חזית חדשה מאיימת על מזרח אירופה? על רקע הסלמת המלחמה באוקראינה ולקראת מתקפות חדשות אפשריות ממוסקווה ומקייב, ביבשת מביטים בדאגה גם על המצב בשכנה הקטנה ממערב. מאיה סנדו, נשיאת מולדובה, אישרה אתמול (שני) כי רוסיה מנסה לערער את היציבות במדינה ולגרום להפיכה שתביא לעליית ממשלה פרו-רוסית.

סנדו אמרה כי הערכות המודיעין בקישינייב מאשרות את הדברים שאמר נשיא אוקראינה זלנסקי בשבוע שעבר, על שיחה שיורטה מצד גורמים ביטחוניים במוסקווה, שדנו ברעיון לבצע הפיכה במולדובה. בדברים שנשא בביקורו במטה האיחוד האירופי בבריסל הוא אמר כי לא ברור "אם מוסקווה נתנה את ההוראה לבצע את התוכנית, אבל ברור שזו תוכנית מאוד דומה למה שהיא ניסתה לעשות באוקראינה". זלנסקי הסביר כי רוסיה תנסה "לשבור את הדמוקרטיה" גם במולדובה.

נשיאת מולדובה הסבירה כי לפי התוכנית של הקרמלין, אזרחים מרוסיה, מונטנגרו, בלארוס וסרביה נכנסים למולדובה, ומנסים להצית מחאות "כדי להפיל את הממשלה הלגיטימית בממשלה בלתי חוקית הנשלטת על ידי הפדרציה הרוסית". סנדו הודיעה כי "ניסיונות הקרמלין להביא אלימות למולדובה לא יעבדו. המטרה העיקרית שלנו היא ביטחון אזרחינו והמדינה".

עוד הוסיפה סנדו כי רוסיה נחושה לבצע הפיכה במולדובה במטרה לבלום את התהליך הפרו-אירופאי שחווה המדינה בשנים האחרונות, תוך ניסיונותיה להתקבל כחברה באיחוד האירופי. כזכור, בחודש יולי העניק האיחוד האירופי למולדובה מעמד של מדינה המועמדת להצטרפות לגוש.

נשיאת מולדובה מאיה סנדו (צילום: רויטרס)
נשיאת מולדובה מאיה סנדו | צילום: רויטרס

החשיפה על כוונת הרוסים להשתלט על קישינייב מגיעה ימים בודדים לאחר שהממשלה הפרו-אירופית במולדובה הודיעה על התפטרותה, שנה וחצי לאחר שנבחרה. ראש הממשלה נטליה גבריליטה אמרה כי "איש לא יכול היה לצפות כמה אתגרים יוצבו בפני הממשלה לאחר הפלישה הרוסית". הנשיאה סנדו מיהרה למנות ראש ממשלה מחליף, דורין רצ'אן, תומך נלהב גם כן בתהליך הפרו-אירופי של המדינה.

במהלך השנה האחרונה פרצו מהומות ומחאות עזות ברחבי מולדובה, בעיקר על רקע האינפלציה הגבוהה (בשיעור של כ-30%) ומשבר אנרגיה חמור. מולדובה, אחת המדינות העניות והחלשות באירופה, נאלצה לקלוט קרוב ל-700 אלף פליטים שהגיעו מאוקראינה לאחר הפלישה הרוסית – תופעה שהקשתה מאוד על הכלכלה, השירותים, ומצב התעסוקה במדינה הקטנה. בנוסף, במולדובה נאבקים בשנה האחרונה להתנתק מהתלות ביבוא האנרגיה הרוסית, וסובלים מהפסקות חשמל רבות כתוצאה מההפצצות הרוסית נגד מתקני תשתית ואנרגיה באוקראינה.

מאז פרצה המלחמה באוקראינה, התגברה גם מאוד המתיחות בחבל הבדלני טרנסניסטריה שבמזרח מולדובה, הנשלט בידי בדלנים פרו-רוסים. מוסקווה הכחישה כי בכוונתה להרחיב את מבצעה הצבאי גם למולדובה, אולם במערב ממשיכים לראות בכך איום אפשרי. רק בשבוע שעבר הפרה רוסיה את ריבונותה של מולדובה, לאחר שטיל ששיגרה לעבר מערב אוקראינה מספינה שהוצבה בים השחור חדר למרחב האווירי של מולדובה – ובהמשך נכנס למרחב האווירי של אוקראינה ופגע במטרתו. בתגובה, משרד החוץ בקישינייב זימן את השגריר הרוסי לשיחת הבהרה.

עיקר ההפגנות בשנה האחרונה אורגנו על ידי מפלגתו של הפוליטיקאי הישראלי-מולדבי אילן שור, שגולה ממולדובה ומוטלות עליו סנקציות כבדות גם מצידה של ארה"ב. על פי ההערכות, שור הפרו-רוסי נחשב לאיום הפוליטי הגדול ביותר על מנהיגותה של סנדו הפרו-אירופאית, מאז שנבחרה ברוב קולות במהלך 2020.