גם הלילה (בין שני לשלישי) בערו רחובות פריז ונרשמו התפרעויות ומהומות אלימות בערים רבות בצרפת. אלפים יצאו אתמול לרחובות הערים הצרפתיות במחאה על קידום רפורמת הפנסיות השנויה במחלוקת של הנשיא מקרון, שצלחה אתמול את אחד המכשולים העיקריים שלה בדרך להפוך לחוק באופן רשמי.

ממשלתו של הנשיא מקרון, בהובלת ראש הממשלה אליזבת בורן, שרדה אתמול שתי הצבעות אי-אמון בפרלמנט. ההצבעה הראשונה לא הייתה קלה בכלל, והממשלה צלחה אותה ברוב דחוק של תשעה מחוקקים בלבד, לאחר שב-278 תמכו בה, רק מעט פחות מהרוב הדרוש של 287. הצבעות אי-האמון בממשלה היו צעד הכרחי על פי החוקה, לאחר שהנשיא מקרון השתמש בזכות הבלתי-פופולרית, המוכרת כ-49.3, שבו דילג על הצבעה בפרלמנט לאישור חוק רפורמת הפנסיות.

הפגנות בפריז נגד רפורמת הפנסיה בצרפת (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
מהומות אלימות בצרפת במחאה על רפורמת הפנסיות (צילום: רויטרס)
מהומות אלימות בצרפת במחאה על רפורמת הפנסיות | צילום: רויטרס

מחוקקים רבים קראו לראש הממשלה בורן להתפטר למרות ההצלחה בהצבעות. מארין לה-פן, מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת שהפסידה למקרון בבחירות לנשיאות, אמרה שבורן "חייבת לעוף". על הנשיא אמרה כי בשל ההתנגדות הציבורית הנרחבת הוא חייב להורות על משאל עם כללי לאישור הרפורמה, "אולם הוא חירש למה שהעם הצרפתי רוצה".

בדרך לחקיקה רשמית של הרפורמה – החוק צפוי לעבור שלב נוסף, ולעלות לדיון במועצה החוקתית בצרפת. המועצה החוקתית היא הגוף האמון על שמירת קיומה של החוקה, ומורכבת ממנהיגים ונשיאים לשעבר ומועמדים מצד הנשיא המכהן והפרלמנט. ההערכה שהמועצה תאשר את החקיקה שתובא לחתימה סופית של מקרון.

לאחר ההצבעה בפרלמנט - פריז בלהבות

אלפי בני אדם התכנסו בפריז בסביבת בניין הפרלמנט עוד לפני שהחלה ההצבעה, וניסו למחות ולשכנע את הפוליטיקאים להצביע בעד הפלת הממשלה. מיד עם תום ההצבעות החלו התפרצויות זעם נרחבות בפריז ובערים נוספות.

פחי זבל הוצתו ונרשמו עימותים אלימים מול כוחות הביטחון, שבשלבים רבים של הערב נראה היה כי כלל לא מסוגלים להתמודד בהצלחה עם עוצמת המהומות. על פי דיווחים שונים, הצתות והתפרעויות נרשמו גם באזור היוקרתיים של הבירה הצרפתית.

מהומות אלימות בצרפת במחאה על רפורמת הפנסיות (צילום: רויטרס)
מהומות אלימות בצרפת במחאה על רפורמת הפנסיות | צילום: רויטרס
מהומות אלימות בצרפת במחאה על רפורמת הפנסיות (צילום: רויטרס)
מהומות אלימות בצרפת במחאה על רפורמת הפנסיות | צילום: רויטרס

המהומות בצרפת מתרחשות כבר לילה רביעי ברציפות – מאז יום חמישי, אז הודיע מקרון על הפעלת סעיף 49.3 שמאפשר לו לדלג על ההצבעה בפרלמט. במסגרת העימותים השתמשו השוטרים באמצעים רבים לפיזור הפגנות, כמו ירי רימוני גז ועוד, ומדי לילה נעצרו עשרות בני אדם.

בצרפת מעריכים שהמהומות על רפורמת הפנסיות הן האלימות והקשות ביותר מאז הפגנות "האפודים הצהובים" לפני כארבע שנים. למרות שניכר כי בסופו של דבר תושלם חקיקת הרפורמה, הקובעת כי גיל הפרישה יועלה מ-62 ל-64, סביר כי ההתלהטות הנוכחית והאופוזיציה הגדולה שהיא מייצרת בציבור ובתקשורת הצרפתית יקשו על המשך פעילותה של ממשלת מקרון.

אחת הטענות היא כי למרות ההצלחה בקידום הרפורמה, כעת תתמודד עם הממשלה עם היעדר אשראי ציבורי, ומחוקקים רבים יוכלו לסרב יותר בקלות להצביע עימה בהמשך. "ממשלתו של מקרון הצליחה להרחיק ולדחות את תמיכתם של אזרחים רבים למשך זמן ממושך", אמר לסוכנות הידיעות AP ברייס טינטורייה, חוקר מדע המדינה, פרשן פוליטי וסגן מנהל מכון הסקרים איפסוס. "המנצחים היחידים מהסיפור הזה היא מנהיגת הימין הקיצון מארין לה-פן ומפלגתה, שממשיכים באסטרטגיה של לצבור כבוד ותמיכה ציבוריים ולהמשיך להתנגד למקרון".

שוטרים בצרפת בעימותים עם המפגינים (צילום: AP)
שוטרים בצרפת בעימותים עם המפגינים | צילום: AP
עמנואל מקרון, נשיא צרפת בועידה בפראג (צילום: AP)
צילום: AP

בינתיים, המוחים מסרבים לבלום את המחאות ומאיימים להרחיב את הצעדים נגד הממשלה. ביום חמישי מתוכנן בצרפת יום שביתה כללי בתחומים רבים, במטרה להביא לשיבוש המשק ולנסות לעצור את השלמת החקיקה. השביתה הזו תצטרף לשביתת מפני האשפה הנרחבת ברחובות פריז וערים נוספות, שהחלה כבר לפני קרוב לשבועיים.