פרשת הדלפת המודיעין הנרחבת מהפנטגון ממשיכה להסעיר את מקבלי ההחלטות בוושינגטון, ויוצרת חשש אמיתי לשיתוף הפעולה המודיעיני והביטחוני של ארה"ב עם רבות מבעלות בריתה ברחבי העולם. ימים לאחר ההדלפה, וגם כעת ממשיכים להיחשף פרטי מידע דרמטיים על מדינות שנחשבות לידידות אמיצות של האמריקנים, בוושינגטון עדיין לא מצליחים להבין את היקף הפרשה ולהתמודד איתה בהצלחה. בעקבות ההדלפה הנרחבת, של יותר מ-50 מסמכים מסווגים שונים, נכנסו בוושינגטון ל"מצב משבר" (Crisis Mode), ומנסים בימים האחרונים להרגיע את בעלות הברית הקרובות ביותר, שככל הנראה נפגעו מההדלפות.

הדלפת המודיעין הגדולה - סיקור N12:

לאחר שבסוף השבוע החלו הדיווחים על ההדלפות הגדולות, יצרו בכירים במודיעין האמריקני, בפנטגון ובמשרד החוץ, קשר עם רבים ממקביליהם ברחבי העולם. המטרה העיקרית של השיחות היא לנסות להסביר את המצב ולהרגיע את הדאגות הגדולים ברחבי העולם כתוצאה מהמשבר.

על פי דיווח בפוליטיקו, נציגים של מדינות "חמש העיניים", שותפות מודיעין של ארה"ב, בריטניה, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד, דרשו לקבל תדרוכים על המצב, אולם עדיין לא זכו לתשובה הולמת. במקביל, גורמים רשמיים בלונדון, בריסל, ברלין, דובאי וקייב שאלו את וושינגטון כיצד המידע הצליח לדלוף לרשת, מי אחראי לכך וגם מה ארה"ב מתכוונת לעשות כדי להסיר את המידע מהרשת ומכלי התקשורת. בנוסף, שאלה שחזרה ועלתה היא מה מתכוון ממשל ביידן לעשות כדי למנוע דליפות מודיעין שכאלה בעתיד.

שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין (צילום: רויטרס)
שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין | צילום: רויטרס
ג'ו ביידן עם זלנסקי בקייב (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן עם זלנסקי בקייב | צילום: רויטרס

אחת מבעלות בריתה של ארה"ב שניכר כי נפגעו במיוחד מהדלפת המודיעין היא דרום קוריאה, שהלילה טענה כי המידע הקשור אליה העולה מהמסמכים "אינו נכון". קים טהי-יו, סגן היועץ לביטחון לאומי בסיאול, אמר לפני המראתו לוושינגטון כי התוכן של הדברים שונה ושופץ. בין היתר דווח כי דרום קוריאה מתנגדת לספק נשק ותחמושת לאוקראינה, והיא הביעה חששות כבדים כי תחמושת ופגזי ארטילריה שהיא הסכימה לספק לארה"ב, כדי שזו תוכל לחדש את מלאי הנשק שלה, יועבר בסופו של דבר לאוקראינה. קים הבהיר כי לפרשה לא צפויה כל השפעה על יחסי דרום קוריאה עם ארה"ב.

ניכר כי גורמי הממשל האמריקני בעצמם אינם מבינים עד הסוף את עומק הצרה שנפלה עליהם. ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אמר אתמול כי "התשובה הפשוטה והכנה היא שאנחנו פשוט לא יודעים. אנו לא יודעים מי עומד מאחורי זה, ולא יודעים מה המניע שלו". לצד זאת, קירבי הבהיר כי לפחות חלק מהתמונות והמסמכים שפורסמו ברשת, חלקם כבר לפני יותר מחודש, שופצו ושונו למטרות של מיס-אינפורמציה ותעמולה עבור הרוסים במלחמה באוקראינה.

"המקרה הזה מוכיח שהאוקראינים צדקו לחלוטין לכל אורך הדרך", אמר גורם אירופאי לפוליטיקו. "כעת, האמריקנים חייבים לאוקראינים. עליהם להתנצל ולפצות אותם". גורמים בארה"ב אמרו לעיתון Foreign Policy כי קיים חשש שבעלות ברית רבות של ארה"ב בתחום הביטחון והמודיעין יפגעו מהפרשה, וישקלו טוב יותר בעתיד אם בכוונתן לשתף מידע מסווג עם וושינגטון.

הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס
אחד מהמסמכים של הפנטגון לכאורה שדלפו לרשת
אחד מהמסמכים של הפנטגון לכאורה שדלפו לרשת

בארה"ב מתייחסים לפרשה כאחת החמורות ביותר בהיסטוריה של המודיעין האמריקני, ומשווים אותה להדלפות וויקיליקס ואדוארד סנודן. על פי דברים רשמיים של הפנטגון אמש, מדובר בסכנה ביטחונית "חמורה" לארה"ב. שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין עודכן בפרטים לראשונה ביום חמישי, זמן קצר לפני שהסיפור נחשף בפעם הראשונה בדיווח של העיתון ניו יורק טיימס. עוד נמסר כי הנשיא ביידן קיבל תדריך מפורט רק לקראת סופו של סוף השבוע, לאחר שהסיפור כבר הופיע בכל עמודי החדשות ברחבי העולם.

למרות ההשוואה להדלפות ענקיות אחרות מן העבר, בוושינגטון מבינים שהפעם מדובר במשבר מסוג אחר לגמרי. אחד הדברים שהופכים את ההדלפה הזו לחמורה במיוחד היא העובדה שמדובר במודיעין חדש וטרי במיוחד. חלק מהמסכמים שנחשפו מתוארכים לסוף חודש פברואר 2023 ולתחילת חודש מרץ, ומדובר בסוגיות מודיעיניות בוערות שנמצאות ברגע זה על הפרק, בניגוד להדלפות קודמות שעסקו בעיקר בסוגיות ישנות שכבר חלפו והסתיימו.

"הרמה של ההדלפה והתוכן שלה יוצאי דופן", אמר אנליסט מודיעין אמריקני לשעבר לפוליטיקו. "אני לא מצליח לזכור הדלפה שבה זה קרה בהיקף כזה ומגוון גדול כל כך של תחומים". אחת ההערכות היא שלפחות חלק מהמסמכים היו בחבילה אחת והודלפו מתדרוך של J2, זרוע המודיעין של המטות המשולבים בארה"ב, לאחר שנאספו ונמשכו מכמה זרועות מודיעין אמריקניות.

ארה"ב מפקפקת באוקראינה; מצרים נערכה לשלוח נשק לרוסיה

עבד אל-פתאח א-סיסי, נשיא מצרים, הורה לייצר ולשלוח לרוסיה כמות של 40 אלף רקטות, וכן תחמושת ארטילרית ואבק שרפה, כך דווח בוושינגטון פוסט ממסמך מודיעין אמריקני שדלף במסגרת הפרשה. על פי העולה מן הדברים, א-סיסי שוחח עם בכירים בצבא מצרים והנחה אותם לפעול בסתר "כדי להימנע מבעיות עם המערב".

גורם אמריקני רשמי אמר כי ככל הידוע עד כה, מצרים לא העבירה נשק לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה. א-סיסי נחשב לאחד מבעלי הברית החזקים והיציבים של ארה"ב במזרח התיכון, ולמרות הביקורת הנרחבת בוושינגטון על משטרו הדכאני, שפוגע באופן קבוע בזכויות אדם, הוא זוכה מדי שנה לתקציבים ביטחוניים נרחבים ולעסקאות רכש גדולות עבור צבא מצרים.

עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: רויטרס)
עבד אל-פתאח א-סיסי | צילום: רויטרס

בעלת ברית חשובה נוספת של ארה"ב במזרח התיכון מוזכרת אף היא במסמכים שדלפו. על פי מסמך שהגיע לסוכנות הידיעות AP, איחוד האמירויות החלה להדק מאוד את יחסיה המודיעיניים עם רוסיה. עוד עולה כי באמירויות הסכימו לשתף פעולה עם רוסיה ולפעול נגד ארה"ב ובריטניה.

בממשלת האמירויות דוחים בתוקף את הדיווחים, וטוענים כי "שקריים בצורה מגמתית". על פי המסמכים שדלפו, באיחוד האמירויות הסכימו להגביר את שיתוף הפעולה המודיעיני והביטחוני אם רוסיה, מתוך חשש שארה"ב נמצאת במגמת נסיגה והתנתקות מאזור המזרח התיכון. המסמך מצטט סוכני ביון רוסים (FSB), שאמרו כי המודיעין האמירותי הסכים לפעול נגד סוכנויות המודיעין של ארה"ב ובריטניה. על פי הדיווח, באבו דאבי ראו בחיזוק היחסים עם רוסיה הזדמנות טובה לגוון ולהעשיר את יכולות המודיעין שלהם.

מוחמד בן זאיד אאל נהיאן עם פוטין (צילום: רויטרס, רויטרס_)
מוחמד בן זאיד אאל נהיאן עם פוטין | צילום: רויטרס, רויטרס_

במסמך נוסף שדלף, ניכר כי בארה"ב לא מגלים אופטימיות לקראת מתקפת הנגד המתוכננת של צבא אוקראינה נגד רוסיה, שעל פי ההערכות צפויה לצאת לפועל כבר בתקופה הקרובה. האתגרים והקשיים של אוקראינה לרכז כוחות, תחמושת וציוד עלולים לצבאה שלא להצליח במטרותיו לשחרר שטחים הכבושים על ידי הכוחות הרוסיים במתקפת האביב.

המסמכים מלמדים כי בוושינגטון חוששים מאוד כי אוקראינה תצליח לרשום הישגים מזעריים בלבד במתקפה המתוכננת במשך חודשים ארוכים, תוך פגיעה קשה בכוח האדם ובצבא שלה. עוד עולה כי מצב החימוש של כוחות ההגנה האווירית של אוקראינה הוא בכי רע, ואף עשוי להיגמר לחלוטין כבר החל מעוד חודש.

הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

באוקראינה מנסים לשדר עסקים כרגיל ולהבהיר שמשבר ההדלפה לא פגע בהם בצורה קשה, ובוודאי שלא פגע בתוכניות ההתקפיות הקרובות שלהם. גורמים רשמיים בקייב אמרו באופן גלוי ואנונימי כי המצב נותר תקין והם ממשיכים לפעול בצורה סדורה מול ארה"ב. יחד עם זאת, אתמול אמר גורם המקורב לנשיא אוקראינה זלנסקי כי הם נאלצו לערוך לפחות כמה שינויים בתוכניות המבצעיות שלהם בעקבות ההדלפה.