כוחותיה של רוסיה הודיעו אתמול (שלישי) כי הצליחו לכבוש את העיר סולדאר במחוז דונייצק, לאחר לחימה ארוכה של שבועות רבים. מנהיג קבוצת וגנר, יבגני פריגוז'ין, הודיע כי הכוחות בפיקודו השלימו את כיבוש העיר, שהפכה ליעד מפתח עבור הרוסים. למרות הטענות של הרוסים, באוקראינה מכחישים את הטענות, אך גורמים בכוחות הצבא האוקראיני דיווחו על כמויות אדירות של הרוגים בלחימה. בהנחה שהרוסים אכן הצליחו לכבוש את העיר – מדובר באחת מהצלחותיהם הצבאיות הבודדות מאז חודשי הקיץ.

בקרמלין סירבו הבוקר להתייחס למצב בסולדאר כניצחון גמור, אך אמרו כי יש "דינמיקה חיובית" במצב הצבאי בעיר. דובר פיקוד המזרח בצבא אוקראינה אמר היום כי הרוסים עדיין לא כבשו את סולדאר, וקרבות עזים נמשכים בעיר גם כעת. בצבא אוקראינה אומרים כי הקרבות שם "עזים כמו הקרבות במלחמת העולם השנייה".

אתמול בשעות הערב דיווחו אנשי קבוצת וגנר כי הצליחו לכתר לחלוטין את סולדאר, עיירה תעשייתית בדונייצק שמוכרת בין היתר בזכות מכרות המלח הגדולים שלה. אנשי וגנר טענו כי החלו "בטיהור העיר" לאחר כיתורה. שעות לאחר מכן דיווח פריגוז'ין כי כיבוש העיר הושלם, וטען למאות שבויים אוקראיניים. בתמונות מיוחדות שפרסמו אנשי וגנר נראה פריגוז'ין מלווה את הכוחות הלוחמים במנהרות המכרות בעיר.

הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק (צילום: רויטרס)
הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק | צילום: רויטרס
מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין במכרות המלח
מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין במכרות המלח בסולדאר

במערב מביעים את הדאגה כי נפילת העיר סולדאר עשויה להביא לנפילה של ערים נוספות בקו החזית במזרח, ולרבות עיר המפתח באחמוט, שהרוסים מנסים לכבוש אותה ללא הצלחה כבר במשך חודשים ארוכים. אנשי וגנר טענו אתמול כי כעת הם נערכים להתקדם לעבר "ארטמובסק" (שמה הרוסי של העיר באחמוט) – מרחק של כ-15 ק"מ לכיוון דרום-מערב.

למרות הדברים הללו, המכון לחקר המלחמה (ISW) דיווח הבוקר כי רוסיה עדיין לא השלימה את כיבוש סולדאר, ועד כה התקבלו הוכחות שאנשיה נמצאים רק במרכז העיר. בתוך כך, הערכת ה-ISW היא כי גם נפילה מוחלטת של סולדאר לא מהווה בהכרח סכנת כיתור לעיר באחמוט. אתמול התייחס המודיעין הבריטי למצב הלחימה בסולדאר ואמר כי ניכר שרוסיה כבר שולטת במרביתה של העיר.

 

 

לאורך הימים האחרונים הביע פריגוז'ין את רצונו לכבוש את סולדאר, ואמר כי מכרות המלח האדירים של העיר מתח לאדמה עשויים להוות מצודה צבאית חשובה. על פי ההערכה, המנהרות התת-קרקעיות מתפרשות לאורך כ-200 ק"מ בעומק של 100-80 מתחת לאדמה.

 

 

פריגוז'ין הבהיר כי מדובר ביעד שיכול להכיל כמויות גדולות של לוחמים, טנקים ואמצעי לחימה מתקדמים. במקביל, גורמים בממשל ביידן העריכו בימים האחרונים כי ייתכן שפריגוז'ין פועל להפקת תועלת כלכלית אישית משליטה פיזית על מכרות המלח בעיר.

גם בשעות הצוהריים הבהירו באוקראינה כי המצב בסולדאר רחוק מלהיות גמור מבחינתם. סגנית שר ההגנה של אמרה שהכוחות הרוסיים ממשיכים לנסות לפרוץ את קווי ההגנה האוקראיניים כדי להשלים את כיבוש סולדאר, אך עד כה ללא הצלחה. יועצו של זלנסקי אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי הקרבות בסולדאר הם "המרים והעקובים ביותר מדם" מאז פרצה המלחמה.

"המצב בעיר קריטי, לא סופרים גופות"

לוחם בצבא אוקראיני שנלחם בקרבות בסולדאר סיפר לרשת CNN כי המצב בעיר כל כך "קריטי", ואמר שמשום שכמות האבדות היא כה גבוהה – "איש לא סופר את מספר הגופות". הלוחם הוא מחטיבה הניידת האווירית 46 בצבא אוקראינה, המהווה את אחד הכוחות שהובילו את הלחימה האוקראינית בסולדאר.

הכוחות האוקראיניים בגזרת באחמוט (צילום: רויטרס)
הכוחות האוקראיניים בגזרת באחמוט | צילום: רויטרס
המלחמה בדונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
המלחמה בדונייצק, אוקראינה | צילום: AP

באוקראינה כאמור, מסרבים בשלב זה להתייחס בפירוט למצב העניינים בעיר, למרות ההידרדרות במצב העניינים מבחינתם לאורך כל הימים האחרונים. אותו לוחם סיפר ל-CNN כי המצב בשדה הקרב "דינמי", והוא תיאר מצב שבו בניינים רבים בשטח "מחליפים ידיים על בסיס יומי". "איש לא יספר לך כמה הרוגים ופצועים יש, פשוט מכיוון שאיש לא באמת יודע, אפילו לא בן אדם אחד. לוקחים ומאבדים עמדות באופן קבוע, מה שהיה הבית שלנו אתמול – עובר לשליטת וגנר היום".

 

 

אותו לוחם אמר אתמול בערב כי עדיין לא ברור איזה חלק של העיר נפל לידי שליטת הכוחות הרוסיים. "איש לא באמת יכול לומר מי עבר לאן ומי מחזיק במה, מכיוון שאף אחד לא באמת יודע. יש תחום אפור גדול מאוד במרכז העיר שכל אחד מנסה לטעון לשליטה בו, אבל פעמים רבות זה לא תואם את המצב בשטח".

בשעות הלילה כתבה חטיבה 46 בחשבון הטלגרם שלה כי המצב בסולדאר "מאוד קשה, אך נתון לשליטה". הנשיא האוקראיני זלנסקי התייחס לפעילות החטיבה בנאומו הלילי וביקש להודות ללוחמיה על "אומץ הלב והמאמץ האדיר שלהם בהגנה על סולדאר".

במערב ממתינים בדריכות לראות כיצד נפילת סולדאר לידי הרוסים, אם הדיווחים אכן נכונים, משפיעה על מצב הלחימה בשדה הקרב. בתוך כך, גורמים אמריקנים אמרו לרשת CNN כי בתקופה האחרונה חלה ירידה של עד 75% בעוצמת האש הארטילרית שמפעילה רוסיה לאורך קו החזית. אותם גורמים טענו כי בשלב זה לא ברור אם מדובר בתוצאה של מצוקת חימוש או אולי בשל העובדה שבמוסקווה בוחנים מחדש את אופי הלחימה שלהם.

זלנסקי: "רוסיה מרכזת כוחות גדולים לקראת הסלמה מחודשת"

נשיא אוקראינה זלנסקי דחק אמש במדינות המערב להעביר נשק מתקדם לאוקראינה, משום שלדבריו "רוסיה מרכזת כוחות להסלמה נוספת" בלחימה. בקייב מביעים את החשש בתקופה האחרונה מפני הליך גיוס נרחב נוסף של הרוסים, ועל פי חלק מהטענות – הרוסים כבר סגרו בימים האחרונים את גבולותיהם ומתחילים במהלכי גיוס מחודשים.

על פי הדיווחים, ברוסיה עשויים לגייס עד כחצי מיליון חיילים חדשים, מעבר ל-300 אלף החיילים הרוסים שגויסו כבר בהליך הגיוס החלקי מאז חודש ספטמבר. בכירים אוקראינים שונים, בהם שר ההגנה, שר החוץ ומפקד הצבא, הביעו את ההערכה כי רוסיה נערכת לפלוש מחדש לאוקראינה בחודשים הראשונים של שנת 2023.

דוברו של ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק אמר אתמול כי עדיין לא התקבלה החלטה סופית וחד משמעית אם להעביר לאוקראינה טנקי מערכה כבדים. עוד אתמול, פקיד בריטי צוטט בעיתון פיננשייל טיימס ואמר כי בלונדון מעריכים שאם יעבירו טנקים לאוקראינה – הדבר עשוי לעודד את ארה"ב וגרמניה גם לשלוח טנקים – מהלך שעד כה נמנעים ממנו במערב.

טנק של צבא אוקראינה במחוז דונייצק (צילום: reuters)
טנק של צבא אוקראינה במחוז דונייצק | צילום: reuters
לוחמים בצבא אוקראינה במחוז דונייצק (צילום: AP)
לוחמים בצבא אוקראינה במחוז דונייצק | צילום: AP

הדברים מגיעים לאחר שבסוף השבוע האחרון ניכר כי המערב התקדם צעד נוסף בנכונותו לחמש את אוקראינה. צרפת הודיעה כי תעביר לאוקראינים טנקי מערכה קלים, וארה"ב וגרמניה הודיעו על העברת נגמ"שים.

גם בתחום העברת מערכות ההגנה האווירית לאוקראינה ניכר שינוי של ממש. בארה"ב דיווחו אמש כי ייתכן שכבר בשבוע יחלו 100-90 חיילים אוקראיניים באימונים על אדמת ארה"ב בהפעלת סוללת פטריוט – שארה"ב הודיעה על העברתה ערב ביקורו של זלנסקי בוושינגטון. גם באיטליה ובשוודיה נערכים להעברת מערכות הגנה אווירית לאוקראינה, וקנדה הודיעה אמש כי תרכוש מארה"ב סוללת הגנה אווירית מדגם NASAMS עבור אוקראינה.