העולם ממשיך להזדעזע מסרטון עריפת הראש וההוצאה להורג של שבוי מלחמה אוקראיני בידי חיילים רוסים שנפוץ בסוף השבוע. ציוץ של משרד החוץ התייחס לאירוע – וגרר תגובות לועגות וזועמות בקרב גולשים רבים. במשרד החוץ בירושלים אומנם ביקשו להביע זעזוע מהתיעוד, ואף קראו להעמיד את האחראים לדין – אולם נמנעו מלכתוב אפילו פעם אחת את המילה "רוסיה".

 

 

"אי אפשר להישאר אדיש מול התמונות המחרידות שפורסמו מהעיר בחמוט", נכתב. "מעשים כאלה הם לא אנושיים. את האחראיים למעשי הזוועה האלה יש להעמיד לדין".

"רוסיה, רוסיה, רוסיה. מה קשה להגיד? איך אנחנו מפחדים ממדינה שמחמשת את כל אויבינו", נכתב באחת התגובות לציוץ. "הציור השבוע לשר: עזרו לאלי למצוא את ה'אחראים' המסתוריים האלה", נכתב בתגובה נוספת.

 

 

 

 

 

 

הימנעות משרד החוץ מלציין במפורש את אחריות החיילים הרוסים למעשה הרצח המזעזע מגיעה על רקע ביקורת נרחבת נוספת בנושא. במהלך ביקורו של שר החוץ אלי כהן בקייב לפני חודשיים, הוא התייחס לטבח הקשה בעיירה בוצ'ה, אולם גם אז נמנע באופן מאולץ כמעט מלנקוב בשמה של רוסיה כאחראית למעשי הטבח.

שר החוץ אלי כהן נפגש עם נשיא אוקראינה ולדימיר זלנס (צילום: שלומי אמסלם)
שר החוץ אלי כהן נפגש עם נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי | צילום: שלומי אמסלם

מאז פרוץ המלחמה לפני 14 חודשים, ישראל נמנעת מלגנות ולמתוח ביקורת על רוסיה שפתחה במלחמה שגבתה את יותר ממאה אלף בני אדם, והחריבה לחלוטין את אוקראינה. למרות ביקורת ולחץ נרחבים מצד ארה"ב ומדינות המערב, ישראל נותרה איתנה בעמדתה שלא לספק נשק לאוקראינה, ואף לא להצטרף לסנקציות הנרחבות שהוטלו על רוסיה.

 

 

 

 

בין היתר הסבירו לאורך החודשים השונים, על פני שלושה ראשי ממשלה שונים כאן, כי ישראל מעוניינת לשמר יחסים תקינים עם רוסיה כדי להמשיך ולהבטיח חופש פעולה בשמי סוריה, שם נמצא צבא רוסיה, וכן למנוע פגיעה אפשרית בחיי חברי הקהילה היהודית ברוסיה. בימים אלה ממשיכה להתנהל בבית המשפט ברוסיה פרשת הסוכנות היהודית במדינה, ועדיין קיים החשש שיוחלט על הפסקת פעילותה.

 

 

 

 

 

 

"המסר הזה מתואם עם הרוסים?" הגיב אחד הגולשים לציוץ. "מי אלה אותם אחראים למעשי הזוועה בבחמוט? ולירי בלתי פוסק על אזרחים אוקראינים? לאונס וביזה בערים וכפרים ברחבי אוקראינה? לאיום בשימוש בנשק גרעיני? לחטיפת הילדים האוקראינים והתעללות בהם? מי זה? מי זה? מי זה? בואו נעזור למשרד החוץ שמתקשה לזהות את 'האחראים לזוועות'!", כתבה החוקרת קסניה סבטלובה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

כזכור, ב-17 במרץ פרסם בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג צו מעצר חריג נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בחשד לביצוע פשעי מלחמה. "בית המשפט מצא בסיס מוצק להאמין שכל אחד מהחשודים נושא באחריות לפשע מלחמה", נמסר בית הדין הבינ"ל. בין הפשעים המיוחסים לנשיא רוסיה: "גירוש אוכלוסייה בלתי חוקית והעברת אוכלוסייה מהאזורים הכבושים באוקראינה לתחומי הפדרציה הרוסית". 

ממשרד החוץ נמסר ל-N12, בבקשה לקבלת תגובה על הדברים: "אין לנו מה להוסיף מעבר להודעה שלנו".