכת נשיא צרפת, עמנואל מקרון, מסרה כי "הנשיא עוקב מקרוב אחר המצב ברוסיה". באליזה הוסיפו: "אנחנו נשארים ממוקדים בתמיכה באוקראינה", ובממשלת גרמניה הצטרפו: "עוקבים מקרוב אחר האירועים ברוסיה". משרד החוץ הגרמני הוסיף כי ביקש מתיירים "להימנע מהגעה אל העיר רוסטוב והסביבה, כמו גם מהגעה למרכז העיר מוסקווה עד להודעה חדשה. יש להימנע מהגעה למרכז העיר ולפעול לפי הנחיות רשויות הביטחון הרוסיות בכל מחיר".

עמנואל מקרון, נשיא צרפת בועידה בפראג (צילום: AP)
עמנואל מקרון: "נשארים ממוקדים בתמיכה באוקראינה" | צילום: AP

ראש הממשלה של אסטוניה שגובלת ברוסיה גם כן, מסר: "אסטוניה עוקבת מקרוב אחר התפתחות המצב ברוסיה ומחליפה מידע עם בעלות בריתה. אני יכול להבטיח שאין איום ישיר על ארצנו. אבטחת הגבולות התחזקה. אני גם קורא לאנשינו לא לנסוע לאף חלק ברוסיה. נשיא פולין אנדז'יי דודה, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "בקשר למצב ברוסיה, קיימנו הבוקר התייעצויות עם ראש הממשלה ומשרד הביטחון, כמו גם עם בעלי ברית. מהלך האירועים מעבר לגבול שלנו במזרח מנוטר באופן שוטף".

שר החוץ הצ'כי יאן ליפאבסקי הוסיף: "אנחנו עוקבים מקרוב אחרי המצב בפדרציה הרוסית. בכל הנוגע לפלישה הצבאית המתמשכת לאוקראינה והאיום האפשרי של שחיקה במצב הביטחוני במדינה, במיוחד עבור אזרחי מדינות האיחוד האירופי ונאט"ו, אזהרתנו החזקה מפני נסיעות אל הפדרציה הרוסית עדיין במקום". ולא רק במדינות אירופה מזהירים מהגעה לרוסיה - אלא גם בישראל צפויים לפרסם אזהרה כזו. 

בישראל שוקלים: אזהרת מסע לרוסיה

בצל המרד הצבאי של קבוצת וגנר ברוסיה, בשעות הערב יתקיים דיון של משרד החוץ והמטה לביטחון לאומי. השאלה שתעלה בדיון היא אם להוציא אזהרת מסע לרוסיה, כפי שכבר עשו מדינות רבות. מבחינת ישראל מדובר במהלך רגיש במיוחד.

ישראל מאוד זהירה בהחלטות שלה כלפי רוסיה, ולצאת באמירה כזו של אזהרת מסע מהווה מעין הבעת אי-אמון. ברגישויות שבין ישראל לרוסיה כמובן נמצאת הלחימה באוקראינה, אך גם סוריה - ולכן ההתנהגות של ישראל ביחס לרוסיה, וההתבטאויות של ישראל - זהירות מאוד.