הדיל לחידוש היחסים בין טורקיה וסוריה – שעשוי לאיים על האמריקנים באזור: רשת בלומברג דיווחה בסוף השבוע כי דמשק ואנקרה רוקמות עסקה לחידוש היחסים ביניהן, לאחר יותר מ-11 שנים של נתק, בתיווך מוסקווה ואבו דאבי. הדיווח מגיע לאחר סדרת פגישות קריטיות בין שרי ההגנה וראשי המודיעין הסוריים והטורקיים במוסקווה לפני כשבועיים. בנוסף, בשבוע הבא צפויה להתקיים פגישה בין שרי החוץ, גם כן במוסקווה.

טורקיה הייתה מראשי התומכות במרד הסורי בתחילת שנת 2011, וכעת עומדת לסגור מעגל ולחדש את היחסים עם ממשל אסד. על פי העסקה הנרקמת בין הצדדים, ממשל ארדואן יכיר מחדש במשטר אסד, והיחסים המדיניים, הכלכליים והמסחריים בין המדינות יתחדשו.

התמורה שידרוש ארדואן לקבל היא פגיעה של משטר אסד בשטח הריבונות הכורדי בצפון סוריה ובמזרחה. בטורקיה דורשים שמשטר אסד לא יעניק לגיטימציה לאוטונומיה הכורדית בשטחו, ויפעל להחיל עליה את ריבונותו. כזכור, הכורדים בסוריה הם בעלי ברית חשובים מאוד של הכוחות האמריקניים באזור, ופיקוד המרכז של צבא ארה"ב מרבה לשתף פעולה עם כוחות ה-SDF (הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, שמורכבים ברובם מכוחות כורדיים).

פגישת אסד ועבדאללה בן זאיד
פגישת אסד ועבדאללה בן זאיד

על פי הדיווח, ארדואן נחוש לרשום הישגים בזירה הבין-לאומית במטרה לזכות את עצמו בנקודות זכות לקראת הבחירות לנשיאות שייערכו בטורקיה בעוד כחצי שנה. אחת הסוגיות שבאנקרה דורשים לפתור במסגרת חידוש היחסים עם סוריה היא החזרתם של יותר מ-3.5 מיליון פליטים סורים בחזרה למדינתם, לאחר שנמלטו מהקרבות האיומים של מלחמת האזרחים במדינה.

בתקופה האחרונה מרבה ארדואן להתייחס לאפשרות של פגישה עם מקבילו הסורי אסד – רעיון שעד לאחרונה נראה היה לרבים כמו תרחיש בלתי סביר. הבוקר מדווח העיתון אל-שרק אל-אוסט היוצא לאור בלונדון כי ביום רביעי הבא יפגשו במוסקווה שרי החוץ של שתי המדינות, פייסל אל-מקדאד ומבלוט צ'בושולו, בנוכחות שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. עוד דווח כי ייתכן שגם שר החוץ האמירתי עבדאללה בן זאיד יצטרף לפגישה, לאחר שבשבוע שעבר נפגש עם אסד בדמשק.

צבא טורקיה בצפון סוריה, ב-2019 (צילום: AP)
צבא טורקיה בצפון סוריה, ב-2019 | צילום: AP

ברוסיה מעוניינים לשמר ולהבטיח את שליטתו של אסד ברחבי המדינה, במסגרת התהליך שהחלו עם פריסת צבאם במדינה בספטמבר 2015. בנוסף, הרוסים מעוניינים בהצלחת המהלך להכרה טורקית במשטר אסד ופגיעה בכוחות הכורדיים בצפון סוריה במסגרת מאבקם באמריקנים. הצלחת המהלך הזה עשויה לפגוע ביכולתו הצבא האמריקני להמשיך לפעול בסוריה.

נד פרייס, דובר משרד החוץ האמריקני אמר בסוף השבוע בתגובה לשאלה על עסקה אפשרית בין סוריה וטורקיה, כי ארה"ב לא תנרמל את היחסים עם משטר אסד, ולא תתמוך במדינות אחרות אשר תומכות במשטר אסד. "אנו עדים לדיווחים על פגישות בילטראליות בין המדינות, או אפילו פגישות טרילטראליות במעורבות רוסיה", אמר.

במקביל לרוסיה, איחוד האמירויות מהווה אף היא צלע חשובה במאמץ להביא לחידוש היחסים בין שתי המדינות. על פי הדיווח בבלומברג, באבו דאבי מעוניינים לחזק את משטר אסד בסוריה, במטרה לאזן ולבלום את המעורבות האיראנית במדינה בפרט ובמזרח התיכון בכלל. בניגוד למדינות ערביות רבות, איחוד האמירויות מנהלת קשר פעיל יחסית עם סוריה, למרות מלחמת האזרחים. בסוף שנת 2018 היא פתחה מחדש את שגרירותה בדמשק, ובנובמבר 2021 ביקר שר החוץ עבדאללה בן זאיד בסוריה ונפגש עם אסד, לראשונה מאז החלה המלחמה.

כוחות אמריקניים בצפון-מזרח סוריה (צילום: רויטרס)
כוחות אמריקניים בצפון-מזרח סוריה | צילום: רויטרס
כוחות אמריקניים וטורקיים בצפון-מזרח סוריה (צילום: רויטרס)
כוחות אמריקניים וטורקיים בצפון-מזרח סוריה | צילום: רויטרס

בתקופה האחרונה, ובעיקר מאז הפיגוע באיסטנבול ב-13 בנובמבר 2022, הרבו בכירים בטורקיה, ובראשם הנשיא ארדואן, לקרוא למבצע צבאי קרקעי נרחב על בצפון סוריה. מאז הפיגוע הפציצו מטוסי חיל האוויר הסורי יעדים רבים של הכוחות הכורדיים, ובהם ה-YPG וה-PKK. עם הצלחת העסקה בין הצדדים והצלחתו של ארדואן לפגוע בכורדים בסוריה מבלי לבצע מהלך צבאי קרקעי, יוכל ארדואן לרשום לעצמו ניצחון חשוב לקראת הבחירות, שאליהן הוא מגיע בשפל יחסי מבחינה אלקטורלית, כלכלית וציבורית.

למרות התוכניות הגדולות, כלל לא בטוח שביכולתו של אסד לפגוע פיזית בכוחות הכורדיים, שעל פי ההערכות שולטים על שטח של כשליש מסוריה הרשמית. באמצעות התמיכה האמריקנית, ספק אם צבא סוריה יוכל לאיים באופן ממשי על כוחות ה-SDF. לאחר שהוסרו החששות מפלישה טורקית לסוריה – הודיעו האמריקנים שחזרו לבצע סיורים ופעולות צבאיות שגרתיות ביחד עם כוחות ה-SDF, בעיקר במאבק נגד ארגון דאעש.