בבית הלבן עדכנו היום (שישי) כי קיים מודיעין על כך שרוסיה מקבלת מאיראן ציוד ורכיבים לבנות מפעל לייצור מל"טים מתאבדים בשטח רוסיה, שעשוי להיות פעיל כבר בתחילת השנה הבאה. בנוסף דווח כי רוסיה הציעה לאיראן שותפות ביטחונית חסרת תקדים, הכוללת טילים, נשק אלקטרוני ומערכות הגנה אווירית. במקביל, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הודיע רשמית כי רוסיה תציב נשק גרעיני טקטי בבלארוס בעוד כחודש.

שיתוף הפעולה הביטחוני המלא בין רוסיה ואיראן מהווה סכנה לאוקראינה ולשכנותיה של איראן, וארה"ב פועלת לחשוף ולמנוע את הפעולות ביניהן, הזהירו בבית הלבן. במסגרת פגישה עם נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, הודיע הנשיא הרוסי כי הצבת הנשק הבלתי קונבנציונלי תחל לאחר 8,7 ביולי, אז יושלמו כל ההכנות לכך. לפני כמה חודשים הודיע פוטין לראשונה על הצבת נשק גרעיני טקטי בבלארוס, בעלת בריתה הקרובה של רוסיה, ובמוסקווה תירצו זאת בפריסה גרעינית של ארה"ב בשטח מדינות אירופה החברות בברית נאט"ו.

מפעל המל"טים האיראניים בשטח רוסיה (צילום: maxar)
אתר מל"טים אירניים בשטח רוסיה | צילום: maxar

ההודעה של פוטין, במסגרת פגישה בעיר סוצ'י, לחופי הים השחור, עלולה לאותת על הסלמה נוספת במתיחות בין רוסיה והמערב, על רקע המלחמה באוקראינה. במהלך חודשי המלחמה התהדק מאוד שיתוף הפעולה הצבאי והביטחוני בין מוסקווה ומינסק, לאחר שהבלארוסים אפשרו לרוסיה לפלוש לאוקראינה דרך שטחם.

במקביל להודעה החריגה היום, פוטין ואנשיו ממשיכים לספוג מכות בשדה הקרב. מתקפת הנגד האוקראינית, שהחלה השבוע, ממשיכה להתקדם בשטחים הכבושים באוקראינה. מקורות רוסיים שונים דיווחו על התקדמות נוספת של צבאו של זלנסקי בגזרת מחוז זפוריז'יה, למרות שבמהלך היום שב וטען משרד ההגנה הרוסי כי הצליח לבלום שתי מתקפות גדולות אוקראיניות באזור. באופן קבוע, מדגישים במוסקווה לאורך כל השבוע כי הם מצליחים לבלום את המתקפות האוקראיניות, מבלי לספק כל הוכחות רציניות לכך.

נשיא אוקראינה זלנסקי בביקור בחזית הלחימה בדונייצק (צילום: לשכת נשיא אוקראינה זלנסקי)
נשיא אוקראינה זלנסקי בביקור בחזית הלחימה בדונייצק | צילום: לשכת נשיא אוקראינה זלנסקי

באוקראינה מקפידים על ערפל קרב ומונעים כל דלף של מידע שעשוי לפגוע בביטחון הכוחות ובהתקדמותם, אולם סגנית שר ההגנה האוקראינית האנה מליאר וגם הנשיא זלנסקי, רמזו להצלחות מבצעיות של צבא אוקראינה בגזרת העיר באחמוט במחוז דונייצק. העיר, שנכבשה על ידי הרוסים לפני שבועות אחדים, ממשיכה להיות זירת קרבות עיקרית, ובימים האחרונים מצליח צבא אוקראינה לשחרר שטחים, בעיקר בפאתיה.

גורמים בכירים בממשל ביידן צוטטו אתמול ברשת CNN כי צבא אוקראינה סופג אבדות גדולות מאז פתיחת מתקפת הנגד השבוע, וחווה התנגדות רוסית עזה, אפילו יותר ממה שציפו אליה בקייב. על פי הבכירים, הצבא האוקראיני סופג אבדות לא מבוטלות בציוד כבד ובכוח אדם, אך השניים גם הבהירו כי המכות הללו לא צפויות לפגוע בהתקדמות הכללית של הצבא האוקראיני.

גזרה נוספת שממשיכה להיות חמה במיוחד במלחמה, ולא באופן מובן מאליו, היא העורף הרוסי. לאורך השבועות האחרונים צבא אוקראינה הסלים מאוד את הפגיעות במטרות בעומק רוסיה, בעיקר באמצעות מל"טים, אך גם הפצצות ארטילריות ופעילות מיליטנטית של כוחות מורדים. הבוקר פגע מל"ט אוקראיני בבניין מגורים בעיר וורונז', וגרם לשלושה פצועים לפחות.

בתיעוד האירוע נראה המל"ט טס בשמי העיר, ולפתע צולל מטה באופן חד. ההערכה היא כי בניין המגורים לא היה מטרה המקורית של הכלי, וניכר כי הוא נפל באופן פתאומי כתוצאה מכשל טכני או אמצעי שיבוש ייעודי מן הקרקע. על פי חלק מההערכות הוא ככל הנראה נועד לפגוע במטרה צבאית סמוכה. השבוע דווח כי מתקפת המל"טים הנרחבת שפגעה בבנייני מגורים במוסקווה בסוף חודש מאי – יועדה לפגוע בקציני מודיעין רוסים.

בינתיים, באוקראינה ממשיכים לנסות ולהתמודד עם אסון השיטפון בעקבות הפצצת סכר נובה קחובקה השבוע. זלנסקי העריך שמאות אלפים "נאבקים" להשיג מי שתייה באזורי האסון, והתייחס בעיקר לתושבים החיים בצידו המזרחי של נהר הדנייפר, הנתונים לשליטה רוסית. על פי חלק מהעדויות, שלטונות הכיבוש הרוסיים "הפקירו" אותם ולא העניקו להם אפילו סיוע מינימלי.

השיטפון במחוז חרסון בעקבות הפצצת סכר נובה קחובקה (צילום: Roman Hrytsyna, AP)
סכר נובה קחובקה לאחר הפיצוץ | צילום: Roman Hrytsyna, AP
סכר נובה קחובקה לאחר הפיצוץ (צילום: Libkos, AP)
סכר נובה קחובקה לאחר הפיצוץ | צילום: Libkos, AP

הבוקר צצו שתי ראיות שמחזקות מאוד את הטענה כי הצבא הרוסי עומד מאחורי פיצוץ הסכר. בתחילה הודיע מכון ססמולוגי בנורווגיה כי הוא זיהה אינדיקציות לפיצוץ עז בסכר בשעה 02:54 בלילה שבין שני לשלישי – רגעים לפני קריסת הסכר ותחילת הצפת המים. בהמשך, הודיע המודיעין הצבאי באוקראינה כי הצליח ליירט שיחת טלפון של חייל רוסי שטוען כי צבא רוסיה הוא זה שפוצץ את הסכר. על פי הודעת המודיעין האוקראיני, "הצבא הרוסי התכוון לעורר בהלה ופניקה, אולם הדברים יצאו משליטה".