"תקופה חדשה החלה": יום לאחר שהתקבלו תוצאות הבחירות לפרלמנט שלה, נאט"ו מצרף היום (שלישי) רשמית את פינלנד לשורותיו כחברה מן המניין. המדינה הסקנדינבית, שבמשך שנים נמנעה מלהגיש בקשת הצטרפות לאמנה, החלה תהליך מזורז בצל המלחמה באוקראינה שהיום מגיע לסיומו. גבולה של פינלנד הוא הארוך ביותר באירופה עם רוסיה - ומכפיל מהיום את גבולה של נאט"ו עם המדינה. במקביל, הפרלמנט הפיני חווה התקפות סייבר ורוסיה הודיעה על הגברת הנוכחות הצביאת באזורה.

"תקופת חוסר השיוך הצבאי ההסטורית שלנו הגיעה לקיצה", כתב נשיאה של פינלנד בפתיחת מכתבו לאומה, בתום של הליך הצטרפות מזורז לברית הצבאית בין מדינות אירופה לארצות הברית וקנדה. עיתוי ההצטרפות, ביום ציון 74 שניפם להקמתה של הברית, מגיע כשנה לאחר שהמדינה הגישה את בקשת הצטרפותה, סמוך לפלישתה של רוסיה לאוקראינה, לא במקרה.

סאנה מרין, פטרי אורפו, פינלנד (צילום: רויטרס)
הדבר הראשון שיצטרך להתמודד איתו. פטרי אורפו, מנהיג השמרנים של פינלנד | צילום: רויטרס

"חברותה של פינלנד לא מכוונת נגד אף אחד", המשיך הנשיא את מכתבו, ברמיזה לרוסיה, שבחודשים האחרונים שולחת מסרים מאיימים לעבר המדינה הסקנסינבית. "פינלנד היא מדינה נורדית יציבה וצפויה", כתב במסר שעשוי להתפרש כמנסה לפייס. בינתיים, בקרמלין מיהרו להגיב והודיעו כי ייכנסו מחר את מועצת הביטחון של המדינה כדי לשקול מהלכים. בהודעה נוספת הודיעו שההצטרפות "מחייבת" את רוסיה לבצע צעדים מיוחדים להבטחת ביטחונה של רוסיה. במקביל, כבר היום דווח על מתקפת סייבר על הפרלמנט הפיני, אך טרם צד מסוים לקח אחראיות על המתקפה המסתורית.

"המהלך יהפוך את פינלנד לבטוחה ואת נאטו לחזקה יותר", הצהיר מזכירה הצבאי של נאטו ושלח עקיצה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, "פוטין פלש לאוקראינה בכדי להרחיק את גבולה של נאטו ממדינתו ושפחות מדינות יצטרפו לאמנה, הוא קיבל את ההיפך המוחלט מזה". מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, המשיך באותו קו: "אני מתפתה להגיד שזה הדבר היחידי שאנחנו יכולים להודות לפוטין עליו". נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שלח בינתיים את ברכתו למצטרפת החדשה.

בית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא צו מעצר לפוטין (עיבוד: AP)
משחק איומים מתמשך, ולדימיר פוטין | עיבוד: AP

כמה מדינות נוספות עומדות בתור לקבלת חברות, ובראשן שוודיה, שהגישה בקשה במקביל לשכנתה ממזרח, אך ניצבת בפני קשיים גדולים יותר. חברותה של המדינה תלויה באישורן של כל המדינות החברות, בהן טורקיה שמאשימה את המדינה בחיבוק של המתנגדים הכורדים - אוייבהם של המשטר באנקרה. לפי ההערכות, ארדואן יאשר בסופו של דבר את הצטרפותה של שבדיה, אך רק לאחר הבחירות בחודש הבא. מדינה נוספת שמבקשת להיכנס בדחיפות לאמנה היא אוקראינה, שמתמודדת כבר שנה עם רוסיה במלחמה עיקשת על אדמתה. לרגל האירוע, נשיאה של אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שלח את ברכתו לנשיא פינלנד על הצטרפותה של המדינה, והביע תקווה שהפסגה של הארגון "תקדם את אוקראינה למטרה האירו-אטלנטית שלה".